Nietypowa szarlotka z bardzo starej książki, za starej, żeby odczytać autora i wydawnictwo 🙁 Całość, surowe placki z kruchego ciasta i jabłka pokrojone w plasterki pieczemy razem. Ciasto nie łatwe, ale efekt końcowy jest wart włożonego wysiłku. Szarlotka pyszna na ciepło i na zimno, można podać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną 🙂
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej ( u mnie 250 g mąki pszennej i 250 g mąki razowej )
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 120 g gęstej śmietany 12 %
- 1 jajko + 1 zóltko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie
- 6 -7 sztuk dużych jabłek ( najlepsze będą szare renety )
- 3 – 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/4 szklanki mleka
Dodatkowo może się przydać papier do pieczenia i folia spożywcza.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, dodałam masło pokrojone na kawałki, cukier, śmietanę, żółtko i jajko. Wszystko zagniatam na gładkie ciasto. Ciasto daję do lodówki na 40 minut.
Jabłka obieram i ścieram na cienkie plasterki, na tarce do warzyw. Starte jabłka przekładam do miseczki, dodaję cukier, kardamon i cynamon. Wszystko delikatnie mieszam i odstawiam.
Ciasto dzielę na cztery równe części.
Blaszkę o wymiarach 24 X 27 cm stawiam na papierze do pieczenia, obrysowuję podstawę blaszki. Pierwszy kawałek ciasta, daję na narysowany środek podstawy, przykrywam kawałkiem folii spożywczej i rozciągam wałkiem ciasto na kształt podstawy.
Dno blaszki wykładam papierem do pieczenia, na spód daję pierwszy kawałek ciasta, nakłuwam go widelcem i rozkładam pierwszą część jabłek. Jabłka delikatnie ubijam dłonią i czynność powtarzam trzykrotnie.
Wierzch ciasta smaruję mlekiem, można delikatnie posypać cukrem. Ciasto daję do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, następnie zmniejszam temperaturę. Piekę około 50 minut w temp 180 stopni. Udanych wypieków 🙂
15 komentarzy
Jak pięknie to wygląda! Kocham takie ciasta. A na dodatek z jabłkami! Zapraszam na swój blog kulinarny. https://jaglusia.wordpress.com/
szarlotki w każdej postaci są ulubione a Twoja prezentuje się smakowicie i ciekawie 🙂
wygląda przepysznie 🙂
Te warstwy nas po prostu urzekły! Bardzo apetycznie i pięknie się prezentuje 🙂
Ale fajne! Takiego ciasta jeszcze nie jadłam 😉
do szarlotek mam słabość, pycha! 🙂
Wspaniałe ciasto Małgosiu 🙂
Cudnie prezentuje się to ciacho i na pewno jest przepyszne <3 Oj jadłabym ze smakiem 🙂
Weź ode mnie te smakołyki. Nie umiałabym się im oprzeć! 🙂 Pyszności, wspaniałości. Uwielbiam ciasto z jabłkami. Najlepsze, co może być. Pozdrowionka serdeczne! 🙂
Uwielbiamy ciasta z jabłkami w każdej postaci, a ta propozycja jest świetna także wizualnie 🙂
Fantastyczne ciacho, jeszcze nie widziałam szarlotki w takim wydaniu 🙂
Super ! Jak miodownik 🙂
Wygląda obłędnie! Smakuje pewnie też zabójczo – jak każda z resztą szarlotka 🙂
Cudnie wygląda. Uwielbiam szarlotkę, muszę spróbować zrobić w twojej wersji.
Bardzo smacznie wygląda 🙂