Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Ciasto metrowiec

Ciasto metrowiec

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Ciasto bardzo charakterystyczne, pieczemy dwie babki biszkoptowe w podłużnych foremkach, kroimy na kromki i przekładamy budyniową masą. Ciasto kroimy pod skosem na atrakcyjne kawałki. Ciasto metrowiec, to jedno z moich ulubionych ciast biszkoptowych, kiedyś bardzo często piekła je moja mama. Najczęściej spotykam się z przepisem, który ma w składzie na biszkopt dużą ilość wody i oleju, mój przepis jest nieco inny. 
Ciasto wyjątkowo smaczne, najbardziej smakuje na następny dzień po upieczeniu 🙂 Bardzo polecam 🙂

DSC_2385

Składniki na ciasto
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 9 jajek w temp. pokojowej
  • 3 łyżki oleju w temp. pokojowej
  • 3 łyżki wody w temp. pokojowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 – 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Białka ubijam na najniższych obrotach na gęstą pianę. Podczas ubijania, partiami dodaję cukier. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaję żółtka.
Następnie dodaję mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość, krótko mieszam. Dodaję letnią wodę i olej. Masę ponownie mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję kakao.
Dwie jednakowe keksówki o długości około 28 cm, wykładam papierem do pieczenia. Do jednej foremki przelewam masę jasną, do drugiej ciemną.
Ciasto piekę około 40 minut. Wierzch ciasta powinien mocno się zrumienić. Przed wyciągnięciem ciasta, warto zrobić próbę drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wbity w ciasto będzie suchy, ciasto jest gotowe. Gotowe ciasto ostrożnie wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia.
Schłodzone ciasto kroję na kromki o grubości około 2 cm.
Składniki na krem
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 małej łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 i 1/2 szklanki mleka podgrzewam. Pozostałe mleko starannie mieszam z cukrem, cukrem z wanilią i mąką. Masę na budyń wlewam do mocno podgrzanego mleka, intensywnie mieszając całość rózgą kuchenną.
Zmniejszam ogień, masa może krótko się zagotować. Przy tej czynności uważam, żeby nie przypalić masy. Gotowy budyń odstawiam do przestudzenia.
Masło ucieram na puch, stopniowo dodając po łyżce budyniu. Dodaję ekstrakt migdałowy i nadal ucieram na gładką masę.
Kromki smaruję kremem i układam obok siebie, na przemian jasne i ciemne. Ciasto odstawiam w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Kiedy masa stężeje, ciasto kroję lekko na ukos 🙂
Ciasto można ozdobić czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Całość smakuje doskonale 🙂
Udanych wypieków 🙂

DSC_2346

 

DSC_2439

Powiązane posty

21 komentarzy

lena 19 grudnia 2015 - 11:01

Pyszności:)

Odpowiedź
Ladylaura 19 grudnia 2015 - 11:03

Też je uwielbiałam,nie jadłam go całe wieki.

Odpowiedź
Łukasz 19 grudnia 2015 - 13:15

Świetnie wygląda :-).

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 19 grudnia 2015 - 16:35

dawno nie piekłam, a jest takie pyszne:)

Odpowiedź
rosier 19 grudnia 2015 - 18:15

Jadłam dawno temu u szwagierki, tam się nazywał “tasiemiec”. 🙂
I mam przepis, tylko nie wiem czy taki sam. Ale ten mi się podoba, na pewno skorzystam 🙂
Dziękuję!
Pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 19 grudnia 2015 - 18:20

Dziękuję, naprawdę polecam 🙂

Odpowiedź
Łycha smaków 20 grudnia 2015 - 00:07

Ale ma piękne kolorki 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 20 grudnia 2015 - 09:09

Bardzo kuszące! Wygląda wspaniale 🙂 Pozdrawiam świątecznie! 🙂

Odpowiedź
gotowanie...to proste ! 20 grudnia 2015 - 11:43

Zabieram się do niego już chyba z rok i jakoś zabrać się nie mogę 🙂 A co spojrzę na to ciacho to ślinka leci 😉

Odpowiedź
AZgotuj 20 grudnia 2015 - 12:52

Już dziś składam życzenia wspaniałych pachnących świat i cudownego nastoju 🙂

Odpowiedź
napiecyku 20 grudnia 2015 - 13:53

Dziękuję Anitko 🙂

Odpowiedź
Sosna 20 grudnia 2015 - 13:50

Wspaniałe ciacho! 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 20 grudnia 2015 - 15:53

Widziałyśmy to ciacho tylko na blogach i zawsze tak samo bardzo nas ciekawi 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 20 grudnia 2015 - 17:43

Oj, jak ja dawno go nie jadłam! Bardzo lubię metrowca, ciasto jest pyszne :))) <3

Odpowiedź
Calluna 20 grudnia 2015 - 21:39

Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam

Odpowiedź
Natalie 21 grudnia 2015 - 04:15

Wiele słyszałam o tym cieście, ale nigdy nie jadłam! 🙂 Kusisz 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
ja i moje urwisy 21 grudnia 2015 - 20:34

Moje ulubione 🙂

Odpowiedź
Moje Bistro 22 grudnia 2015 - 00:17

Od dłuższego czasu zbieram się do tego ciasta. Twoje wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedź
Nieznajomy 29 grudnia 2015 - 20:26

Ciasta i potrawy jak z obrazka – kto Pani przy ich tworzeniu pomaga ?.Czarodziejka ,wróżka -czy Pani ma takie perfekcyjne zdolności ?-Doskonałość – i magia – to cechy wyrózniajace się – Metrowca jadłem nie raz – A oczy mieniły się na tęczowo -tak wirowały -Cudownie bajkowych wrażeń życzę – i Szczęśliwego Nowego Roku

Odpowiedź
napiecyku 29 grudnia 2015 - 21:47

Dziękuję za miłe słowa, całą pracę przy blogu wykonuję sama 🙂 Również życzę Szczęśliwego Nowego Roku. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Iwona 13 października 2017 - 21:35

Od dłuższego czasu planuję zrobić takie ciasto 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz