Home Kuchnie świataKuchnia włoska i bałkańska Ajwar z papryki i octu winnego

Ajwar z papryki i octu winnego

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Ajwar to lekko pikantna pasta warzywna, bardzo popularna na Bałkanach. Główne składniki pasty, to papryka słodka i ostra, czosnek, koncentrat pomidorowy i ocet winny, czasami cukinia i bakłażan.Taka pasta może być podana do grillowanych mięs, kanapek, sosów. Dla mnie jest niezastąpiona do pizzy, dodaję ją zamiast pasty pomidorowej. Zapewniam że pizza z takim, paprykowym sosem wygląda i smakuje wybornie 🙂

dsc_1440

Składniki
  • 3 kg. papryki czerwonej
  • 1 długa ostra papryka
  • 3 główki czosnku
  • 1 szklanka octu winnego ( u mnie z białego wina )
  • 1 i 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
Paprykę kroję na cztery kawałki, usuwam gniazdka nasienne i miksuję lub przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Podobnie postępuję z papryką ostrą.
Zmieloną paprykę, daję do garnka, razem z pozostałym składnikami ( oprócz czosnku ). Wszystko mieszam i gotuję na małym ogniu, około 8 minut. Pod koniec gotowania, dodaję zmiażdżone ząbki czosnku.
Do czystych i wyparzonych słoiczków, nakładam gorący sos. Słoiczki starannie zakręcam i odstawiam. Po słodzeniu, daję w chłodne miejsce.
Z podanych składników, otrzymałam 14 małych słoiczków o pojemności około 200 ml 🙂
Uwagi – Ajwar można również przygotować z papryki pieczonej. Paprykę ( w całości ) dajemy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Kiedy skórka lekko ściemnieje i popęka, ostrożnie dajemy ją do woreczka foliowego. Kiedy ostygnie, łatwo ściągniemy z niej skórkę.

dsc_1456

Powiązane posty

14 komentarzy

Megly 26 września 2016 - 14:07

Nigdy czegoś podobnego nie jadłam. Super pomysł. Lubię paprykowe pyszności. Faktycznie – do pizzy to może sprawdzać się genialnie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 26 września 2016 - 14:09

Nie znałam takiej pasty – chętnie wypróbuję wersję z pieczoną papryką 🙂

Odpowiedź
ladylaura. 26 września 2016 - 16:12

Pyszota,uwielbiam.

Odpowiedź
Marzena 26 września 2016 - 18:41

Wspaniały, bardzo lubię jego smak 🙂

Odpowiedź
Obżarciuch 26 września 2016 - 18:57

taką pastę to ja lubię 🙂

Odpowiedź
Lena 26 września 2016 - 19:46

ostatnio jestem fanką ajwaru:)

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 27 września 2016 - 09:43

bardzo lubimy, nie tylko do wędlin ale i do pomidorówki:)

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 27 września 2016 - 10:41

Gosiu, ale to pyszne, nigdy nie slyszalam nazwy tej pasty, ale z sama zasada, czy czyms podobnym juz sie spotkalam i uwielbiam to, a w Twoim wykonaniu, wyglada to tak pysznie. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 27 września 2016 - 22:59

uwielbiam tę pastę i co roku robię kilka słoiczków 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 27 września 2016 - 23:19

Robię podobny sosik, ale z pomidorów, a nie papryki. Muszę spróbować i taki 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 28 września 2016 - 17:44

Wiele razy widziałyśmy przepisy na ajwar ale jakoś nigdy go nie przyrządziłyśmy 😉

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 29 września 2016 - 20:26

Znakomity do mięs i wędlin 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 29 września 2016 - 23:14

Wygląda pysznie! Nigdy nie próbowałam ajwaru, ale taki pewnie jest dużo lepszy niż gotowy ze sklepu.

Odpowiedź
dżemdżus 3 października 2016 - 16:14

Pyszne i jaki fantastyczny kolor 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz