Bardzo delikatne, niemal rozpływające się w ustach placuszki serkiem ricotta. Placki są bez cukru, ale można je podać z owocami, syropem klonowym, miodem, czy cukrem pudrem. Jeżeli będziecie robić z podwójnej porcji, polecam użyć w połowie serka ricotta, a w połowie innego białego serka śniadaniowego np. Bielucha. Smażone bez tłuszczu, idealne na śniadanie, obiad i podwieczorek 🙂
Składniki / 2 porcje
- 250 g serka ricotta
- 125 ml. mleka
- 2 duże jaja ( osobno żółtka, osobno białka )
- 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju np. z pestek winogron
- szczypta soli
W małej miseczce ubijam pianę z białek z dodatkiem soli, do czasu, kiedy będzie sztywna i lśniąca.
Do większej miski daję mleko, żółtka i ser, wszystko dokładnie mieszam. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, ponownie mieszam. Na koniec dodaję pianę i wszystkie produkty krótko, ale dokładnie mieszam.
Patelnię do naleśników lekko nagrzewam, daję porcję ciasta. Czekam około minutę, kiedy masa się zetnie, wtedy ostrożnie podważam placek płaską szpatułką i obracam na drugą stronę. Ponownie piekę do zrumienienia.
Placki smakują z gęstym sosem owocowym, syropem klonowym i owocami. Smacznego 🙂
Przepis od Nigelli Lawson.
21 komentarzy
Śliczne i bardzo apetyczne 🙂
Muszę takie zrobić:)
Pyszniaste. Dawno nie kupowałam ricotty 🙂 A to taki dobry i uniwersalny serek. Placuszki piękne, okrąglutkie i na pewno smakowite. Muszę zrobić niebawem i u mnie. Pozdrowionka! 🙂
Kuchnia Nigelli kojarzyła mi się do tej pory z ciężkimi i nie zdrowymi potrawami typu stir-fry, a ten przepis jest świetny! 🙂 No i oczywiście Twoje wykonanie doskonałe! 🙂
Uwielbiam wszystkie placki. Te z ricottą są wyjątkowo delikatne 🙂
Ależ apetyczne:)
lekkie, jak chmurki:)
Uwielbiam je! Takie aksamitne i delikatne 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jakie ładne, kształtne rumiane aż się do mnie uśmiechają 🙂
zjadłabym, aż mi w brzuchu zaburczało na ten widok:)
Chcę!
Nie zostało Ci trochę placuszków? Wyglądają przepysznie! 🙂
Niestety nie ma, ale bardzo polecam, są pyszne i łatwe do zrobienia 🙂
Jak zawsze perfekcyjne 😀
Wyglądają na takie mięciutki i wilgotne 🙂 Z rocottą mamy mało do czynienia ale kiedyś nam smakował ten serek 🙂
Jestem placuszkożercą ,świetne!.
Z dżemem mogłabym zjeść ich naprawdę wiele! Prezentują się wspaniale 🙂
na leniwe weekendowe śniadanie w sam raz 🙂
lubię takie placuszki, a te wyglądają wyjątkowo lekko i smacznie:)
Bardzo lubię przepisy z tym serem, potrawy są delikatne!
Świetny przepis Gosiu! Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Moje ulubione <3 Uwielbiam je z syropem klonowym i borówkami 😀