Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Torcik z bitą śmietaną

Torcik z bitą śmietaną

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Wiosenny torcik, z lekką pianką z truskawek i bitej śmietany. Masa jest bardzo delikatna, dzięki małej ilości żelatyny, nie rozpływa się na biszkopcie, jednocześnie nie jest za sztywna. Tort można dowolnie udekorować, np. świeżymi lub suszonymi truskawkami, oraz listkami mięty. Torcik warto przygotować na dziecięce imprezy, maluchy za nim przepadają. Za ten przepis, dziękuję autorce bloga Kwestia Smaku 🙂

DSC_8888

Składniki na biszkopt
  • 4 jaja w temp. pokojowej
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nasączenie
  • 8 łyżek zaparzonej, mocnej herbaty z sokiem z cytryny lub rum z dodatkiem soku cytryny
Dno tortownicy o średnicy 23 cm. wykładam papierem do pieczenia. Mąki przesiewam do miseczki. Oddzielam żółtka od białek. Piekarnik nastawiam na 170 stopni.
Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję cukier. Nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Stopniowo dodaję żółtka. Kolejne żółtko dodaję, kiedy poprzednie, dobrze wymiesza się z pianą.
Stopniowo dodaję przesiane mąki. Mieszam delikatnie i krótko, tylko do połączenia składników. Gotową masę przelewam do foremki. Piekę około 25 minut, w temp. 170 – 180 stopni. Biszkopt jest gotowy, kiedy się mocniej przyrumieni i odchodzi od boków foremki.
Gotowy biszkopt wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Przestudzony, kroję na dwa równe blaty. Blaty biszkoptu, delikatnie skrapiam nasączeniem.
Składniki na krem
  • około 400 g truskawek ( powinna być szklanka musu truskawkowego )
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru trzcinowego nierafinowanego
  • 10 g żelatyny w proszku ( jedna pełna łyżka )
  • 500 g schłodzonej śmietany 36 %  ( kremówki do ubijania )
Żelatynę zalewam czterema łyżkami wody, dokładnie mieszam i odstawiam do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie, żelatynę lekko podgrzewam, intensywnie mieszając ( żelatyna powinna mieć gładką konsystencję ). Do żelatyny dodaję, trzy łyżki musu truskawkowego, wszystko mieszam i dodaję do reszty musu. Całość ponownie mieszam i ostawiam na krótko, do schłodzenia.
Schłodzoną kremówkę ubijam na gęsty krem, pod koniec ubijania, stopniowo dodaję cukier puder. Na koniec, dodaję w trzech partiach, mus truskawkowy. Wszystko krótko ale dokładnie mieszam.
Na pierwszym blacie biszkoptu, równomiernie rozkładam połowę bitej śmietany. Przykrywam drugim blatem. Górę i boki, dekoruję pozostałą masą śmietanowo – truskawkową. Tort przechowujemy w lodówce.
Torcik ozdobiłam, startymi truskawkami liofilizowanymi. Udanych wypieków 🙂

DSC_8883

DSC_8869

Powiązane posty

23 komentarze

Monica 10 czerwca 2016 - 17:07

Wygląda leciutko jak chmurka! 🙂

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 10 czerwca 2016 - 17:52

Torcik wygląda zachwycająco – lekki, różowy, puszysty – bardzo mi się podoba elegancka, nie przeładowana dekoracja! 🙂 Chciałabym, żeby pojawił się u mnie w domu na weekend – ach… 🙂

Odpowiedź
Cukry Proste 10 czerwca 2016 - 18:45

Co prawda nie jem żelatyny, ale popodziwiać to różowe cudo mogę;)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 10 czerwca 2016 - 19:38

Ojej! Torcik wygląda cudownie! Połączenie truskawek i gęstej śmietany w masę to świetny wybór i do tego biszkopt! Dla mnie idealny letni torcik 🙂

Odpowiedź
lena 10 czerwca 2016 - 19:50

pysznie wygląda:)

Odpowiedź
Ladylaura 10 czerwca 2016 - 22:58

Pyszny i dzięki temu ,że ma mało żelatyny jeszcze lepszy.

Odpowiedź
Megly 11 czerwca 2016 - 07:51

Jaki delikatny 🙂 Wygląda niesamowicie puszyście 🙂 Miałabym na niego ochotę. Uwielbiam torciki z bitą śmietaną. Zwłaszcza takie leciutkie. Mniam – idealny 🙂 Pozdrowionka cieplutkie 🙂

Odpowiedź
Natalie 11 czerwca 2016 - 13:50

Wygląda niczym obłoczek! Delicje 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 11 czerwca 2016 - 17:43

Jaka pyszna klasyka! Takie torciki robiła często nasza ciocia kiedy przyjeżdżałyśmy do niej na wakacje! Super wygląda 🙂

Odpowiedź
Renula 11 czerwca 2016 - 21:03

Wyszedł uroczy! 😉

Odpowiedź
kulinarna148 11 czerwca 2016 - 21:22

No i po co ja tutaj wchodziłam 🙂
Aż zgłodniałam, i ślinka cieknie na widok tak pięknego i pysznego tortu.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 11 czerwca 2016 - 22:25

Lekki, pyszny torcik, super! 🙂

Odpowiedź
Marzena 11 czerwca 2016 - 22:35

Wygląda bardzo apetycznie, częstuję się kawałkiem 🙂

Odpowiedź
laNika 12 czerwca 2016 - 09:41

Wszędzie na blogach widzę takie pyszne torcik… Muszę sama też jakiś upiec 😉 Twój wygląda przepysznie!

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 12 czerwca 2016 - 09:46

ciacho wygląda świetnie:)
muszę wypróbować:)

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 12 czerwca 2016 - 13:44

ciasto wygląda bardzo delikatnie 🙂

Odpowiedź
Gaja 12 czerwca 2016 - 16:16

Przynaję się bez bicia, jedno z moich ulubionych ciast. Ja niestety nie piekę wcale, ale czasami u kogoś natrafię albo w cukierni 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 12 czerwca 2016 - 22:22

Czy już mówiłam, że uwielbiam sezon truskawkowy? Właśnie za te miliony kulinarnych możliwości.

Odpowiedź
Kobieta po 30 13 czerwca 2016 - 11:01

to jest jeden z elementarnych przepisów 🙂 lekki i smaczny. chyba smakuje kazdemu…mniami

Odpowiedź
Iwona 13 czerwca 2016 - 17:35

Lekko, truskawkowo i smacznie 😉

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 14 czerwca 2016 - 11:26

I się zakochałam, cudny torcik. Mam coś podobnego do publikacji, ale to przepis z tzw leniwych 🙂

Odpowiedź
Łukasz 15 czerwca 2016 - 23:15

Prosty i pyszny! Dla mnie rewelacja 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 15 czerwca 2019 - 12:50

Cudowny

Odpowiedź

Zostaw komentarz