Chrupiące i zdrowe ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych i sezamu. Z przepisem na bazę do ciasteczek, spotkałam się na wielu blogach. Dodatki naprawdę mogą być przeróżne…orzechy, suszone owoce, ekspandowana kasza, posiekana gorzka czekolada.
Osobą, które lubią zdrowe, chrupiące przekąski na pewno przypadną do gustu 🙂
Składniki
- 2 szkl. mąki orkiszowej razowej
- 2 szkl. płatków owsianych
- 3/4 szkl. kaszy manny
- 1 szkl. sezamu
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szkl. cukru ( można zastąpić płynnym miodem )
- 2 jajka
W misce mieszam mąkę z płatkami, kaszą i sezamem.
Miękkie masło ucieram z cukrem. Dodaję kolejno jajka i nadal ucieram do połączenia składników.
Do masy dodaję suche składniki. Wszytko wyrabiam na gęstą masę.
Z masy odrywam małe kawałki i mokrymi dłońmi formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Tłuczkiem do mięsa, kolejno wyciskam karbowany wzór, jednocześnie spłaszczając ciasteczka. Żeby zapobiec przyklejaniu tłuczka do ciasta, można zanurzać go w mące
Ciasteczka piekę około 15 minut w temp. 180 stopni. do zrumienienia. Gotowe odkładam do przestudzenia. Najlepiej smakują na następny dzień. Smacznego 🙂
14 komentarzy
mniam:)
Uwielbiam ciasteczka owsiane 🙂 Pyszności wielkie 🙂
Tak, tak – to coś dla mnie.
Bardzo lubię takie ciastka owsiane. Super!
Chętnie, chętnie się skuszę.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Schrupałabym całą garść 🙂
Na pewno są prze smaczne 🙂 Idalne do szklanki mleka 🙂
Wspaniałe idealne do pochrupania 😀
Cudne te ciasteczka, można się zakochać 😉
takie ciacha to ja zawsze bardzo chętnie zjem 🙂
Pyszna i zdrowa propozycja! Super muszą smakować z mlekiem 🙂
Ciacha zrobione są pyszne . Polecam bardzo.
Cieszę się, że smakowały :)Pozdrawiam 🙂
Bardzo dobre, tylko podzieliłam sobie je na części i dodałam kolejno do jednych żurawinę, do drugich rodzynki i kolejno kawałki gorzkiej czekolady i posiekane orzechy. Smakowite 🙂
Dziękuję za opinię i sugestie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Taka sezamowa wersja bardzo mi pasuje!