Zdrowe, smaczne i niezawodne ciasto z przewagą mąki gryczanej. Do ciasta dodałam jabłka, orzechy włoskie, cynamon i kakao. Ciasto długo utrzymuje świeżość, ale doskonale smakuje, również w dzień upieczenia. Przygotujemy je błyskawicznie, ponieważ wystarczy wymieszać wszystkie składniki w jednym naczyniu.
Wilgotne i mocno aromatyczne ciasto, w sam raz do popołudniowej herbaty z imbirem. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 szkl. mąki pszennej ( w wersji bezglutenowej, można zastąpić ryżową )
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szkl. letniej wody
- 1/2 szl. oleju ( u mnie z pestek winogron )
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek kakao
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
- 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni
Jabłka pokrojone w kostkę, mieszam z cynamonem i odstawiam.
Jajka ubijam z cukrem na pianę, dodaję stopniowo mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, oraz olej, mleko, wodę i kakao. Wszystko mieszam na małych obrotach, krótko tylko do połączenia składników.
Na koniec dodaję jabłka z cynamonem i orzechy. Wszystko ponownie mieszam łyżką.
Blaszkę o wymiarach 31 x 14 cm. wykładam papierem do pieczenia. Do foremki przelewam ciasto.
Ciasto daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 50 minut. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto, powinien być suchy. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂
22 komentarze
Wspaniałe ciacho ! Ależ smakowicie się prezentuje !
Świetny pomysł i te świąteczne składniki – aż zapachniało mi tu Twoją herbatką z imbirem i domowym ciastem 🙂
Na pewno zrobię na niedzielę, bo właśnie kupiłam mąkę gryczaną i testuję co można. Dzisiaj robiłam z niej kopytka z sosem z maślaków. 🙂
Dziekuję za wiele fajnych przepisów.
Pozdrawiam serdecznie. 🙂
Dziękuję za miłe słowa 🙂 Gorąco pozdrawiam 🙂
wyjątkowo kuszące, chętnie bym porwała kawałek:)
Wygląda świetnie to ciacho 🙂
Ciekawa jestem jak smakuje z kaszą gryczana 🙂
Ma trochę inny posmak, ale mimo to jest wciągające, musisz spróbować 🙂
Wygląda na ciasto, którego kawałek nie wystarczy… Pyszne!
Wygląda naprawdę kusząco!
Mmm, ale wygląda bosko! Zjadłabym 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Takie wilgotne ciacho i to z dodatkiem naszej ulubionej mąki gryczanej musi być bajeczne w smaku 🙂
wspaniałe 🙂 w sam raz do herbatki 🙂
Ale kusi! Przepis wydaje się być bardzo fajny. Zapisuję go i jak znajdę czas to na pewno przygotuję to ciacho 🙂
Ciacho prezentuje się wspaniale! Wilgotne, czekoladowe. Dla mnie idealne 🙂
Ależ kuszące! <3
Jeszcze nie korzystałam z mąki gryczanej – ciekawa jestem smaku:)
Małgosiu fajny pomysł na pyszne i zdrowe ciasto 🙂 pozdrawiam 🙂
Super ciasto, pięknie wygląda, a dodatek mąki gryczanej sprawia, że bardzo chciałabym spróbować 🙂
muszę napisać, że ciasto wygląda bardzo apetycznie. bez wahania sięgnęłabym po kawałek albo dwa. piękny kolor : )
Ciasto wygląda bardzo apetycznie, ciekawa jestem jak smakuje 🙂
No cóż nie mam przekonania do ciast z kaszą, a to ostatnio takie modne. Skoro piszesz, że pyszne więc warto spróbować !