Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto gryczane z cukinią

Ciasto gryczane z cukinią

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Zdrowe ciasto gryczane z cynamonem, imbirem i sporą porcją startej cukinii. Ciasto jest bardzo aromatyczne i świetnie smakuje. Piekłam w małej foremce o śr.16 cm,  jeżeli macie ochotę na więcej, należy podwoić ilość składników i użyć większej foremki. Polecam do filiżanki gorącej kawy 😀

Składniki
  • 1 i 1/4 szkl. mąki gryczanej
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 125 g  masła
  • 1 mała cukinia ( szklanka startej )
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cynamonu i suszonego imbiru
  • spora szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego lub łyżka likieru kokosowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Cukinię ścieram na dużych oczkach.
Mąkę przesiewam do miseczki, dodaję wiórki, cynamon, imbir, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową, wszystko mieszam.
Masło daję do miseczki, dodaję cukier, jajka i wszystko dokładnie mieszam rózgą kuchenną.
Do mieszanki masła i cukru, dodaję cukinię i sypkie składniki. Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżką. U mnie, masa wyszła dość gęsta.
Dno małej tortownicy o średnicy 16 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przekładam do foremki i wyrównuję powierzchnię.
Piekę około 50 minut, do mocnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia, robię próbę patyczkiem do szaszłyków. Gotowe ciasto, odstawiam do przestudzenia.
Udanych wypieków 🙂

Powiązane posty

9 komentarzy

Magdalena 25 sierpnia 2017 - 20:04

jeszcze w tym roku nie piekłam ciasta z cukinią, pyszna wersja:)

Odpowiedź
Ania 25 sierpnia 2017 - 22:29

Bardzo apetyczne 🙂 Chętnie bym zjadła kawałeczek 🙂

Odpowiedź
Gotowanie..to proste ! 26 sierpnia 2017 - 12:20

Wygląda smakowicie 😀

Odpowiedź
Megly 26 sierpnia 2017 - 13:40

Jakie fajne.
Naprawdę bardzo mi się podoba.
Idealne na weekend.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 27 sierpnia 2017 - 12:29

Ciasto z cukinią już jadłam, ale z dodatkiem mąki gryczanej jeszcze nie, więc z ciekawością wypróbuję.

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 27 sierpnia 2017 - 13:33

Niebo w buzi <3 Zjadłabym takie ciacho ze smakiem 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 sierpnia 2017 - 21:22

Mąka gryczana to podstawa w naszej kuchni <3 I do tego cynamon! Oj wypróbujemy to ciacho w nowym piekarniku ^^

Odpowiedź
Kobieta po 30 27 sierpnia 2017 - 21:34

dziękuję za fajny przepis bezglutenowy. na pewno sprawdzę, jak zagra u mnie w domu 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 31 sierpnia 2017 - 22:15

super dodatek do kawusi 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz