Lekkie i delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem. Biszkopt zrobiłam z jaj, w temperaturze pokojowej, dzięki temu piana ubiła się bardzo szybko. Odpowiednie ciasto dla niezapowiedzianych gości. Przygotujemy błyskawicznie, a kawa z kawałkiem jabłkowej rolady, smakuje nadzwyczajnie 🙂
Składniki
- 6 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- 4 kwaskowate jabłka
- 4 łyżki agrestowej galaretki
- łyżeczka cynamonu
Białka ubijam na pianę. Stopniowo dodaję cukier i żółtka, nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Dodaję mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszam delikatnie, tylko do połączenia składników.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia. Masę przekładam na papier i wyrównuję powierzchnię.
Biszkopt daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni, około 13 minut. Biszkopt jest gotowy, kiedy się przyrumieni 🙂
Gotowy ( jeszcze ciepły ) biszkopt, obracam papierem do góry. Ostrożnie ściągam papier. Na ciasto rozkładam bawełnianą ściereczkę i zwijam roladę wzdłuż dłuższego brzegu.
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach. Przesmażam na patelni z cynamonem, około 4 minuty. Dodaję galaretkę, mieszam do rozpuszczenia galaretki.
Roladę rozwijam, ściągam ściereczkę i równomiernie rozkładam jabłka. Ponownie zwijam roladę. Ciasto można odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Przed podaniem, można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂
15 komentarzy
Po prostu cudowna, też miałam kupić sobie ten kubeczek:)
Ja ostatnio ulepszyłam przepis na biszkopt,bo robiłam z takiego jak twój powyżej,ale wydawał mi się za suchy.Dodaję 2 łyżki wody i dwie oleju plus dodatke dwie mąki i jest cudownie wilgotny .Roladkę jabłkową uwielbiam.
Muszę spróbować z tego przepisu, chociaż mój nie był suchy, może w połączeniu z jabłkami zdał egzamin 🙂
jak dla mnie rolada idealna! 🙂
ale pysznie wygląda, ciężko byłoby się oprzeć;)
Piękna roladka, bardzo apetyczna 🙂
Świetnie Ci wyszła 🙂
Mój tata taką uwielbia. Ja zresztą też. Jest pyszna! Idealna do popołudniowej herbatki. Mniam 🙂 Aż ślinka cieknie na sam widok. Pyszności. Pozdrawiam ciepło 🙂
Jest idealna :>
ta rolada jest świetna, robię podobną 🙂
Pyszności!! 🙂 Jak pięknie się prezentuje! Super!
rolada wygląda bardzo smakowicie. porywam kawałek 🙂
Naprawdę wygląda imponująco 😀 Kochamy takie ślimaczki a już szczególnie z cynamonem xD
Wygląda bardzo smakowicie! Ciasto biszkoptowe w połączeniu z kwaśnymi jabłkami musi być przepyszne 🙂 Do niedzielnej kawki idealne 🙂
Bardzo apetyczne wrażenie -Taka rolada wprost z uczty królewskiej –