Home Na słodkoCiasta z owocami Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo proste ciasto na jogurcie z truskawkami i kokosową kruszonką. To ciasto zawsze wychodzi, pod warunkiem, że wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej i nie będziemy zbyt długo ucierać masy. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nie wysycha i z każdym dniem zyskuje na smaku. Doskonałe ciasto na weekend i na wakacyjny piknik dla całej rodziny 🙂

DSC_8347

Składniki
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opakowanie budyniu
  • 4 jajka
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 – 15 truskawek przekrojonych na pół
Kruszonka
  • 75 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 30 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubijam z cukrem na pianę. Kiedy piana będzie gęsta i lśniąca, dodaję olej i jogurt. Całość delikatnie mieszam. Dodaję mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszam mikserem, krótko tylko do połączenia składników.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Blaszkę o wymiarach  40 x 25 cm. wykładam papierem do pieczenia, na blaszkę wylewam ciasto. W ciasto lekko wciskam kawałki truskawek, stroną przecięcia do góry.
Składniki na kruszonkę rozcieram w palcach i delikatnie posypuję ciasto.
Ciasto daję do piekarnika, piekę około 40 minut. Kiedy ciasto się mocno zrumieni, powinno być gotowe. Można zrobić próbę patyczkiem. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂

DSC_8325

 

DSC_8354

 

Powiązane posty

25 komentarzy

lena 24 maja 2016 - 05:40

robię takie samo, pyszne:)

Odpowiedź
ja i moje urwisy 24 maja 2016 - 08:53

Pysznie wygląda 😀

Odpowiedź
Megly 24 maja 2016 - 10:13

Robiłam nieraz 🙂 Bardzo żałuję, że w tym sezonie jeszcze się za nie nie wzięłam. Truskawki się pojawiają wszędzie, oj mam ochotę na to ciasto. Ale mi smaka narobiłaś 🙂 Pozdrowionka cieplutkie 🙂

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 24 maja 2016 - 13:45

Pięknie wygląda! 🙂 Takie proste ciasta są najlepsze – do zabrania na piknik idealne! 🙂

Odpowiedź
rabarbarowo 24 maja 2016 - 18:18

O tak, na piknik jak znalazł 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 24 maja 2016 - 21:14

takie ciacho na piknik jest w sam raz 🙂 ale także na podwieczorek 🙂

Odpowiedź
Olka 24 maja 2016 - 21:40

Pyszne ciacho! Mam podobny przepis od mamy 🙂 pozdrawiam!

Odpowiedź
Natalie 24 maja 2016 - 23:13

Idealne! Jedne z moich ulubionych 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
alezakwas 25 maja 2016 - 09:07

Nie ma to jak proste, najlepsze ciasta. Lekkie i zawsze pyszne. Wspaniały smak dzieciństwa!

Odpowiedź
Sosna 25 maja 2016 - 11:09

Takie proste i takie dobre 😀

Odpowiedź
Ladylaura 25 maja 2016 - 11:25

Wspaniałe,z owocami to już poezja.Właśnie myslę,co upiec,ale chyba wygra drożdżowe z truskawkami.

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 25 maja 2016 - 13:25

Ulubione ciacho mojego M 🙂

Odpowiedź
Marzena 25 maja 2016 - 22:14

Mniam jakie pyszne ciasto, uwielbiam takie słodkości 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 26 maja 2016 - 13:29

Ciasta z truskawkami nie odmówię nigdy 🙂 No i jeszcze kruszonka <3

Odpowiedź
Iwona 26 maja 2016 - 19:16

Smakowicie wygląda i zachęca do zjedzenia paru kawałków 😉

Odpowiedź
Królowa Karo 26 maja 2016 - 22:07

Uwielbiam ten czas, gdy zaczynają się owoce… jeszcze chwilka, jeszcze momencik…

Odpowiedź
Beti 27 maja 2016 - 15:32

Właśnie – nie ucierać za długo, a ja jak robiłam, to chyba z tym ucieraniem przesadziłam i troszkę zakalec wyszedł :((

Odpowiedź
napiecyku 27 maja 2016 - 15:52

W jogurtowcach to podstawa, nie ucierać długo, niektórzy wcale nie używają miksera 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 28 maja 2016 - 20:58

Piękne ciasto jak prosto od naszej babci 🙂 Pychotka 🙂

Odpowiedź
iza 29 maja 2016 - 09:35

fajne ciasto! bardzo lubię takie

Odpowiedź
ola 2 czerwca 2016 - 12:41

Uwielbiam takie desery! <3 Polecam blog z którego ogarniam zdrowe inspiracje deserowe http://kcalmar.com/blog/

Odpowiedź
Aga 7 czerwca 2016 - 13:41

Proste? U mnie wyszedł zakalec na całego, chyba coś źle zrobiłam:(

Odpowiedź
napiecyku 7 czerwca 2016 - 16:41

Po Twoim komentarzu sprawdziłam przepis, ale nie ma w nim błędu. Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej. Ciasto mieszamy krótko, jeżeli za długo ucieramy, mamy pewny zakalec. Owoce daję stroną przecięcia do góry, inaczej ciasto może namoknąć od soku i zakalec gotowy. Można owoce pokroić drobniej, obtoczyć w mące lub cukrze pudrze i dopiero wtedy dać na ciasto. To sprawdzony sposób. Ciasto jest gotowe, kiedy mocniej się przyrumieni. Można zrobić próbę drewnianym patyczkiem do szaszłyków, jeżeli wbity kilkakrotnie w ciasto jest suchy, ciasto jest gotowe. Ogólnie jogurtowce są kapryśne, ale robiłam kilkakrotnie z tego przepisu i ciasto wychodzi 🙂

Odpowiedź
Kami 20 czerwca 2016 - 11:15

Proste i pyszne 🙂 ostatnio mam straszną ochotę na słodycze a tu lato i bikini… polecam Ci bloga z którym gotuję 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 26 lipca 2017 - 20:25

Upiekłam kiedyś z czerwoną porzeczką. Wyszedł obłędnie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz