Lekkie ciasto drożdżowe, bez żmudnego i czasochłonnego wyrabiania. Jajka z cukrem, ubijam na pianę i razem z zaczynem, dodaję do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszam, drewnianą łyżką. Oczywiście nie można pominąć, czynności wyrastania ciasta. Owoce kroję na mniejsze kawałki i obtaczam w cukrze pudrze lub w mące, a następnie układam na cieście. Po takiej czynności, owoce nie opadną na dno. Polecam na letnie śniadania i desery, do kubka gorącej kawy 🙂
Składniki
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1/2 szkl. cukru brązowego nierafinowanego
- 2 szkl. mąki tortowej
- 2 większe jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. letniego mleka
- szczypta soli
- 1, 5 szkl. truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki lub borówek
Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej.
Drożdże kruszę do miseczki, dodaję łyżkę cukru i cztery łyżki letniego mleka. Wszystko mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce.
Jajka i sól ucieram mikserem na puszystą pianę, dodaję resztę cukru i nadal ucieram, do czasu, kiedy cukier się rozpuści.
Do większej miski, przesiewam mąkę. Do mąki dodaję zaczyn, olej, resztę mleka, wszystko mieszam. Dodaję masę jajeczną, całość mieszam bardzo dokładnie, drewnianą łyżką. W masie nie powinno być grudek.
Miseczkę przykrywam, lnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut. Kiedy ciasto podwoi objętość, przekładam je do mniejszej foremki. U mnie żaroodporna foremka na tarty.
Owoce, obtaczam w mące lub cukrze pudrze i układam na wierzchu ciasta.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30 minut. Będzie gotowe, kiedy się przyrumieni, a boki będą odchodzić od foremki. Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika. Przed podaniem, można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂
20 komentarzy
Jakie apetyczne i piękne zdjęcia! 🙂
jakie puszyste:) wspaniałe o każdej porze dnia:)
Ale fajny przepis 🙂 W robieniu ciasta drożdżowego wyrabianie bywa czasem naprawdę uciążliwe. Z chęcią wypróbuję przepis. Owoców teraz pod dostatkiem, więc dobra drożdżówa jak najbardziej jest pożądana. Pozdrowionka serdeczne! 🙂 Miłego weekendu 🙂
A to ciekawe 😀
Wygląda na bardzo puszyste i mięciutkie i aż dziwne że takie wyszło bez wyrabiania 🙂
super. bardzo lubię drożdżowe ciasta więc dla mnie przepis idealny.
Bardzo fajny przepis na pyszne ciasto 🙂
Cudna.
Pierwszy raz widziałyśmy jak się robi ciasto drożdżowe bez wyrabiania u babci 🙂 Jest tak samo pyszne 😀
Piękna drożdżówka, jak dawno nie jadłam 🙂
Ja robię ciasto wg przepisy Ewy Wachowicz. Zasypuję wszystkie składniki do miski, zostawiam na 3 godziny, potem wyrabiam i już 🙂
To również dobry przepis, mam go na blogu. Bardziej jednak smakuje mi to ciasto, ponieważ jest w nim o połowę mniej drożdży 🙂
To fakt, przepis Ewy jest przeładowany drożdżami.
ciasto dla leniwych – tez go lubię, sprawdza sie gdy nie mam czasu a smakuje świetnie:)
świetny pomysł na ciasto drożdżowe dla leniwych 🙂
Ostatnio nawet polubiłam ciasto drożdżowe, wcześniej nawet nie chciałam o nim słyszeć. Ale takie ciasto najlepsze w dniu upieczenia, później to już tak raczej dla bardzo głodnych 🙂
Uwielbiam drożdżowe i właśnie takie domowe. Twoje jest super szybkie i bardzo apetyczne:)
Wieki nie jadłam ciasta drożdżowego a do tego te truskawki…Mmm czas to zmienić 😉
Drożdżowe i to jeszcze z truskawkami – niebo w gębie 🙂 Mogłabym je jeść bez przerwy 🙂
uwielbiam drożdżowe a z truskawkami toz to poezja