Pożywne klopsy z kaszy jaglanej, mięsa kurczaka i cebuli, podane z gęstym sosem pomidorowym. Klopsów nie smażę, tylko obgotowuję w sosie. Na sos zużyłam gotowy przecier pomidorowy, który zrobiłam jesienią ze świeżych pomidorów. Zimą można kupić gotową pulpę w kartoniku lub w słoiczku. Posiłek bardzo smaczny, pożywny i sycący, z czystym sumieniem polecam dla młodszych dzieci 🙂
Składniki / 4 osoby
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 zmielone filety z kurczaka ( u mnie 600 g )
- 2 mniejsze cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
- 100 g słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
- oliwa
- 1000 g sosu pomidorowego
17 komentarzy
Bardzo apetyczne:)
Uwielbiam je!.
Wyglądają fantastycznie te klopsiki! Apetyt rośnie a tu taka późna godzina 🙂
Pyszności 🙂
przepyszne 🙂
smakowite to mało powiedziane;) można je jeść oczami!
Na pewno zrobię, bo pysznie się zapowiada no i szybko się robi.
Dzięki za przepis.:)
smaczne i zdrowe klopsy 🙂 z kaszą jaglaną jeszcze nie robiłam, ale ostatnio chodzi za mną ta myśl 🙂
Bardzo dobre są takie klopsiki, robiłam już 🙂
Cieszę się, że smakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂
Bardzo fajny pomysł. Takie klopsiki są na pewno przepyszne, zdrowie i tak świetnie się prezentują! :)))
Ależ świetny pomysł! Muszą być przepyszne 🙂
pozdrawiam!
Super pomysł :))
Przepyszny pomysł na obiad 😀
Świetna propozycja obiadowa! 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie i chętnie zobaczyłybyśmy je na naszym talerzu 🙂
Dziękuję za ten przepis ! Jestem fanką kaszy jaglanej w każdej postaci !!
Pozdrawiam