Ajwar to lekko pikantna pasta warzywna, bardzo popularna na Bałkanach. Główne składniki pasty, to papryka słodka i ostra, czosnek, koncentrat pomidorowy i ocet winny, czasami cukinia i bakłażan.Taka pasta może być podana do grillowanych mięs, kanapek, sosów. Dla mnie jest niezastąpiona do pizzy, dodaję ją zamiast pasty pomidorowej. Zapewniam że pizza z takim, paprykowym sosem wygląda i smakuje wybornie 🙂
Składniki
- 3 kg. papryki czerwonej
- 1 długa ostra papryka
- 3 główki czosnku
- 1 szklanka octu winnego ( u mnie z białego wina )
- 1 i 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżeczki soli
- 3 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
14 komentarzy
Nigdy czegoś podobnego nie jadłam. Super pomysł. Lubię paprykowe pyszności. Faktycznie – do pizzy to może sprawdzać się genialnie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Nie znałam takiej pasty – chętnie wypróbuję wersję z pieczoną papryką 🙂
Pyszota,uwielbiam.
Wspaniały, bardzo lubię jego smak 🙂
taką pastę to ja lubię 🙂
ostatnio jestem fanką ajwaru:)
bardzo lubimy, nie tylko do wędlin ale i do pomidorówki:)
Gosiu, ale to pyszne, nigdy nie slyszalam nazwy tej pasty, ale z sama zasada, czy czyms podobnym juz sie spotkalam i uwielbiam to, a w Twoim wykonaniu, wyglada to tak pysznie. Pozdrawiam serdecznie Beata
uwielbiam tę pastę i co roku robię kilka słoiczków 🙂
Robię podobny sosik, ale z pomidorów, a nie papryki. Muszę spróbować i taki 🙂
Wiele razy widziałyśmy przepisy na ajwar ale jakoś nigdy go nie przyrządziłyśmy 😉
Znakomity do mięs i wędlin 🙂
Wygląda pysznie! Nigdy nie próbowałam ajwaru, ale taki pewnie jest dużo lepszy niż gotowy ze sklepu.
Pyszne i jaki fantastyczny kolor 🙂