Home Dania i dodatkiSałatki i surówki Surówka z kapusty pekińskiej i sos winegret

Surówka z kapusty pekińskiej i sos winegret

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Odkąd kilka lat temu zrobiłam swój pierwszy, domowy sos winegret, nigdy nie kupiłam już sosu w torebce. Podstawowe składniki na sos, prawie wszyscy mamy w domu, tym bardziej zachęcam do samodzielnego przygotowania zdrowego sosu do surówek 🙂
Dzisiejszą surówkę bardzo często robię do obiadu i prawie zawsze do obiadu świątecznego. Kapustę pekińską warto wdrożyć do codziennej diety, ze względu na jej zdrowotne właściwości. Zawiera dużo białka, witamin, aminokwasów, soli mineralnych i chociaż na to nie wygląda, zawiera dużo beta – karotenu. Już połowa szklanki poszatkowanej kapusty, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Kapusta pekińska, znalazła się w grupie 41 najzdrowszych ( najgęstszych odżywczo pokarmów ) i to na wysokim drugim miejscu. Więcej na ten temat, przeczytacie tutaj.
Bardzo polecam tą smaczną, chrupiącą surówkę 🙂

DSC_2307

Składniki na surówkę
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1/2 ogórka
  • 1 papryka czerwona
  • mała puszka kukurydzy ( 140 g )
Liście kapusty dokładnie myję i szatkuję. Paprykę kroję na pół, usuwam pestki i kroję w kostkę. Ogórek obieram i kroję w kostkę. Kukurydzę płukam na sitku i osączam.
Wszystkie warzywa przekładam do miseczki.
Sos winegret
  • 1 i 1/2 łyżka octu winnego ( można zastąpić sokiem z cytryny )
  • 3 – 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • mała cebulka lub szalotka
  • spora szczypta soli morskiej
  • spora szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół suszonych
Do octu winnego daję sól i pieprz, całość dokładnie ubijam, aż do rozpuszczenia soli. Dodaję oliwę, cały czas ubijając. Dodaję drobno posiekaną cebulkę i zioła, wszystko mieszam.
Sos odstawiam na kilka minut i dodaję do warzyw. Surówkę delikatnie mieszam. Do sosu można jeszcze dodać posiekany ząbek czosnku. Smacznego 🙂

DSC_2276

Powiązane posty

16 komentarzy

Ela 14 grudnia 2015 - 09:42

Wspaniała sałatka ! Lubię takie kolorowe pyszności !
Pozdrawiam serdecznie !

Odpowiedź
Lena 14 grudnia 2015 - 10:45

bardzo lubię tę surówkę;)

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 14 grudnia 2015 - 11:13

Fajna surówka i do tego zdrowa! 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 14 grudnia 2015 - 13:28

Samo zdrowie 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 14 grudnia 2015 - 14:00

pyszna surówka:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 14 grudnia 2015 - 20:41

My jeszcze nigdy nie robiłyśmy takiego sosu bo nie jesteśmy jego fankami 🙂 Ale kto wie! Może Twoje wykonanie by nas przekonało 😀

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 14 grudnia 2015 - 22:24

Smaczna i zdrowa jest Twoja surówka. Kapustę pekińską właśnie ze względu na jej właściwości często podaję do obiadu jako surówkę. Jest doskonała, ponieważ świetnie łączy się z wieloma składnikami 🙂

Odpowiedź
Moje Bistro 15 grudnia 2015 - 00:11

Takie suróweczki lubię 🙂 Mniamu

Odpowiedź
Salvador Dali 15 grudnia 2015 - 12:32

kolorowo, warzywnie i smacznie 🙂
Tak jak uwielbiam 😉

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 15 grudnia 2015 - 13:18

Surówkę z kapusty pekińskiej bardzo lubię, jest pyszna i zdrowa. Chętnie skorzystam z przepisu na sos winegret, bo mi nigdy nie wyszedł jeszcze taki pyszny, zawsze daję czegoś za mało, albo za dużo 🙂

Odpowiedź
marcelina 15 grudnia 2015 - 22:40

Ależ fajna wyszła! 🙂 Moje smaki

Odpowiedź
beata Redzimska 16 grudnia 2015 - 07:58

Surowka przepyszna, tez robie wlasnorecznie sos winegret, bo dodaje smaku salatkom i to mozna go przygotowac bardzo prosto. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Sosna 16 grudnia 2015 - 08:25

Przyda się na święta 😀

Odpowiedź
Magda 16 grudnia 2015 - 10:55

Świetna sałatka, zdrowa i kolorowa 🙂
Pozdrawiam,
M

Odpowiedź
Ania 16 grudnia 2015 - 13:46

do obiadu najlepsza 🙂 zdrowa i pełna witamin 🙂

Odpowiedź
alezakwas 17 grudnia 2015 - 11:15

Urzekająco prosta i wspaniale podana 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz