Bardzo proste ciasto na jogurcie z truskawkami i kokosową kruszonką. To ciasto zawsze wychodzi, pod warunkiem, że wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej i nie będziemy zbyt długo ucierać masy. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nie wysycha i z każdym dniem zyskuje na smaku. Doskonałe ciasto na weekend i na wakacyjny piknik dla całej rodziny 🙂
Składniki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 1 opakowanie budyniu
- 4 jajka
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 szklanka oleju ( u mnie z pestek winogron )
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 – 15 truskawek przekrojonych na pół
Kruszonka
- 75 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 30 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubijam z cukrem na pianę. Kiedy piana będzie gęsta i lśniąca, dodaję olej i jogurt. Całość delikatnie mieszam. Dodaję mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszam mikserem, krótko tylko do połączenia składników.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Blaszkę o wymiarach 40 x 25 cm. wykładam papierem do pieczenia, na blaszkę wylewam ciasto. W ciasto lekko wciskam kawałki truskawek, stroną przecięcia do góry.
Składniki na kruszonkę rozcieram w palcach i delikatnie posypuję ciasto.
Ciasto daję do piekarnika, piekę około 40 minut. Kiedy ciasto się mocno zrumieni, powinno być gotowe. Można zrobić próbę patyczkiem. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂
25 komentarzy
robię takie samo, pyszne:)
Pysznie wygląda 😀
Robiłam nieraz 🙂 Bardzo żałuję, że w tym sezonie jeszcze się za nie nie wzięłam. Truskawki się pojawiają wszędzie, oj mam ochotę na to ciasto. Ale mi smaka narobiłaś 🙂 Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Pięknie wygląda! 🙂 Takie proste ciasta są najlepsze – do zabrania na piknik idealne! 🙂
O tak, na piknik jak znalazł 🙂
takie ciacho na piknik jest w sam raz 🙂 ale także na podwieczorek 🙂
Pyszne ciacho! Mam podobny przepis od mamy 🙂 pozdrawiam!
Idealne! Jedne z moich ulubionych 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Nie ma to jak proste, najlepsze ciasta. Lekkie i zawsze pyszne. Wspaniały smak dzieciństwa!
Takie proste i takie dobre 😀
Wspaniałe,z owocami to już poezja.Właśnie myslę,co upiec,ale chyba wygra drożdżowe z truskawkami.
Ulubione ciacho mojego M 🙂
Mniam jakie pyszne ciasto, uwielbiam takie słodkości 🙂
Ciasta z truskawkami nie odmówię nigdy 🙂 No i jeszcze kruszonka <3
Smakowicie wygląda i zachęca do zjedzenia paru kawałków 😉
Uwielbiam ten czas, gdy zaczynają się owoce… jeszcze chwilka, jeszcze momencik…
Właśnie – nie ucierać za długo, a ja jak robiłam, to chyba z tym ucieraniem przesadziłam i troszkę zakalec wyszedł :((
W jogurtowcach to podstawa, nie ucierać długo, niektórzy wcale nie używają miksera 🙂
Piękne ciasto jak prosto od naszej babci 🙂 Pychotka 🙂
fajne ciasto! bardzo lubię takie
Uwielbiam takie desery! <3 Polecam blog z którego ogarniam zdrowe inspiracje deserowe http://kcalmar.com/blog/
Proste? U mnie wyszedł zakalec na całego, chyba coś źle zrobiłam:(
Po Twoim komentarzu sprawdziłam przepis, ale nie ma w nim błędu. Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej. Ciasto mieszamy krótko, jeżeli za długo ucieramy, mamy pewny zakalec. Owoce daję stroną przecięcia do góry, inaczej ciasto może namoknąć od soku i zakalec gotowy. Można owoce pokroić drobniej, obtoczyć w mące lub cukrze pudrze i dopiero wtedy dać na ciasto. To sprawdzony sposób. Ciasto jest gotowe, kiedy mocniej się przyrumieni. Można zrobić próbę drewnianym patyczkiem do szaszłyków, jeżeli wbity kilkakrotnie w ciasto jest suchy, ciasto jest gotowe. Ogólnie jogurtowce są kapryśne, ale robiłam kilkakrotnie z tego przepisu i ciasto wychodzi 🙂
Proste i pyszne 🙂 ostatnio mam straszną ochotę na słodycze a tu lato i bikini… polecam Ci bloga z którym gotuję 🙂
Upiekłam kiedyś z czerwoną porzeczką. Wyszedł obłędnie 🙂