Nie znam nikogo, kto nie lubi ziemniaków zapiekanych w mundurkach. Mam wypróbowanych kilka przepisów na farsz, ale trzymam się mojej ulubionej wersji z fetą, cebulką i czosnkiem. Żeby ułatwić sobie zadanie, ziemniaki gotuję dzień wcześniej, na następny dzień przygotowuję farsz i całość zapiekam w piekarniku. Potrawa smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym lub na sposób staropolski z kefirem. Bardzo polecam 🙂
Składniki dla 4 osób
- 17 szt. młodych ziemniaków
- 200 g sera feta
- 1 cała cebulka dymka
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- kilka plasterków dobrego wędzonego boczku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 jajko
- oliwa
31 komentarzy
Ale apetycznie wyglądają takie ziemniaczki 😉
U mnie też były w niedzielę ziemniaki w mundurkach, ale bez nadzienia. Twoje to taka wersja lux 🙂
Fajny pomysł, a ziemniaczki wyglądają rewelacyjnie :))
Doskonały pomysł na Dzień Taty, nawet te młodsze dzieci mogą się włączyć do przygotowania bardzo smacznego łatwego posiłku. Przede wszystkim niezwykle apetycznie pokazałaś proste danie.
W sprawie ziemniaków też już wiem ,że polskie najlepsze.Pyszne!.
Bardzo lubię faszerowane warzywa, a połączenie młodych ziemniaków z fetą bardzo trafne 😉
jadałbym i jadła;) smaki absolutnie trafione w mój gust!
Wygląda jak z restauracji w której jadłam właśnie takie nadziewane ziemniaczki 🙂
Jak pięknie wyglądają twoje ziemniaczki 🙂 Uwielbiam! 🙂
pyszne ziemniaczki 🙂 bardzo lubię faszerowane 🙂
Super wyglądają! Tak ziemniaków jeszcze nie jadłyśmy 🙂
Wyglądają bardzo smacznie, chętnie bym zjadł :-).
Za serem feta wręcz przepadam, to i od razu takiego ziemniaczka w ciemno biorę, pyszny musi być ten farsz! 🙂
Brzmi mega pyszniasto! 😀
To jest to co lubię najbardziej!
Świetny pomysł, ziemniaczki wyglądają przepysznie 🙂
Wyglafają przepysznie 🙂
jak ja dawno ie jadłam takich ziemniaczków, pyszka!
O jakie pyszności 🙂
Bardzo lubię ziemniaki przygotowane w ten sposób 🙂 a farsz pycha!
Do głowy mi nigdy by nievorzyszlo nadziewać ziemniaki feta, która jadam głownie na zimno w letnich sałatkach. Twoje wyglądają bardzo smakowicie, wiec za pare dni spróbuje wypróbować jak to smakuje. Pozdrawiam Nika
O mniam takie ziemniaczki muszą być pyszne 🙂
Ziemniaki prezentują się tak apetycznie, że aż zgłodniałam 🙂
Wyglądają cudownie! Kocham ziemniaczki w takiej wersji!
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pieczone ziemniaki, chyba z każdym farszem 🙂
Ale bym je pożarła! Uwielbiam ziemniaczki,a zapiekane to już niebo w gębie 🙂
Mam pytanie , ponieważ chce zrobić to na dzień pieczonego ziemniaka do córki do przedszkola … ale nie będzie jak ich odgrzać czy są smaczne na zimno ?
Najlepsze oczywiście na ciepło, proszę spróbować gorące zapakować w folię aluminiową i ewentualnie dać do torby termicznej, może całkiem nie wystygną 🙂
Nie znałam tego przepisu 🙂 Muszę wypróbować 🙂
Dzisiaj i u mnie .Moja ulubiona strona od wczoraj.
Serdecznie pozdrawiam 🙂