Ciasto bez wyrabiania dla leniwych, wystarczy warstwami ułożyć składniki typowe dla ciasta drożdżowego i po trzech godzinach wymieszać. To ciasto robiłam kilka razy i nigdy mnie nie zawiodło, za każdym razem jest lekkie i puszyste. Do ciasta można dodać drobne owoce sezonowe i kruszonkę. Polecam na śniadanie i na deser. U mnie sprawdziło się, jako prowiant na jednodniową górską wycieczkę 🙂
Składniki
- 4, 5 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szkl. oleju
- 3/4 szkl. letniego mleka
- 10 dkg. drożdży
- szczypta soli
- drobne owoce ( u mnie truskawki przekrojone na pół )
Kruszonka
- 50 g masła
- 1/2 szkl. mąki
- 1/3 szkl. cukru
199 komentarzy
rzeczywiście wygląda na lekkie i puszyste. A do tego baaardzo apetyczne:)
Ciasto przemieszałam po godzinie łyżką zostawiłam na kolejną godzinkę pięknie rosło,umieściłam w blaszce i dałam mu czas do nagrzania piekarnika,wyszło mega puszyste i pyszne
Czy można do części ciasta dodać kakao i zrobić jako kakaowe ciasto drożdżowe?
Nie próbowałam, myślę, że niewielka ilość ( 2 łyżeczki ) nie zaszkodzi.
Czy zamiast oleju można dać masło jak tak ile gram.
Nie robiłam z masłem niestety. Można spróbować 200 g masła rozpuścić, lekko schłodzić, ale zmniejszyłabym ilość mąki 🙂
Ja postępowałam wg przepisu i niestety po zarobieniu ciasta zaczęło dziwnie “pachnieć” alkoholem. Wygooglowałam i okazuje się, że za długo rosło i stąd taki zapach. Czy można zjeść takie ciasto? Nie będzie powikłań?! Bo przyznam się, że pierwszy raz się z tym spotykam. A nie chciałabym otruć domowników. Ogólnie ciasto wyrosło ładnie i upiekło się równo, w środku też wygląda na sprężyste. Jednak trochę jeszcze śmierdzi alkoholem.
Ciasto wyrastało za długo lub w za wysokiej temperaturze, ale jeżeli ciasto ładnie wyrosło, nie powinno zaszkodzić, o ile nie zje się za dużych ilości na raz 😀
Witam, mam pytanko, bo coś mi się nie zgadza 10 dkg drożdży. Tzn. 100 g??? Czy to ma być cała taka paczka drożdży babuni??? To nie za dużo?!?
Tak, to spora ilość, ale tyle jest w przepisie. Można spróbować dać mniej, lub 7 g instant. Polecam też ciasto z tego przepisu
https://napiecyku.pl/2020/11/ciasto-drozdzowe-z-jablkami-bez-wyrabiania/
A co jak skorzystałam z podobnego przepisu ale …wymieszalam je od razu. Nie wyjdzie?
Nie próbowałam, ale myślę, że jest szansa, że wyjdzie.
Moim zdaniem na 4 szklanki mąki wystarczy 1/2 kostki drożdzy
Zmniejszyc ilosc drozdzy, wystarczy pol kostki.
Ciasta bez wyrabiania według mnie nie różnią się smakiem od tych wyrabianych…
Ciasto zakalec
To samo. Z tym, ze ja uzylam roztopionego masla zamiast oleju i suche drozdze. Ciasto jest natomiast smaczne.
Robię 2 raz. Pierwsze wyszlo super .A czy można dać np.mrozone truskawki??
Muszą być rozmrożone i osączone z nadmiaru wody.
Ja dawałem zamrożone prosto z zamrażarki i było ok!
Ile tych suchych drożdży?
Ciasto robię już po raz kolejny z borówkami jest przepyszne lekkie delikatne i wilgotne. Następnego dnia jest takie samo bo dłużej unie nie polezy
Serio, to nigdy nie jadłaś tradycyjnie robionej drożdżówki:(
Niestety ciasto jest fatalne w smaku, bardzo mocno czuć drożdże. Robiłam wiele razy tego rodzaju ciasta, korzystałam z różnych przepisów i nigdy nie miałam takiej sytuacji – bardzo wyraźny, paskudny posmak drożdży.
Drożdżowe musi pachnieć drożdżami jak ktoś nie lubi ,to po co robić.Ja uwielbi ten zapach i smak
Czy można zrobić babkę drożdżową z takiego ciasta?
tak, tylko musi być duża foremka. Polecam babkę z tego przepisu https://napiecyku.pl/2022/04/babka-drozdzowa-najlepsza/
Ciasto jest smaczne, polecam. Tylko jedna uwaga drożdżowy dajemy 50 g zdecydowanie wystarczy, wyrośnie wysokie. Ogólnie 100 g drożdży dajemy na 1 kg mąki.
Jakie puszyste ciasto 🙂 Jakie widoki urocze:)
Moja teściowa dawno temu robiła podobnie. Za mnie robot wyrabia ciasto, ale z ciekawości zrobię i taką leniwą metodą 🙂
Piekę od dawna z tego przepisu zawsze się udaje .Jest puszyste i bardzo smaczne
Piekłam już kilka razy , jest bardzo smaczne i zawsze się udaje , polecam ten przepis nic w nim nie zmieniałam poza tym że dodałam trochę olejku cytrynowego na koniec , bo rzeczywiście drożdży jest dużo i może nimi pachnie, nie alkoholem jak ktoś tam wypisuję głupoty, polecam
Jak ktoś pędzi bimber, to mu pachnie alkoholem
Super cisto wychodzi ,puszyste i smaczne . Dziękuję
Moja Mama robi podobne. Taka drożdżówka dla leniwych czyli dla mnie 🙂 I jest po prostu pyszna 🙂
Cudowne 🙂 Uwielbiam drożdżówki! Piekę takie, ale zostawiam na całą noc 🙂
Ja zostawilam na całą noc i drożdże mi sfermentowaly
A mi wyszlo po calej nocy, tylko mleko dalam zimne i wsadzilam do lodowki
Robiłam kilka razy , zawsze pyszne i udane , dziś też robię, polecam ten przepis
Rewelacyjne ciasto. Pychota 🙂
Tak przygotowane ciasto jest niezwykle smaczne, bo bardziej krucho drożdżowe , doskonale sie nadaje do jagodowych owoców. Przypomniałaś mi przepis, dzieki.
Rewelacyjny przepis, na pewno wypróbuję, bo wyrabianie trochę mnie męczy:P Ja wczoraj robiłam drozdzowe z rabarbarem:)
Pięknie wyrośnięta, takiej bez wyrabiania jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę spróbować 🙂
U mnie to samo ,pyszne drożdżowe!.Smacznego.
Jakie wspaniałe ciacho! Szkoda, że internet nie przesyła zapachu i smaku …. 🙂
Mniam! Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką! Ostatnio babcia pytała się nas co chcemy od niej na urodziny, a że od dawna nie jadamy tradycyjnych wypieków poprosiłyśmy ją o takie ciasto z rabarbarem i truskawkami (takie jakie robiła gdy byłyśmy małe i całe letnie dnie spędzałyśmy u niej na podwórku z ciastem drożdżowym w łapkach :P). Była tak zaskoczona, że aż miała łezki w oczach 🙂 Co jak co ale do klasyków się wraca z chęcią i bardziej nas taki wypiek rajcuje niż jakiś nowoczesny naszej cioci xD
A że ciasto jest bez wyrabiania to musimy jej ten przepis podsunąć, bo trochę martwimy się o jej bolące ramiona :/ Dzięki :*
Fajny przepis, wypróbuję!
Super takie ciasto drozdzowe bez wyrabiania i wygląda tak pysznie 🙂
Wypróbowałam przepis! Jest najlepszy na świecie! Ciasto jest puszyste i piękne wyrośnięte. Zdobyłam serca wszystkich pań w rodzinie i w pracy, które od lat wypiekają drożdżowe smakołyki.
PS:Gdy ciacho wyrośnie, pod koniec, delitaknie wyrabiam i podsypuję mąką, żeby ładnie odeszło od miski.
Pięknie wygląda, drożdżowe to moje ulubione i do tego owoce i kruszonka , pycha 🙂
Wspaniała drożdżówa, takie bez wyrabiania lubię najbardziej 😉
Zrobiłam raz na próbę i teraz jestem ” zasypywana” prośbami o takie właśnie ciasto….. Wychodzi zawsze, nie trzeba się napracować a do tego smakuje wszystkim domownikom. Moje ulubione ciasto pod wieloma względami
bez wyrabiania? kupiłaś mnie tym! 🙂 pyszna klasyka 🙂
ciężko mi sobie wyobrazić drożdżowe bez wyrabiania, koniecznie muszę spróbować!
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – to mi się podoba. Czasem właśnie tak chce się zrobić coś szybciej, a miało by się ochotę na domową drożdżówkę i jest 😉 Nawet kruszonki nie brakło – super 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂
Ale pychotka,jak narobilas mi apetytu, bo siadlam do komputera bez sniadania, poki dzieciaki jeszcze spia. Lece pochrupac cos slodkiego. Pozdrawiam serdecznie beata
Jak pięknie wyrosło :)) Super ciacho 🙂
Musi smakować pysznie 🙂
Świetne ciacho, teraz gdy mamy świeże sezonowe owoce to drożdżówki są najlepsze 🙂
Świetne ciacho! pięknie wyrośnięte i apetyczne 🙂 zjadłabym ze dwa kawałki 😀
Miłego weekendu 🙂
Mnie nauczyła ją robić babcia – jest świetna gdy nie mamy czasu 🙂 mmm chyba sobie zrobię!
Mniam i jeszcze żeby rabarbar tam włożyc mrrr
Ciasto wygląda rewelacyjnie. Korzystałam kiedyś z przepisu Ewy i wszystko wyszło bez zarzutów, więc chętnie skorzystam po raz kolejny 🙂
Uwielbiam takie, jedno z niewielu jakie lubię.
Wygląda niezwykle smakowicie, nie ma wyjścia trzeba wypróbować. Pozdrawiam
Wygląda obłednie, mnie drożdżowe chyba jeszcze nigdy nie wyszło, ale się nie poddaję, kolejny przepis do wypróbowania 🙂
Bez wyrabiania? Muszę spróbować 😀
jest super!
Ten przepis Ci kradnę, bo warto upiec takie ciasto. Jest świetnie wyrośnięte a pracy przy nim niewiele 🙂
Witam, mam pytanie czy zamiast oleju można dodać roztopione masło?
Oczywiście, można dodać masło 🙂
NA PIECYKU- pomyśl: ciasto stoi kilka godzin i co stanie się wtedy z masłem?
Masło jest składnikiem kruszonki, nie ciasta. Kruszonkę dajemy, przed pieczeniem.
W smaku ciasto jest bardzo dobre, ale niestety zakalec. Uzylam suche drozdze 2x7g i roztopione maslo zamiast oleju. Ciasto w ogole nie wyroslo w misce. Drozdze nie byly przeterminowane. Moze powinnam byla zrobic zaczyn z cukru, drozdzy i mleka, poczekac az wyrosnie, a na to dodac pozostale warstwy. Nastepnym razem uzyje tradycyjne drozdze oraz maslo i dam znac z jakim skutkiem :-)))))
Upiekłam wczoraj to ciasto, na wierzch dałam jagody, jest rewelacyjne!
… wczoraj znalazłem ten przepis… od niechcenia wszystko wymieszałem widelcem… połozyłem śliwki i srruuuu do pieca….. pachniało w czasie pieczenia bosko…. dziś rano zostały tylko dwa kawałki…. znakiem tego …. BYŁO PYSZNE….!!!!!!!!!!!!
Cieszę się bardzo, że ciasto smakowało, ze śliwkami musiało być pyszne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Super przepis, dziś wypróbowany, wpisany na wieczne lata do notesu 🙂
A czy pod kruszonkę mozna dać twaróg?
Myślę, że tak 🙂
ciasto nawet wyszło choć drożdże czuć z daleka jesli to komuś nie przeszkadza to ok, nie podzielam zdania, że jest równie dobre jak te tradycyjne moim zdaniem nie dorasta nawet do pięt porządnemu drożdżowemu takiemu jak u babci 😉
Chciałam zapytać co to znaczy, “gotowe studzę na kratce”. Ja nigdy nie wiem czy jak wyłączy się piekarnik mam go otwierać i od razu wyjmować ciasto drożdżowe, czy też czekać aż się wystudzi. Napiszcie proszę jak to Wy robicie.
Haniu, dobrze, że zwracasz mi na to uwagę. Wyciągam ciasto z piekarnika i kładę na takiej kratce do studzenia ciast i ciasteczek ( zdjęcie- https://napiecyku.pl/2016/01/zdrowe-ciasteczka-z-ciecierzyca/)Pozdrawiam 🙂
Witam ,ciasto zrobilam ze sliwkami , wlasnie smakujemy ………jest pyszne, dzieki za pomysl , juz dawno chodzilo za mna drozdzowe , ale to wyrabianie !!!!. A to , chwila i jest w otworach gebowych , pozdrawiam . Sylwia
Cieszę się, że ciasto zasmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pierwszy raz robie tak drożdżowe i one po tych 3 godz nie urosło wogole. Tak ma być? wstawilam do piekarnika zobaczymy co z tego wyjdzie :-/
Może nie trzymałaś w cieple, albo zalałaś za ciepłym mlekiem. W sumie nic straconego, ciasto w piekarniku i tak powinno wyrosnąć.
Ile tych warstw ma być???? Czy dajemy na dno wszystkie drożdże potem koleiny w np cukier cały,jajka wszystkie..itd?
Proszę o wyjaśnienie. Dziękuję:)
Najpierw pokruszyć drożdże na całej powierzchni, potem cukier, olej, jajka itd.
No niestety nie urosło 🙁 zjeść się da ale do pani ciasta daleko.użyłam rozmrozonych drożdży może to przez to bo ciepło było od grzejnika :-/
Nigdy nie używałam rozmrożonych drożdży, bardzo możliwe, że to jest przyczyna.
Moja mama często mrozi drożdże żeby zawsze były pod ręką i zawsze ciasto drożdżowe wychodzi.Spróbuje jeszcze ze świeżymi drożdżami:-)
Trzymam kciuki 🙂
Skusił mnie bardzo ten przepis i zamierzam jutro spróbować. Mam tylko dwa pytania, jako , że jestem na diecie bezmlecznej, czy moźna zastąpic mleko krowie mlekiem roślinnym np sojowym i czy moźna użyć mroźonych owoców, czy trzeba je wcześniej rozmrozić?
Można mleko zwierzęce, zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą. Duże owoce mrożone, można lekko obtoczyć w mące i ułożyć na ciasto. Małe np. maliny, porzeczki daję bezpośrednio na ciasto. Pozdrawiam 🙂
czy ciasto po wyłozeniu na blache i daniu wrozonych sliwek ma jeszcze ruszyc sie na blasze czy dac prosto do piekarnika nagrzanego do 180 s?t Z góry dziękuję za pomoc
Przygotowane ciasto na blaszce, można dać od razu do piekarnika. Mrożone śliwki można obtoczyć w mące przed wyłożeniem na ciasto. Oczywiście można też zostawić ciasto z blaszką na 5-10 minut w ciepłym miejscu i dopiero po tym czasie dać do piekarnika 🙂
Super przepis, jutro jadę do mamy która ma dzisiaj 87 lat a piekła nam pyszne ciasto drożdżowe jutro ja jej zawiozę.To po niej uwielbiam drożdżowe ze skórką pomarańczową i rodzynkami.Natomiast kilka razy piekłam według tego przepisu a dzisiaj zamiast oleju dodałam kostkę roztopionego masła zobaczę jaka będzie różnica.
Polecam przepis.
Udaje,się znakomicie,ale trochę przeszkadza mi pozostajacy zapach drozdzy:-)
To prawda, zapach drożdży jest wyczuwalny, ale u mnie, tylko w dzień po upieczenia ciasta. Pozdrawiam 🙂
OMG, I love the smell of yeast! I wish I could bath in them!
Czy zamiast oleju można dać roztopione przestudzone masło?
Oczywiście można 🙂
Wszystkie truskawki opadły na dno ciasta, ma ono też b.intensywny zapach i smak drożdży, chyba nie będzie do jedzenia…;(
Zapach drożdży jest wyczuwalny, ale tylko w dniu upieczenia. Może dałaś za dużo truskawek. W przyszłości proszę dać mniej truskawek. Owoce powinny być małe. Można je obtoczyć w cukrze pudrze wtedy nie powinny opaść na dno 🙂
Super przepis , dziś też zabieram się do roboty, tym razem z jabłkami, ja go mogę jeść cały tydzień ( jak nie zniknie od razu , to ja odświeżam go w mikrofali , jedno okrążenie , jak prosto z piecyka ) , dzięki, pozdrawiam pa
Ciasto pychotka:)Dzisiaj zrobiłam z jagodami,w końcu mi się udało ciasto drożdżowe-dziękuję:)
Jak w przypadku suchych drożdży? Na dnie? Zmieszać z mąką?
Jak w przepisie, zamiast drożdży świeżych 🙂
Czy ciasto wkładamy do rozgrzanego, czy jeszcze zimnego piekarnika i czy grzejemy góra- dół,czy tylko dół? Pozdrawiam Krystyna
Ciasto piekłam z dwoma grzałkami, góra dół. Ciasto wkładam do nagrzanego lub średnio nagrzanego piekarnika 🙂
To ciasto jest bardzo dobre, ale furorę robi drożdżówka z Więcławic. Ma konsystencję waty i nikt ze znajomych nie zna tego przepisu. Można go znależć w książce p. Ewy. To ciasto dla cierpliwych. Polecam spróbować chociaż raz.
Dziękuję za sugestię, może znajdę przepis 🙂
Można dac suche drożdże? Jeśli tak to ile?
Dałabym dwie torebki, około 16 g. 🙂
Zrobiłam ciasto idealnie według przepisu. I nie wiem dlaczego, ale środek ciasta podczas pieczenia, pod owocami, nie dopiekł się i wyrósł może jedynie o około 1/4 swojej wysokości.. Ciasto się klei. Jedynie brzegi ładnie wyrosły podczas pieczenia i są udane.
Po trzygodzinnym wyrastaniu wciąż widoczna była mąka. Czy tak powinno być, czy też wyrastające drożdże pod przykryciem powinny pokryć całość?
Sam smak ciasta też rewelacją nie jest. Jednak tradycyjny drożdżowiec z wyrabianiem jest o niebo lepszy.
Ale nie opuszczam stronki. Już mam upatrzony inny przepis
Pozdrawiam serdecznie!
Wg. opisu wnioskuję, że ciasto się nie dopiekło, może być wina owoców, które za bardzo puściły sok. Drobne owoce, warto oprószyć w mące lub w cukrze pudrze, przed wyłożeniem na ciasto. Większe układamy skórką do ciasta, lub dzielmy na mniejsze kawałki. Na pewno przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika, warto zrobić próbę drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek kilkakrotnie wbity w ciasto jest suchy, na pewno ciasto jest dopieczone. Jeżeli jest mokry, trzeba jeszcze dopiec ciasto.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂
Dziękuję za porady. Ech, teraz to już po ptakach. Może warto byłoby te wskazówki dodać do opisu? – pomocne dla laików Owoce jakie wykorzystałam, to jagody. Nie miałam ich za wiele, także i soku z nich dużo nie było. Następnym razem oprószę je mąką i zobaczymy co wyjdzie. Chyba też dodam odrobinę wanilii. Dam znać czy wyszło
Co to znaczy 10 dkg ?
Ile mam dać świeżych drożdży w gramach ?
10 dkg, to 100 g drożdży 🙂
chciałabym upiec to ciasto z serem zamiast owoców.Czy mam wyłożyc mase serową na wierz,czy podzielić ciasto na pół i do środka??
Lepiej na wierzch 🙂
Zrobiłam, wg mnie za dużo drożdży!, pol kostki czyli 5dag by w zupełności wystarczylo. Na tę ilość mąki stanowczo za dużo.
Szybkie ciasto,fajnie wyszło,wyrosło,smaczne,wszystko ok,sprawdziła i polecam
Zrobiłam niemal wg przepisu. Piekłam trochę dłużej, bo mój piekarnik już tak ma, że potrzebuje zawsze więcej czasu.
Wyszło dobre. Domownikom smakowało. Mnie osobiście… hm… za bardzo czułam drożdże.
Reszta REWELACJA. Jak mam wyrabiać ciasto do pizzy to już mi się odechciewa jej jeść. To idealny sposób wykonania jak dla mnie. Poeksperymentuje jeszcze z ilością drożdży, by ich smak w gotowym cieście nie był tak wyczuwalny.
Mam jeszcze pytanie… W przepisie jest sól, dlaczego?
Wiem, że dodaje się ją do wypieków na proszku do pieczenia, bo niweluje jego gorycz. Ale w drożdżowych…?
PS Proszę wybaczyć moją upierdliwą ciekawość 😉
Sól dodajemy żeby podkręcić słodycz ciasta, ale nie jest koniecznością. Pozdrawiam 🙂
SUPER przepis ,zrobiłam z czerwoną porzeczką , kruszonką i lukrem , wyrosło cudowne:)
Właśnie upiekłam ciasto wg przepisu Pani Ewuni, wyszło wspaniale tak jak jest w opisie, puszyste. Wspaniałe ciasto i nie nie wymaga dużo pracy. Jedna uwaga, przed posypaniem kruszonką dobrze byłoby posmarować roztrzepanym białkiem z jednego jajka.
Piekłam to ciasto już wielokrotnie jest przepyszne! tylko daję 5 dag i też zawsze wychodzi.
Zrobiłam że śliwkami. Pychotka, mąż zadowolony;-)
Bardzo się kruszyło po upieczeniu.Dlaczego?
Ciasta nie wyrabiane w zasadzie mają tendencje do kruszenia. Może być też wina mąki 🙂
Czy po wyrośnięciu ciasta mam go przemieszać na jednolitę masę czy wyłożyć na blachę w takiej postaci jak jest?
Trzeba go dokładnie przemieszać 🙂
Mało z nim pracy – to zaleta tego ciasta. Nie należy się jednak spodziewać super jakości. Brak sprężystości i delikatności. Poprawne, bez fajerwerków. Ale na pewno uda się każdemu. Polecam że śliwkami ☺
WŁAŚNIE JEST W TRAKCIE PRODUKCJI DLA MNIE JAKO PIEKARZA TROCHĘ DZIWNE ALE EKSPERYMENT ZROBIĘ;
A czy można to ciasto zrobić bez owoców, a dodać rodzynki np?
Oczywiście, że tak 🙂
Robię po raz trzeci z rodzynkami i bez. Wszystko z drożdżami ok. Ciasto ładnie wyrośnięte po upieczeniu, a zjeść się nie da. Smakuje jak wódka
Nie wiem czy w moim cukrze jest za mało cukru, ale ciasto wyszło zdecydowanie za mało słodkie. Porównując inne przepisy na to ciasto robione w ten sposób, warstwowo, było w nich więcej cukru. Zazwyczaj cała szklanka cukru + 2 łyżeczki bądź opakowanie cukru wanilinowego. Dodam, ze Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami, więc tym bardziej byłam zaskoczona smakiem…
Nie działa.
Wydaje się być łatwe, a prawdopodobnie i tak mi nie wyjdzie. Postaram się przetestować.
Ciasto jest przepyszne i wcale nie jest dla leniwych, tylko dla tych, co cenią sobie jakość niewielkim wysiłkiem.
Cześć. robiłem ciasto dwukrotnie, jest super i pycha. raz robiłem z drylowanymi wiśniami, a drugi raz z brzoskwiniami z puszki. za każdym razem ekstra. drożdże rzeczywiście wyczuwalne, ale można wytrzymać, zwłaszcza, że ciasto naprawdę pięknie rośnie i jest łatwe do wykonania. jestem wg domowników świetny w kuchni i sam gotuję dla wszystkich itp, ale zawsze unikałem ciast, gdyż wole cały wysmarować się słoniną niż dotknąć palcem ciasta ;P wyrabianie zawsze było nie dla mnie.
Jak wspomniałem, ciasto pycha.
Mam jednak pytanie do autora bądź może kogoś, kto zrobił to ciasto.
czy ktoś zważył składniki?
przyznam się, że przepisy na “szklanki” i “łyżeczki” są dla mnie zawsze trudniejsze do zrobienia, bo wole postawić miskę na wadze i wsypać x gram mąki i y gram cukru, a nie wiosłować szklanką:)
Gdyby był ktoś tak dobry to chętnie przyjmę taką wiedzę, no chyba że sam zrobię wcześniej, to podam z własnego doświadczenia gramatury.
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję za miły komentarz 🙂 Co prawda w tym przepisie małe wahania wagi nie mają znaczenia, ale rozumiem, że wolisz mieć wszystko precyzyjnie odmierzone, jeżeli będę jeszcze piec to ciasto, podam dokładną wagę składników. Pozdrawiam 🙂
Ok. Zważyłem mąkę. jakby ktoś potrzebował – 4,5 szklanki to wyszło mi 770gram mąki.
Uważam także, że wahania rzędu 100 gram nie miały by wpływu.
Pozdrawiam 🙂
Super. Dziękuję, informacja na pewno przyda się czytelnikom 🙂
Łatwy i najlepszy przepis, drożdżówka pyszna i pięknie wyrośnięta. Za każdym razem wychodzi
Czy zamiast owoców można dodać starta czekoladę ?
Nigdy nie robiłam, ale można zaryzykować. Czekolada powinna wtopić się w ciasto. Tutaj jest przepis na drożdżowe z masą czekoladową https://napiecyku.pl/2016/01/ciasto-krolewskie-na-swieto-trzech-krol/. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Nie jem ciasta, choć dawno temu piekłam tradycyjną drożdżówkę, z dziurkami, strasznie męczące i do tego nie było chętnych do zjedzenia… więc dałam sobie spokój, a do tego nie umiem piec… natknęłam się na ten przepis, zrobiłam i rewelacja, nawet synowa zdziwiona, że coś mi wyszło i takie dobre … podoba mi się pomysł z pozostawieniem go na noc, bo trochę denerwuje mnie to czekanie i płynne masło… zrobię tak następnym razem… dziękuję za przepis
Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam 🙂
Ciasto opadło, nie mam pojecia, co moglo byc przyczyną? Czy moze to być wynikiem zbyt duzej ilości owocow zatopionych wewnatrz ciasta?
Zbyt mokre, soczyste i za ciężkie owoce, mogą sprawić, że ciasto opadnie. Przed dodaniem do ciasta, można owoce obtoczyć w mące lub w cukrze pudrze.
Ciasto FANTASTYCZNE, robiłam kilkanaście razy i zawsze wyszło, SOCZYSTE i AROMATYCZNE, lecz u mnie piecze się dokładnie godzinę na dużej blaszce… denerwują mnie tylko komentarze- o jak pięknie wygląda lub chętnie bym zjadła – UPIECZ i wtedy się wypowiadaj !!!
Witam.Upieklam wczoraj.Wyroslo piekne puszyste a ze sliwkami rewelacja.Dalam mniej drozdzy o polowe.Jedyny problem.Ciasto w reke sie kruszy.Dlaczego?
Trudno powiedzieć, może zbyt wysoka temperatura wyrastania, albo ciasto było za długo w piekarniku i to spowodowało wysuszenie ciasta.
Ciasto wygląda baaaardzo apetycznie
Chcę skorzystać z przepisu tylko zastanawiam się czy śliwki nie będą za ciężkie ?
Bardzo prosiłabym o odpowiedź.
Pozdrawiam ; )
Myślę, że nie, ale większe śliwki proszę podzielić na cztery części i ułożyć skórką do dołu 🙂
Życie można dodać dżem zamiast owoców?
Oczywiście, że tak 🙂
Bardzo pyszne ciasto. Ja do kruszonki dodałam jeszcze cukier waniliowy. Pychotka.
Dziekuje za przepis. Dalam tylko 42g drozdzy- ( takie opakowania sprzedaja we Francjii , gdzie mieszkam) ciasto sie udalo!
Super wyroslo! Bez zagniatania- cuowne ciasto na sniadanie i przekaske dla dziecka. Bravo!
Cieszę się, że ciasto smakowało :)Pozdrawiam 🙂
Nie wierzyłem, że mi się uda zrobić drożdżowe ciasto. A jednak udało się 🙂 Wyszło pyszne.
Teraz żona mówi do mnie mistrzu 🙂
Moje gratulacje 😀 Pozdrawiam 🙂
Zribiłm ciasto dokładnie jak w przepisie i wyszł bardzo puszyste i pyszne:) Moja wersja byla z mrożonymi malinami:)
Witam mam pytanie czy mogę użyć drożdży instant dr oetkera? Bo tylko takie mam teraz w domu a naszła mnie ochota na ciasto drożdżowe
Myślę, że można. Drożdżowe na suszonych drożdżach, też są smaczne 🙂
Ciasto ładnie wyrosło, w smaku średnie ponieważ jest w nim za dużo drożdży, bardzo się kruszy.
Za dużo drożdży, połowa w zupełności by wystarczyła.
Jak dla mnie żadna rewelacja, od biedy da się zjeść.
Do normalnie wyrobionego ciasta drożdżowego nie ma jednak co porównywać
Robię to ciasto pierwszy raz w życiu. Drożdżowe robiłam kilka razy, zawsze porażka. Będzie z rabarbarem. Jest godzina 21, ciasto w misce, rośnie, ale ja wypiłam już trochę wina, więc znając życie, nie dotrwam do godziny 24.. Zostawię w misce na noc. Jutro rano dokończę i dam znać:)
Dałam roztopione masło zamiast oleju, ale nieco więcej. REWELACJA 🙂
Piekłam to ciasto juz kilka razy, zawsze pyszne, dzieciaki zachwycone.
Witam, chciałabym zamiast oleju dać masło ,ale ile czy też 25 dkg ? tak jak oleju ?
Tak, ale trzeba odmierzyć 25 dkg. masła rozpuszczonego 🙂
Zrobiłam na dużej blaszce i trochę cieńszy wyszedł. Następnym razem spróbuję w mniejszej. To jednak nie przeszkadza 🙂 jest pyszny i nie czuje drożdży dziękuję.
Czy można takie ciasto wykorzystać na małe Jagodzianki z owocami w środku a nie na górze ???
Nie robiłam. Można spróbować, ale nie wiem, czy ciasto surowe, nie będzie za rzadkie do robienia jagodzianek 🙂
Pyszna drożdżówka. Wyszła puszysta, domownikom bardzo smakowała.
Wypróbowałam przepis i ciasto wyszło rewelacyjne! Zamiast truskawek dodałam borówki, bo to nasze ulubione owoce i często stosuję je w wypiekach. Ciasto smakowało nawet mojej teściowej, która nie przepada za słodkościami 🙂 takie ciasto drożdżowe na pewno na stałe zagości w moim domu. Wypróbuję również z innymi owocami 🙂
Moje pachniało i smakowało za bardzo drożdżami. Mąż stwierdził, że dodałam stanowczo za dużo drożdży. Pomyśleliśmy, że to jakaś pomyłka, że aż 10 dag. Nie smakowało nam.
Właśnie zabrałam się za ciasto, kiedyś już korzystałam z tego przepisu i ciasto wyszło ŚWIETNE!!! Trochę się martwię tym razem bo z roztargnienia pomyliłam kolejność… Dałam najpierw mleko a potem olej i niestety mleko było chłodne. Zobaczymy, jaki będzie efekt tego eksperymentu tym razem 😉
Właśnie upiekłam. Skosztowała jeszcze ciepłe. Pycha, nigdy nie udało mi się upiec tak dobrego , drożdżowego ciasta.
Robię to ciasto od wielu lat, z tym że ja zostawiam na noc. Jest naprawdę super
Właśnie piekę tą drożdżówkę, niestety chyba coś przedobrzyłam….zanim włożyłam do piekarnika ciasto z kruszonką ładnie podrosło w blaszce, niestety w piekarniku zrobiła się dziura…..i juz nie rośnie….nie wiem czy problemem jest to, że ciasto zrobiłam z pół procji podanych w przepisie a połasiłam sie na kruszonkę i zrobiłam całą porcję i przeciążyłam tym drożdżówkę…Ale przepis super.
Czasami ciasto na początku opada pod ciężarem zbyt mokrych owoców i kruszonki, ale to nie znaczy, że będzie zakalec 🙂
Drożdżówka wyszła pyszna pomimo “dziury”. Zaraz zabieram się za powtórkę.
Czy można dodać suche drożdże?
Tak, można 🙂
Ciasto rewelacja!!!! Puszyste, pychotka 🙂 Ja zostawiłam na noc w lodówce, rano upieklam. Wyszło pierwszorzędnie i zniknęło tak szybko…. Robiłam już kilka takich ciast ale tu składniki są dobrane idealnie. U mnie z truskawkami i ktuszonką. Dziś piekę następne ale wypróbuję suche drożdże 🙂
Dziś upiekłam, ale z jabłkami. Wspaniały drożdżak z owocami i kruszonką.
Czy można użyć suchych drożdzy instant? Ciasto wyjdzie? Jeslo tak, to ile?
Dałabym około 10 g suchych drożdży. Albo proszę spróbować z tego przepisu 7 g drożdży https://napiecyku.pl/2020/11/ciasto-drozdzowe-z-jablkami-bez-wyrabiania/
A ja cały czas mam problem z drożdżami bo wydawało mi się niemożliwe dać cała paczkę, wiec daje jedna dziesiąta czyli 10 g i wychodzi pyszne. Dziś tez tak upiekłam, następnym razem dam polowe kostki może bardziej wyrośnie, w każdym razie nawet taka gafa niezepsuła tego ciasta ♀️
Robiłam juz parę razy i muszę powiedzieć że zostanę przy tym przepisie do końca życia… drożdżówka rewelacja .. duża pulchną i bardzo dobra …. polecam w 100 % warto zrobić
Wyszło mi bardzo dobre i puszyste, ale dałam mniej drożdży-niewiele ponad pół kostki.
Sprawdzone, ciasto wychodzi smaczne 🙂
Zrobiłam że 100 gr drożdży i zamiast oleju dodałam 200 gr masła rozpuszczonego w kąpieli wodnej – przestudziłam i wszystko się udało idealnie, gdyby ktoś się zastanawiał