Deserowe placuszki z pieczoną dynią hokkaido, mąką do naleśników i placków od Lubelli, oraz z maślanką. Pieczoną dynię warto przygotować wcześniej i upiec ją w piekarniku, jednocześnie z ciastem lub pieczenią. Placuszki są bardzo puszyste i mają piękny jesienny kolor.
Przygotujcie je na szybki deser, lub na weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Takie placuszki smakują z każdą konfiturą, powidłami lub z cukrem pudrem 🙂
Składniki
- 3/4 szkl. miąższu z pieczonej dyni hokkaido *
- 1 i 1/3 szkl. mąki wrocławskiej od Lubelli do naleśników i placków
- 150 g maślanki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru brązowego nierafinowanego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiewam mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaję cukier, wszystko mieszam.
Dodaję dynię, olej, maślankę i jajka, wszystko krótko, ale dokładnie mieszam mikserem. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.
Patelnię do naleśników stawiam na gaz, smaruję ją pędzelkiem zanurzonym w oleju.
Łyżką nakładam małe porcje ciasta. Placuszki smażę z każdej strony na rumiano. Przed kolejną porcją ciasta, ponownie smaruję patelnię.
Placuszki podaję na ciepło, z konfiturą lub z cukrem pudrem. Smacznego 🙂
*Aby otrzymać pieczoną dynię, należy pokroić małą dynię w paski o grubości około 2 cm. Następnie rozłożyć na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia skórką do dołu i dać do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości pokrojonych kawałków i trwa około 40 minut. Z upieczonych kawałków odcinamy skórkę, a miąższ dokładnie rozgniatamy widelcem lub miksujemy na purre.
24 komentarze
jak pysznie:)
Pyszne placuszki na słodko. Z chęcią bym ich spróbowała. Jadam różne placuszki, ale takich z dynią jeszcze nie miałam okazji nigdy skosztować. Dla mnie to nowość i ciekawa inspiracja 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
mają wspaniały kolor od dyni 🙂
Uwielbiam ,kuszące.
Jakie placuszki 🙂
Małgosiu wspaniałe placuszki, muszą być pyszne 🙂
Świetne! Nigdy nie dodawałam dyni do placuszków, muszę wypróbować 🙂
bardzo się cieszę, że sezon na dynię już się zaczął 🙂
pyszny pomysł na placuszki
Wyglądają przepysznie:)
jak tylko moja dynia dojrzeje to zrobię 🙂 wyglądają świetnie:)
Wyglądają bardzo fajnie. 🙂 Rzadko jem placki, racuchy itd., bo nie przepadam za słodyczami, ale od czasu do czasu mam ochotę. Chyba dziś sobie zrobię.
Muszę koniecznie to wypróbować 🙂
Aż zgłodniałem 😀
Z cukrem pudrem! 🙂 Tak jesień można powoli zapowiadać 😉
Ten kolor zawsze na powala 🙂 Piekne placuszki 🙂
super ! Ten kolorek zawsze zachęca do zjedzenia 🙂
Kuszą wyglądem <3 Ten piękny kolor 🙂
pięknie sie prezentują:)
ale musiałam aż sprawdzić , bo widzę że mamy takie same widelce:)
Piękne placuszki, z chęcią bym je schrupała
cudny maja kolorek i na pewno pyszne!
Pyszne, choć dynia to niechybny znak jesieni 🙁
Musiały być przepyszne!
Śliczne zdjęcia 🙂
Pozdrawiam!
oho.. chyba się skuszę na te placuszki dyniowe <3
Zapowiadają się bardzo ciekawie. A sezon na dynię przecież dopiero się rozkręca.