Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kurczak z ryżem po meksykańsku

Kurczak z ryżem po meksykańsku

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kurczak po meksykańsku, w sosie pomidorowym, z fasolą i kukurydzą, podany z ryżem i awokado. Obiad bardzo pożywny i łatwy, jeżeli użyjemy fasolki i kukurydzy z puszki. Danie kusi kolorami, jest bardzo apetyczne i sycące. Polecam bardzo 🙂

DSC_5670

Składniki / 3 osoby
  • 250 – 300 g ryżu
  • 2 filety z kurczaka drobno pokrojone
  • 1/2 małej cukinii pokrojonej w plastry
  • puszka krojonych pomidorów ( w sezonie świeżych )
  • puszka czerwonej fasolki
  • mała puszka kukurydzy ( u mnie Bonduelle )
  • cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 awokado
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
Ryż gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, z dodatkiem soli.
Na rozgrzany tłuszcz, daję cebulkę i czosnek. Kiedy cebula odparuje wodę, dodaję kurczaka. Całość smażę około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodaję pomidory razem z sosem, oregano i tymianek. Całość duszę kolejne 5 minut.
Dodaję cukinię, odcedzoną fasolkę i kukurydzę, oraz papryczkę chili. Wszystko mieszam i duszę na małym ogniu około 10 minut. Na koniec doprawiam do smaku.
Sos warzywny podaję z ryżem i awokado pokrojonym w cienkie plasterki lub w kostkę. Smacznego 🙂

DSC_5686

 

Powiązane posty

19 komentarzy

lena 7 marca 2016 - 13:30

Kusi to danie,oj kusi:)

Odpowiedź
Iwona 7 marca 2016 - 13:32

Pyszny obiad 🙂

Odpowiedź
Megly 7 marca 2016 - 16:15

Co my tutaj mamy? Wspaniałe, meksykańskie smaki. Skąd wiesz, że lubuję się w takiej kuchni? Pyszotka. Dawno już nie jadłam kurczaka w takich nutach smakowych. Pora to zmienić. Tym bardziej, że w wersji z awokado jeszcze nie próbowałam 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 7 marca 2016 - 18:41

Ta kukurydza mnie odstrasza, ale reszta jest mi bardzo bliska 🙂

Odpowiedź
Marzena 7 marca 2016 - 19:45

Wspaniała miseczka smaków i aromatów 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 7 marca 2016 - 20:56

Pięknie podane, pyszne danie 🙂

Odpowiedź
Nemi 7 marca 2016 - 21:26

Apetyczne i kolorowe:) Wpraszam się na obiad;)

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 7 marca 2016 - 22:43

pysznie, zdrowo i kolorowo, nie można się oprzeć takiemu obiadowi 🙂

Odpowiedź
luminaluni.com 7 marca 2016 - 23:03

Wspaniałe, kolorowe danie! 🙂

Odpowiedź
Basia 8 marca 2016 - 07:58

Wygląda bardzo smakowicie

Odpowiedź
Łukasz 8 marca 2016 - 11:33

Smakowite danie 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 8 marca 2016 - 13:15

pięknie wygląda:)

Odpowiedź
Marta gotuje 8 marca 2016 - 15:23

Jak kolorowo, zdrowo i pysznie 🙂 Świetny pomysł na szybkie danie 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 8 marca 2016 - 19:08

Taki Meksykański obiad to nam również przypadłby do gustu 🙂 Piękne kolory 😀

Odpowiedź
alezakwas 8 marca 2016 - 21:17

Wygląda fantastycznie kolorowo, a ryż nie jest lepki i posklejany! Brawo:)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 8 marca 2016 - 21:30

Za sam wygląd chętnie zjadłabym taki obiad 🙂 A skład? Świetny! Same pyszne składniki i do tego zdrowe 🙂

Odpowiedź
Sosna 9 marca 2016 - 09:56

Skusiłbym się 😀

Odpowiedź
Małgorzata 20 marca 2019 - 19:48

Bardzo dobre szybkie danie

Odpowiedź
napiecyku 21 marca 2019 - 22:01

Cieszę się, że leczo smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz