Najlepsze zapiekanki powstają wtedy, kiedy wykorzystuję do ich przygotowania to, co mam pod ręką i w ogrodzie. Do tej zapiekanki wykorzystałam mięso z indyka, cukinię, pieczarki, pomidorki koktajlowe i ser. Składnikiem numer jeden, jest makaron razowy świdry od Lubelli.
Makaron gotuję al dente, mięso i warzywa duszę osobno. Wszystko zapiekam z serem mozzarella. Zapiekanka łatwa do zrobienia, nie wymaga dużych umiejętności. Można ją przyrządzić na rodzinny obiad, lub na spotkanie z przyjaciółmi 🙂
Składniki / 5 porcji
- 1 opakowanie makaronu razowego świdry Lubella
- 400 g mięsa mielonego z udźca indyka
- 200 g pieczarek obranych i pokrojonych w plastry
- 1 młoda cukinia pokrojona w półplasterki
- garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- puszka krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1/3 szkl. startego parmezanu
- 130 g drobno pokrojonej mozzarelli
- garść świeżo posiekanej pietruszki
- spora szczypta oregano i tymianku
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- oliwa
Makaron gotuję w osolonej wodzie, al dente około 9 minut. Odcedzam i przelewam zimną wodą.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pieczarki, cukinię i suszone zioła. Wszystko smażę mieszając, około 4 minuty, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę. Warzywa przekładam do miseczki.
Na tą samą patelnię, daję mięso indyka. Mięso smażę mieszając, około 5 minut, następnie dodaję czosnek i pomidory z puszki. Wszystko duszę pod przykryciem, kolejne 5 minut. Mięso doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do naczynia do zapiekania, kolejno daję, makaron, mięso, warzywa i parmezan. Zapiekankę daję, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 15 minut. Wysuwam półkę z zapiekanką, na wierzchu układam mozzarellę i pomidorki. Ponownie wsuwam zapiekankę do piekarnika i piekę kolejne 10 minut.
Gotową zapiekankę, posypuję świeżą pietruszką. Od razu podaję. Smacznego 🙂
14 komentarzy
Takie zapiekanki sa najsmaczniejsze 🙂
Aż ślinka cieknie na jej widok:) pozdrawiam:)
pyszności:)
To taka zapiekanka na bogato. Pysznie wygląda 🙂
Jak to wspaniale wygląda. Chciałabym mieć taką zapiekankę dziś na obiad – uczta dla smaku! Ta mozarella i parmezan robią tu swoje. Uwielbiam zapiekanki makaronowe. Pozdrowionka serdeczne, miłego weekendu życzę 🙂
Lubella ma świetne makarony, zawsze kształtne i świetnie trzymają się po ugotowaniu. A zapiekanka cudowna 🙂
To prawda makarony Lubelli, mają tą cechę, że nie rozgotowują się, nie sklejają i zawsze pozostają sprężyste 🙂
wygląda obłędnie:)
też lubię Lubellę:)
Bardzo apetyczne zdjęcia, a samo danie też świetne. 🙂
Pyszna zapiekanka. Bardzo takie lubię.
Makaronu Lubella to jedne z moich ulubionych. Zawsze ładnie się gotują i nigdy nie robi się z nich “papka” jak w przypadku niektórych firm. A zapiekanka wygląda wspaniale 🙂 I ten ciągnący się ser <3
Zapiekanki z resztek zawsze wychodzą bardzo ciekawe 😀
Makarony tej marki są jedne z najlepszych 🙂
bardzo lubię wszelkie zapiekanki 🙂 świetna wersja 🙂
Zgadzam się – zapiekanki z tego, co się nawinie wychodzą zwykle najlepsze!