Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Znakomite ciasto dla fanów gorzkiej czekolady, tutaj czekoladowy smak jest złamany korzenną nutą i kwaskowatym smakiem owoców wiśni. Małym kawałkiem ciasta, z przyjemnością będziemy się delektować, przy świątecznej kawie czy herbacie. Nic nie zastąpi zapachu i aromatu, domowego ciasta czekoladowego 🙂

dsc_4666

Składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 150 g masła
  • 150 ml. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 170 g mąki
  • 1 duże jajko
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • wiśnie z syropu lub z żelu ( mała puszka )
Na małym ogniu podgrzewam mleko, cukier i kakao. Dodaję masło i czekoladę, pokrojone na małe kawałki. Wszystko dokładnie mieszam rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia. Na koniec dodaję przyprawę korzenną.
Gotową masę odstawiam do przestudzenia.
Do przestudzonej masy dodaję jajko, całość ponownie mieszam.
Mąkę przesiewam z sodą do miseczki. Dodaję masą czekoladową, wszystko dokładnie mieszam.
Podłużną foremkę o wym. 12 x 28 cm. wykładam papierem do pieczenia. Masę przelewam do foremki, wyrównuję powierzchnię. Wiśnie delikatnie wciskam w ciasto.
Piekarnik nastawiam do 180 stopni.
Ciasto daję do piekarnika i piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto będzie gotowe, kiedy drewniany patyczek do szaszłyków, wbity w ciasto będzie suchy.
Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika i studzę na kratce. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂

dsc_4680

dsc_4709

Powiązane posty

11 komentarzy

Magdalena 10 grudnia 2016 - 17:37

czekolada i wiśnie-kocham tę parę:)

Odpowiedź
Pieruńskie Maszkety 10 grudnia 2016 - 19:30

cudne to ciacho, a czy wisnie mogą być z kompotu?

Odpowiedź
napiecyku 10 grudnia 2016 - 20:50

Myślę że tak, ale lepiej je osączyć z płynu 🙂

Odpowiedź
Marzena 10 grudnia 2016 - 21:13

Oj zjadłabym duży kawałek 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 11 grudnia 2016 - 14:16

Wow! Ciacho prezentuje się naprawdę wyśmenicie! Sama zjadłabym jego połowę 🙂

Odpowiedź
Ladylaura. 11 grudnia 2016 - 14:50

Pysznie,lubię takie ciasta.

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 11 grudnia 2016 - 18:40

super ciacho na przedświąteczne wieczory 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 11 grudnia 2016 - 19:01

Super 🙂 Ja dodałabym wiśnie z naleweczki bo mama parę słoiczków…;)

Odpowiedź
napiecyku 11 grudnia 2016 - 20:16

Z naleweczki….pyszota 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 12 grudnia 2016 - 21:54

Bardzo lubimy takie ciasta czyli czekoladowe, nie suche i przełamane owocową, kwaśną nutą. Do tego ta przyprawa korzenna i jest cudnie 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 13 grudnia 2016 - 13:35

wspaniałe ciasto. czekolada i wiśnie to murowany sukces. pycha! <3

Odpowiedź

Zostaw komentarz