Jedna ze smaczniejszych surówek, jakie ostatnio jadłam. Chrupiąca kalarepka, por i soczysta gruszka, do tego sos jogurtowy. Surówka smakuje do obiadu i do pochrupania w ciągu dnia. Do surówki można dodać, uprażone pestki słonecznika, orzechy włoskie lub rodzynki. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 1 kalarepka
- 1/2 pora ( tylko jasna i jasnozielona cześć )
- 1 twardsza gruszka
- łyżka posiekanego szczypiorku lub pietruszki
- rodzynki, orzechy lub prażony słonecznik ( opcjonalnie )
Sos
- 1 łyżka majonezu bez konserwantów
- 1 łyżka jogurtu
- pieprz biały do smaku
19 komentarzy
Pyszna propozycja. Zawiera wszystko co lubię 🙂
nie jadłam takiej surówki,brzmi smakowicie i jak zdrowo:)
O rany, jak ona fantastycznie wygląda. Tak niewiele a jak kusząco się zapowiada. Skopiuję na bank 🙂
…i pora i kalarepkę lubię. Super pomysł na surówkę z udziałem tych warzyw. Por daje fajny posmak w surówkach. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo smaczny pomysł. Szybki, pyszny, świeży i niech wszystkie kupne, gotowe surówki się schowają:)
kalarepka i por?
musiało smakować pysznie:)
Muszę koniecznie taką zrobić:)
Bardzo ciekawe połączenie smakowe, musi być pyszna! 🙂
Pochrupałabym sobie taką surówkę! Połączenie bardzo ciekawe, podoba mi się 🙂
wygląda świetnie!
Do schrupania to dziś u Ciebie coś fajnego! 🙂 Ekastra sałatka – podobają mi się zwłaszcza te dodatki bakalie i gruszka! 🙂
Gruszki w surówce jeszcze nie jadłyśmy ale brzmi bardzo ciekawie i smacznie 🙂
Takie proste połączenie! 😀
Nie znam takiej, muszę spróbować 🙂
Niby proste składniki, ale połączone ze sobą tworzą niesamowity efekt 🙂
Jak dziecko uwielbiałam jeść kalarepę. Jadłam ją na surowo jak jabłko. Świetny pomysł z wykorzystaniem jej w surówce – muszę spróbować.
Uwielbiam takie salatki. I tak jak Karolina, jako dziecko uwielbiałam jeść kalarepę, a przecież do smakow z dzieciństwa tak chetnie wracamy. Pozdrawiam serdecznie Beata
Lubię to 😀
Ta gruszka tam fajnie musi smakować 🙂
bardzo fajna i prosta surówka 🙂