Lekki jak chmurka biszkopt z orzechami włoskimi, przełożony masą z serka mascarpone. Ten biszkopt piekę od wielu lat, za każdym razem doskonale się udaje. Poncz zrobiłam z mocnej herbaty o smaku pomarańczowym z odrobiną rumu. Bardzo polecam to wyjątkowe ciasto, na każdą, nie tylko wyjątkową okazję 🙂
Składniki na biszkopt
- 200 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 8 jaj w temperaturze pokojowej ( osobno żółtka i białka )
- 8 łyżek mąki pszennej
- 190 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam. Następnie dodaję stopniowo po dwa żółtka i ubijam do czasu, kiedy piana będzie puszysta, gęsta i lśniąca.
Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie mieszam. Na koniec dodaję orzechy i mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Masę przelewam na blaszkę o wym.28 x 24 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 25 minut w temp. 180 stopni. Ciasto jest gotowe, kiedy się mocno przyrumieni i odchodzi od brzegów foremki.
Schłodzony biszkopt dzielę na dwa blaty, każdy blat delikatnie polewam ponczem.
Składniki na poncz
- szklanka mocnej herbaty o smaku pomarańczowym
- 2 łyżki rumu
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone mocno schłodzonego
- 200 g śmietanki kremówki 30 % mocno schłodzonej
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijam z cukrem na gęsty krem, dodaję serek. Wszystko mieszam, tylko do połączenia składników.
Biszkopt przekładam kremem.
Składniki na polewę
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szkl. śmietanki kremówki
18 komentarzy
ciasto idealne na weekendowy relaks:)
Ślinka cieknie na sam widok! Ciasto w moich smakach 🙂
wspaniałe ciacho 🙂
Bardzo smakowity 🙂 pozdrawiam
Ciasto idealne.
Na weekend idealne ciasto! 🙂
Kusisz 🙂
Mmmmm ciasto idealne! Piękne i orzechowe a do tego na 100% pyszne 😀
Witaj!
Tort jest przepiękny i widać, że lekki jak chmurka!
Cudnie wygląda, więc wyobrażam sobie, jak musiał smakować!
Pozdrawiam!
Cudowny! Jak on musi wyśmienicie smakować <3 Pięknie się prezentuje. Jadłabym, oj jadła! <3
Orzechy, mascarpone… ja jestem zdecydowanie za 😀
Jaki piękny. jak z cukierni. Równiutki, wspaniale udekorowany. Smak tortu orzechowego, wykwintnego, dostojnego znam i uwielbiam. To nie lada gratka móc jeść taki tort. Pozdrawiam ciepło 🙂
Wspaniale wygląda 🙂 pozdrawiam Małgosiu 🙂
Boski! Uwielbiam orzechowce 🙂
Jak on pysznie wygląda ! 😀
Jak to cudownie brzmi i wygląda… ciasto warte grzechu (i wypróbowania).
Co robię nie tak że biszkopt wychodzi mi bardzo ciapowaty ? Nie ma jak to przekroić bo się rozlatuje?
Trudno powiedzieć. Może ciasto było niedopieczone ? Warto odczekać przynajmniej 1 – 2 godziny i dopiero przekroić biszkopt ostrym nożem.