Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Zupa – krem z soczewicy i kalafiora

Zupa – krem z soczewicy i kalafiora

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Zdrowa, gęsta i pożywna zupa z kalafiora i czerwonej soczewicy. Zupa uniwersalna i bardzo prosta w przygotowaniu. Smaczna na co dzień i na świąteczny poczęstunek dla gości. Szczególnie przypadnie do gustu wegetarianom, ponieważ soczewica zawiera dużo białka, do tego jest bogata w kwas foliowy, wapń i żelazo. Krem zagęściłam serkiem topionym, możemy również użyć sera ricotta lub mozzarelli. Bardzo polecam 🙂

DSC_0710

Składniki
  • około 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/3 kalafiora + kilka różyczek do podania
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryczka chili
  • serek topiony emmentaler 100 g ( u mnie Hochland )
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • domowa vegeta
  • olej + masło klarowane
Ziemniaki i cebulę kroję w większą kostkę. Marchewkę i papryczkę kroję w plasterki. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki. Soczewicę dokładnie płukam na sitku.
Na dużej patelni rozgrzewam odrobinę oleju i masło klarowane, dodaję ziemniaki, marchewkę, cebulę, papryczkę i kalafior. Wszystko smażę kilka minut, cały czas mieszając.
Kiedy warzywa lekko się przyrumienią, dodaję do wywaru razem z soczewicą i suszoną pietruszką. Całość gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję serek, w razie potrzeby doprawiam do smaku domową vegetą.
Sól dodajemy pod koniec gotowania, wcześniej dodana, może sprawić, że soczewica nie zmięknie.
Zupę miksuję na krem, na talerzu można dodać różyczki kalafiora, pietruszkę lub plasterki chili. Smacznego 🙂

DSC_0706

Powiązane posty

19 komentarzy

Wkuchniumoniki 10 listopada 2015 - 10:45

Bardzo smacznie wygląda, na te chłodniejsze dni idealna. Pozdrawiam.

Odpowiedź
lena 10 listopada 2015 - 11:03

Taka zupa na jesień-idealna sprawa:)

Odpowiedź
AZALITKA 10 listopada 2015 - 12:56

Wygląda przesacznie 🙂 Zapraszam do mojego sklepu http://www.facebook.com/faktoria.rekodzielnika

Odpowiedź
Iga z Dietmap.pl 10 listopada 2015 - 13:18

Robiłam zupę krem z soczewicy – była pyszna, zupę krem z kalafiora – również smakowała. Teraz jestem ciekawa połączenia tych dwóch składników, a dodatkowo fajny pomysł z tym kalafiorem na wierzchu, bo otychczas wszystkie warzywne kremy podawałam z grzankami: )

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 10 listopada 2015 - 14:31

Wygląda cudownie zachęcająco! 🙂 Lubię zupy kremy – z soczewicy jeszcze nie jadłam – mam ochotę spróbować!

Odpowiedź
Obiad gotowy! 10 listopada 2015 - 16:17

jak pysznie i jesiennie! kremowe zupy o tej porze to prawdziwa rozkosz:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 10 listopada 2015 - 17:02

dzisiaj miałyśmy krem z kalafiora i ziemniaków ale o soczewicy nie pomyślałyśmy… Następnym razem będziemy o niej pamiętać! 😀

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 10 listopada 2015 - 18:58

Piękna zupka, znakomicie podana 🙂

Odpowiedź
suche oczy info 10 listopada 2015 - 18:58

Chyba dzięki Tobie pierwszy raz zrobię soczewicę 🙂 Tak ładnie wygląda, jak tu nie ugotować!

Odpowiedź
Ladylaura 10 listopada 2015 - 20:06

Ale wspaniała zupa.

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 10 listopada 2015 - 22:36

Chętnie bym zjadła miseczkę 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 11 listopada 2015 - 00:41

Zjadłabym taką zupę z chęcią. Nigdy nie próbowałam kremu z soczewicy, ani z kalafiora, ale pomysł bardzo mi się spodobał. Nie jadam często zup, ale na takie zawsze mam ochotę 🙂

Odpowiedź
Ania 11 listopada 2015 - 02:01

wspaniała zupa 🙂 bardzo mi się podoba połączenie smaków 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 11 listopada 2015 - 06:48

ależ gęsta wyszła! 🙂 mmmm.. musi bardzo dobrze rozgrzewać, pycha! 🙂

Odpowiedź
Łukasz 11 listopada 2015 - 12:49

Wygląda super :-).

Odpowiedź
beata Redzimska 11 listopada 2015 - 16:25

Wyglada przepysznie, to rzeczywiscie dobra rzecz dla wegetarian, pozywna, sycaca z duza iloscia bialka. po prostu pychotka. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
poprosze dokladke 11 listopada 2015 - 17:59

wygląda bardzo dobrze, zapisuję!

Odpowiedź
Ania - CulinaryIsland 12 listopada 2015 - 11:50

Wygląda bardzo wiosennie. Na pewno była pyszna, ja sama nie łączyłam jeszcze kalafiora i soczewicy, czas spróbować 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 15 listopada 2015 - 17:42

Ciekawe połączenie, muszę koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz