Często, kiedy w torebce zostaje końcówka mąki, mniej oczywistej do pieczenia gofrów np. gryczanej, kokosowej lub ryżowej, wykorzystuje ją właśnie do przyrządzenia gofrów w zdrowszej, bezglutenowej wersji.
Gofry gryczane pachną i smakują orzechowo, są bardziej sycące i pożywne od gofrów z mąki pszennej. Można je przygotować w wersji na słodko z owocami lub z dżemem. Można również spróbować wytrawnych gofrów z mąki gryczanej i podać je np. z twarogiem i z pomidorem. Serdecznie polecam 🙂
Składniki / 2 porcje
- 1 szklanka mąki gryczanej nie prażonej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju np. z pestek winogron
- 1 jajko ( osobno żółtko, osobno białko )
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do podania
- jogurt
- sezonowe owoce
- konfitury
17 komentarzy
Z chęcią bym zjadła takie pyszności 🙂
Po pierwsze, gratuluję właśnej domeny 🙂
Po drugie, domena domeną, ale jeśli u Ciebie, to gwarancja również, że jest pysznie 🙂 No i jest! Gofry wymiatają!
Uściski!
Super smakowicie wyglądają! 🙂
Gofry gryczane to nasze ulubione <3 Uwielbiamy tą mąkę i ten kształt goferków 😀
ale piękne:)
Wytrawna wersja bardzo mnie kusi, wyglądają idealnie 🙂
Mnie się ostatnio znudziły zwykłe gofry i też coraz to szukam nowego przepisu i testuje go w moim dezalu. Twój też wypróbuję. Nie wiem jak Wy ale ja to lubię odmianę w kuchni żeby nudno nie było. Nawet jak schabowe robię to staram się je jakoś urozmaicić choćby innymi przyprawami.
Oczywiście, również nie lubię nudy w kuchni. Na kotlety polecam ten przepis https://napiecyku.pl/2016/11/filety-z-kurczaka-z-warzywami-w-sosie-musztardowym/, albo ten https://napiecyku.pl/2016/12/filety-kurczaka-ze-szpinakiem-i-mozzarella/. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Miałam kiedyś okazję próbować podobnych gofrów. Nawet pomagałam w ich przygotowaniu.
Wiadomo, są obłędne! Domowe gofry rządzą.
Tutaj nic bym nie zmieniła, tylko wzięła się czym prędzej do degustacji 😀
Pozdrawiam serdecznie!
Super apetyczne gofry, żałuję że nie mam gofrownicy 🙂
Przepysznie wyglądają 🙂
Jadłam kiedyś naleśniki z mąki gryczanej i czasem do nich wracam, bo to takie moje wspomnienie wakacji we Francji. Ale przyznaję, że do gofrów nie próbowałam jeszcze. Ciekawa jestem smaku.
w sam raz na leniwie śniadanie 🙂
Gosiu, jakie pyszne te gofry, juz to czuje przez ekran komputera. Gofry zawsze przypominaja mi moja mame… Nie mam maszynki do robienia gofrow, ale to jest dla mnie taki przecudny smak z mojego dziecinstwa. Pozdrawiam cieplutko. Beata
mąka gryczana na stałe gości w naszej kuchni…gofrów jeszcze nie jadłam, ale sporo ciast, pizzę…wypróbuję Twój przepis
Dziękuję bardzo za przepis na pyszne gofry. Zmieniłam zwykle mleko na takie bez laktozy i cukier na ksylitol i już wszyscy mogą jeść.
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu całej rodzince 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂