Zdrowe ciasto gryczane z cynamonem, imbirem i sporą porcją startej cukinii. Ciasto jest bardzo aromatyczne i świetnie smakuje. Piekłam w małej foremce o śr.16 cm, jeżeli macie ochotę na więcej, należy podwoić ilość składników i użyć większej foremki. Polecam do filiżanki gorącej kawy 😀
Składniki
- 1 i 1/4 szkl. mąki gryczanej
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 3/4 szkl. wiórków kokosowych
- 125 g masła
- 1 mała cukinia ( szklanka startej )
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka cynamonu i suszonego imbiru
- spora szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego lub łyżka likieru kokosowego
9 komentarzy
jeszcze w tym roku nie piekłam ciasta z cukinią, pyszna wersja:)
Bardzo apetyczne 🙂 Chętnie bym zjadła kawałeczek 🙂
Wygląda smakowicie 😀
Jakie fajne.
Naprawdę bardzo mi się podoba.
Idealne na weekend.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciasto z cukinią już jadłam, ale z dodatkiem mąki gryczanej jeszcze nie, więc z ciekawością wypróbuję.
Niebo w buzi <3 Zjadłabym takie ciacho ze smakiem 🙂
Mąka gryczana to podstawa w naszej kuchni <3 I do tego cynamon! Oj wypróbujemy to ciacho w nowym piekarniku ^^
dziękuję za fajny przepis bezglutenowy. na pewno sprawdzę, jak zagra u mnie w domu 🙂
super dodatek do kawusi 🙂