Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Lekkie i delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem. Biszkopt zrobiłam z jaj, w temperaturze pokojowej, dzięki temu piana ubiła się bardzo szybko. Odpowiednie ciasto dla niezapowiedzianych gości. Przygotujemy błyskawicznie, a kawa z kawałkiem jabłkowej rolady, smakuje nadzwyczajnie 🙂

DSC_7794

 

Składniki
  • 6 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
  • 4 kwaskowate jabłka
  • 4 łyżki agrestowej galaretki
  • łyżeczka cynamonu
Białka ubijam na pianę. Stopniowo dodaję cukier i żółtka, nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Dodaję mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszam delikatnie, tylko do połączenia składników.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia. Masę przekładam na papier i wyrównuję powierzchnię.
Biszkopt daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni, około 13 minut. Biszkopt jest gotowy, kiedy się przyrumieni 🙂
Gotowy ( jeszcze ciepły ) biszkopt, obracam papierem do góry. Ostrożnie ściągam papier. Na ciasto rozkładam bawełnianą ściereczkę i zwijam roladę wzdłuż dłuższego brzegu.
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach. Przesmażam na patelni z cynamonem, około 4 minuty. Dodaję galaretkę, mieszam do rozpuszczenia galaretki.
Roladę rozwijam, ściągam ściereczkę i równomiernie rozkładam jabłka. Ponownie zwijam roladę. Ciasto można odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Przed podaniem, można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂

DSC_7777

 

Powiązane posty

15 komentarzy

lekcjewkuchni.blogspot.com 22 kwietnia 2016 - 18:11

Po prostu cudowna, też miałam kupić sobie ten kubeczek:)

Odpowiedź
Ladylaura 22 kwietnia 2016 - 18:23

Ja ostatnio ulepszyłam przepis na biszkopt,bo robiłam z takiego jak twój powyżej,ale wydawał mi się za suchy.Dodaję 2 łyżki wody i dwie oleju plus dodatke dwie mąki i jest cudownie wilgotny .Roladkę jabłkową uwielbiam.

Odpowiedź
napiecyku 22 kwietnia 2016 - 18:46

Muszę spróbować z tego przepisu, chociaż mój nie był suchy, może w połączeniu z jabłkami zdał egzamin 🙂

Odpowiedź
naszlakusmaku 22 kwietnia 2016 - 18:26

jak dla mnie rolada idealna! 🙂

Odpowiedź
lena 22 kwietnia 2016 - 19:50

ale pysznie wygląda, ciężko byłoby się oprzeć;)

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 22 kwietnia 2016 - 20:51

Piękna roladka, bardzo apetyczna 🙂

Odpowiedź
Marta 22 kwietnia 2016 - 21:59

Świetnie Ci wyszła 🙂

Odpowiedź
Megly 23 kwietnia 2016 - 08:37

Mój tata taką uwielbia. Ja zresztą też. Jest pyszna! Idealna do popołudniowej herbatki. Mniam 🙂 Aż ślinka cieknie na sam widok. Pyszności. Pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedź
Sosna 23 kwietnia 2016 - 15:14

Jest idealna :>

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 23 kwietnia 2016 - 23:26

ta rolada jest świetna, robię podobną 🙂

Odpowiedź
luminaluni.com 23 kwietnia 2016 - 23:54

Pyszności!! 🙂 Jak pięknie się prezentuje! Super!

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 24 kwietnia 2016 - 11:46

rolada wygląda bardzo smakowicie. porywam kawałek 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 24 kwietnia 2016 - 18:36

Naprawdę wygląda imponująco 😀 Kochamy takie ślimaczki a już szczególnie z cynamonem xD

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 24 kwietnia 2016 - 19:41

Wygląda bardzo smakowicie! Ciasto biszkoptowe w połączeniu z kwaśnymi jabłkami musi być przepyszne 🙂 Do niedzielnej kawki idealne 🙂

Odpowiedź
Nieznajomy 30 kwietnia 2016 - 18:03

Bardzo apetyczne wrażenie -Taka rolada wprost z uczty królewskiej –

Odpowiedź

Zostaw komentarz