Zdrowa, gęsta i pożywna zupa z kalafiora i czerwonej soczewicy. Zupa uniwersalna i bardzo prosta w przygotowaniu. Smaczna na co dzień i na świąteczny poczęstunek dla gości. Szczególnie przypadnie do gustu wegetarianom, ponieważ soczewica zawiera dużo białka, do tego jest bogata w kwas foliowy, wapń i żelazo. Krem zagęściłam serkiem topionym, możemy również użyć sera ricotta lub mozzarelli. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- około 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1/3 kalafiora + kilka różyczek do podania
- 2 małe ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 papryczka chili
- serek topiony emmentaler 100 g ( u mnie Hochland )
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki
- domowa vegeta
- olej + masło klarowane
19 komentarzy
Bardzo smacznie wygląda, na te chłodniejsze dni idealna. Pozdrawiam.
Taka zupa na jesień-idealna sprawa:)
Wygląda przesacznie 🙂 Zapraszam do mojego sklepu http://www.facebook.com/faktoria.rekodzielnika
Robiłam zupę krem z soczewicy – była pyszna, zupę krem z kalafiora – również smakowała. Teraz jestem ciekawa połączenia tych dwóch składników, a dodatkowo fajny pomysł z tym kalafiorem na wierzchu, bo otychczas wszystkie warzywne kremy podawałam z grzankami: )
Wygląda cudownie zachęcająco! 🙂 Lubię zupy kremy – z soczewicy jeszcze nie jadłam – mam ochotę spróbować!
jak pysznie i jesiennie! kremowe zupy o tej porze to prawdziwa rozkosz:)
dzisiaj miałyśmy krem z kalafiora i ziemniaków ale o soczewicy nie pomyślałyśmy… Następnym razem będziemy o niej pamiętać! 😀
Piękna zupka, znakomicie podana 🙂
Chyba dzięki Tobie pierwszy raz zrobię soczewicę 🙂 Tak ładnie wygląda, jak tu nie ugotować!
Ale wspaniała zupa.
Chętnie bym zjadła miseczkę 🙂
Zjadłabym taką zupę z chęcią. Nigdy nie próbowałam kremu z soczewicy, ani z kalafiora, ale pomysł bardzo mi się spodobał. Nie jadam często zup, ale na takie zawsze mam ochotę 🙂
wspaniała zupa 🙂 bardzo mi się podoba połączenie smaków 🙂
ależ gęsta wyszła! 🙂 mmmm.. musi bardzo dobrze rozgrzewać, pycha! 🙂
Wygląda super :-).
Wyglada przepysznie, to rzeczywiscie dobra rzecz dla wegetarian, pozywna, sycaca z duza iloscia bialka. po prostu pychotka. Pozdrawiam serdecznie Beata
wygląda bardzo dobrze, zapisuję!
Wygląda bardzo wiosennie. Na pewno była pyszna, ja sama nie łączyłam jeszcze kalafiora i soczewicy, czas spróbować 🙂
Ciekawe połączenie, muszę koniecznie wypróbować 🙂