Home Na słodkoCiasta z owocami Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg. Ewy Wachowicz

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg. Ewy Wachowicz

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Ciasto bez wyrabiania dla leniwych, wystarczy warstwami ułożyć składniki typowe dla ciasta drożdżowego i po trzech godzinach wymieszać. To ciasto robiłam kilka razy i nigdy mnie nie zawiodło, za każdym razem jest lekkie i puszyste. Do ciasta można dodać drobne owoce sezonowe i kruszonkę. Polecam na śniadanie i na deser. U mnie sprawdziło się, jako prowiant na jednodniową górską wycieczkę 🙂

IMG_6338

Składniki
  • 4, 5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1  szkl. oleju
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 10 dkg. drożdży
  • szczypta soli
  • drobne owoce ( u mnie truskawki przekrojone na pół )
Kruszonka
  • 50 g masła
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru
Na dno szerokiej miski stopniowo kruszę drożdże. Następnie daję cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól.  Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywam lnianą ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu i zapominam na trzy godziny o całej sprawie 😉
Po tym czasie krótko mieszam zawartość miski. Blaszkę o wym. 26 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia, ciasto rozkładam równomiernie, na ciasto daję owoce. Na wierzchu ciasta rozcieram kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Smacznego 🙂
Uwagi : ciasto jest wysokie, dlatego można użyć większej blaszki, wtedy przygotowujemy więcej kruszonki.

IMG_6355

Po więcej ciekawych zdjęć zapraszam na mój instagram 🙂
199 komentarzy
175

Powiązane posty

199 komentarzy

Obiad gotowy! 2 czerwca 2015 - 08:46

rzeczywiście wygląda na lekkie i puszyste. A do tego baaardzo apetyczne:)

Odpowiedź
Susanna 1 grudnia 2018 - 18:23

Ciasto przemieszałam po godzinie łyżką zostawiłam na kolejną godzinkę pięknie rosło,umieściłam w blaszce i dałam mu czas do nagrzania piekarnika,wyszło mega puszyste i pyszne

Odpowiedź
Aga 21 kwietnia 2020 - 11:02

Czy można do części ciasta dodać kakao i zrobić jako kakaowe ciasto drożdżowe?

Odpowiedź
napiecyku 21 kwietnia 2020 - 13:43

Nie próbowałam, myślę, że niewielka ilość ( 2 łyżeczki ) nie zaszkodzi.

Odpowiedź
Joanna 4 maja 2020 - 08:54

Czy zamiast oleju można dać masło jak tak ile gram.

Odpowiedź
napiecyku 4 maja 2020 - 13:24

Nie robiłam z masłem niestety. Można spróbować 200 g masła rozpuścić, lekko schłodzić, ale zmniejszyłabym ilość mąki 🙂

Justyna 26 maja 2020 - 22:28

Ja postępowałam wg przepisu i niestety po zarobieniu ciasta zaczęło dziwnie “pachnieć” alkoholem. Wygooglowałam i okazuje się, że za długo rosło i stąd taki zapach. Czy można zjeść takie ciasto? Nie będzie powikłań?! Bo przyznam się, że pierwszy raz się z tym spotykam. A nie chciałabym otruć domowników. Ogólnie ciasto wyrosło ładnie i upiekło się równo, w środku też wygląda na sprężyste. Jednak trochę jeszcze śmierdzi alkoholem.

Odpowiedź
napiecyku 26 maja 2020 - 22:57

Ciasto wyrastało za długo lub w za wysokiej temperaturze, ale jeżeli ciasto ładnie wyrosło, nie powinno zaszkodzić, o ile nie zje się za dużych ilości na raz 😀

Iwona 30 marca 2021 - 11:20

Witam, mam pytanko, bo coś mi się nie zgadza 10 dkg drożdży. Tzn. 100 g??? Czy to ma być cała taka paczka drożdży babuni??? To nie za dużo?!?

admin 30 marca 2021 - 11:34

Tak, to spora ilość, ale tyle jest w przepisie. Można spróbować dać mniej, lub 7 g instant. Polecam też ciasto z tego przepisu
https://napiecyku.pl/2020/11/ciasto-drozdzowe-z-jablkami-bez-wyrabiania/

Aneta 2 marca 2022 - 13:44

A co jak skorzystałam z podobnego przepisu ale …wymieszalam je od razu. Nie wyjdzie?

admin 3 marca 2022 - 18:35

Nie próbowałam, ale myślę, że jest szansa, że wyjdzie.

Ewa 12 lipca 2023 - 18:38

Moim zdaniem na 4 szklanki mąki wystarczy 1/2 kostki drożdzy

Karolina 10 marca 2024 - 01:59

Zmniejszyc ilosc drozdzy, wystarczy pol kostki.

Pati 2 czerwca 2015 - 08:48

Ciasta bez wyrabiania według mnie nie różnią się smakiem od tych wyrabianych…

Odpowiedź
Mari 22 października 2019 - 15:18

Ciasto zakalec

Odpowiedź
Alicja 28 kwietnia 2020 - 01:21

To samo. Z tym, ze ja uzylam roztopionego masla zamiast oleju i suche drozdze. Ciasto jest natomiast smaczne.

Odpowiedź
Kasia 15 maja 2020 - 16:49

Robię 2 raz. Pierwsze wyszlo super .A czy można dać np.mrozone truskawki??

Odpowiedź
napiecyku 15 maja 2020 - 19:50

Muszą być rozmrożone i osączone z nadmiaru wody.

Artur 16 maja 2020 - 11:00

Ja dawałem zamrożone prosto z zamrażarki i było ok!

Karola 11 sierpnia 2020 - 16:27

Ile tych suchych drożdży?

Odpowiedź
Dorota 11 listopada 2022 - 11:08

Ciasto robię już po raz kolejny z borówkami jest przepyszne lekkie delikatne i wilgotne. Następnego dnia jest takie samo bo dłużej unie nie polezy

Krystian Sieg 10 listopada 2019 - 13:38

Serio, to nigdy nie jadłaś tradycyjnie robionej drożdżówki:(

Odpowiedź
Ania 27 marca 2022 - 10:34

Niestety ciasto jest fatalne w smaku, bardzo mocno czuć drożdże. Robiłam wiele razy tego rodzaju ciasta, korzystałam z różnych przepisów i nigdy nie miałam takiej sytuacji – bardzo wyraźny, paskudny posmak drożdży.

Odpowiedź
Barbara 22 stycznia 2023 - 15:39

Drożdżowe musi pachnieć drożdżami jak ktoś nie lubi ,to po co robić.Ja uwielbi ten zapach i smak

Odpowiedź
Kasia 31 marca 2023 - 13:42

Czy można zrobić babkę drożdżową z takiego ciasta?

Odpowiedź
admin 3 kwietnia 2023 - 18:07

tak, tylko musi być duża foremka. Polecam babkę z tego przepisu https://napiecyku.pl/2022/04/babka-drozdzowa-najlepsza/

Odpowiedź
ANNA 15 września 2022 - 16:22

Ciasto jest smaczne, polecam. Tylko jedna uwaga drożdżowy dajemy 50 g zdecydowanie wystarczy, wyrośnie wysokie. Ogólnie 100 g drożdży dajemy na 1 kg mąki.

Odpowiedź
lena 2 czerwca 2015 - 09:19

Jakie puszyste ciasto 🙂 Jakie widoki urocze:)

Odpowiedź
Agnieszka - PolskaZupa 2 czerwca 2015 - 09:35

Moja teściowa dawno temu robiła podobnie. Za mnie robot wyrabia ciasto, ale z ciekawości zrobię i taką leniwą metodą 🙂

Odpowiedź
DANA 31 grudnia 2020 - 15:01

Piekę od dawna z tego przepisu zawsze się udaje .Jest puszyste i bardzo smaczne

Odpowiedź
Agnieszka 8 września 2021 - 08:03

Piekłam już kilka razy , jest bardzo smaczne i zawsze się udaje , polecam ten przepis nic w nim nie zmieniałam poza tym że dodałam trochę olejku cytrynowego na koniec , bo rzeczywiście drożdży jest dużo i może nimi pachnie, nie alkoholem jak ktoś tam wypisuję głupoty, polecam

Odpowiedź
dżery 14 kwietnia 2023 - 04:06

Jak ktoś pędzi bimber, to mu pachnie alkoholem

Odpowiedź
Miecio 27 maja 2023 - 14:13

Super cisto wychodzi ,puszyste i smaczne . Dziękuję

Odpowiedź
Ania 2 czerwca 2015 - 09:50

Moja Mama robi podobne. Taka drożdżówka dla leniwych czyli dla mnie 🙂 I jest po prostu pyszna 🙂

Odpowiedź
Łucja 2 czerwca 2015 - 10:05

Cudowne 🙂 Uwielbiam drożdżówki! Piekę takie, ale zostawiam na całą noc 🙂

Odpowiedź
Ewa 28 października 2018 - 10:06

Ja zostawilam na całą noc i drożdże mi sfermentowaly

Odpowiedź
Jullita 18 sierpnia 2019 - 17:09

A mi wyszlo po calej nocy, tylko mleko dalam zimne i wsadzilam do lodowki

Odpowiedź
Agnieszka 4 czerwca 2022 - 09:57

Robiłam kilka razy , zawsze pyszne i udane , dziś też robię, polecam ten przepis

Odpowiedź
smak i uczucie 2 czerwca 2015 - 11:35

Rewelacyjne ciasto. Pychota 🙂

Odpowiedź
Smakowe Kubki 2 czerwca 2015 - 12:19

Tak przygotowane ciasto jest niezwykle smaczne, bo bardziej krucho drożdżowe , doskonale sie nadaje do jagodowych owoców. Przypomniałaś mi przepis, dzieki.

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 2 czerwca 2015 - 13:59

Rewelacyjny przepis, na pewno wypróbuję, bo wyrabianie trochę mnie męczy:P Ja wczoraj robiłam drozdzowe z rabarbarem:)

Odpowiedź
Marta gotuje 2 czerwca 2015 - 14:41

Pięknie wyrośnięta, takiej bez wyrabiania jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę spróbować 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 2 czerwca 2015 - 15:45

U mnie to samo ,pyszne drożdżowe!.Smacznego.

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 2 czerwca 2015 - 16:03

Jakie wspaniałe ciacho! Szkoda, że internet nie przesyła zapachu i smaku …. 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 czerwca 2015 - 17:02

Mniam! Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką! Ostatnio babcia pytała się nas co chcemy od niej na urodziny, a że od dawna nie jadamy tradycyjnych wypieków poprosiłyśmy ją o takie ciasto z rabarbarem i truskawkami (takie jakie robiła gdy byłyśmy małe i całe letnie dnie spędzałyśmy u niej na podwórku z ciastem drożdżowym w łapkach :P). Była tak zaskoczona, że aż miała łezki w oczach 🙂 Co jak co ale do klasyków się wraca z chęcią i bardziej nas taki wypiek rajcuje niż jakiś nowoczesny naszej cioci xD
A że ciasto jest bez wyrabiania to musimy jej ten przepis podsunąć, bo trochę martwimy się o jej bolące ramiona :/ Dzięki :*

Odpowiedź
Luka Li 2 czerwca 2015 - 18:09

Fajny przepis, wypróbuję!

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 2 czerwca 2015 - 20:56

Super takie ciasto drozdzowe bez wyrabiania i wygląda tak pysznie 🙂

Odpowiedź
Ewelka 3 sierpnia 2019 - 16:45

Wypróbowałam przepis! Jest najlepszy na świecie! Ciasto jest puszyste i piękne wyrośnięte. Zdobyłam serca wszystkich pań w rodzinie i w pracy, które od lat wypiekają drożdżowe smakołyki.
PS:Gdy ciacho wyrośnie, pod koniec, delitaknie wyrabiam i podsypuję mąką, żeby ładnie odeszło od miski.

Odpowiedź
Angelika 2 czerwca 2015 - 21:41

Pięknie wygląda, drożdżowe to moje ulubione i do tego owoce i kruszonka , pycha 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 2 czerwca 2015 - 22:38

Wspaniała drożdżówa, takie bez wyrabiania lubię najbardziej 😉

Odpowiedź
Ciacha, Ciasta, Ciasteczka 19 lipca 2019 - 01:01

Zrobiłam raz na próbę i teraz jestem ” zasypywana” prośbami o takie właśnie ciasto….. Wychodzi zawsze, nie trzeba się napracować a do tego smakuje wszystkim domownikom. Moje ulubione ciasto pod wieloma względami

Odpowiedź
Ania 2 czerwca 2015 - 23:14

bez wyrabiania? kupiłaś mnie tym! 🙂 pyszna klasyka 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 3 czerwca 2015 - 06:54

ciężko mi sobie wyobrazić drożdżowe bez wyrabiania, koniecznie muszę spróbować!

Odpowiedź
Megly 3 czerwca 2015 - 07:57

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – to mi się podoba. Czasem właśnie tak chce się zrobić coś szybciej, a miało by się ochotę na domową drożdżówkę i jest 😉 Nawet kruszonki nie brakło – super 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedź
beata redzimska 3 czerwca 2015 - 09:32

Ale pychotka,jak narobilas mi apetytu, bo siadlam do komputera bez sniadania, poki dzieciaki jeszcze spia. Lece pochrupac cos slodkiego. Pozdrawiam serdecznie beata

Odpowiedź
beti 3 czerwca 2015 - 09:37

Jak pięknie wyrosło :)) Super ciacho 🙂

Odpowiedź
Okulary przeciwsłoneczne damskie 3 czerwca 2015 - 11:57

Musi smakować pysznie 🙂

Odpowiedź
Czucherkowo 3 czerwca 2015 - 12:28

Świetne ciacho, teraz gdy mamy świeże sezonowe owoce to drożdżówki są najlepsze 🙂

Odpowiedź
Olka 3 czerwca 2015 - 17:53

Świetne ciacho! pięknie wyrośnięte i apetyczne 🙂 zjadłabym ze dwa kawałki 😀
Miłego weekendu 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 3 czerwca 2015 - 18:42

Mnie nauczyła ją robić babcia – jest świetna gdy nie mamy czasu 🙂 mmm chyba sobie zrobię!

Odpowiedź
ja i moje urwisy 3 czerwca 2015 - 20:48

Mniam i jeszcze żeby rabarbar tam włożyc mrrr

Odpowiedź
Dorota 3 czerwca 2015 - 23:39

Ciasto wygląda rewelacyjnie. Korzystałam kiedyś z przepisu Ewy i wszystko wyszło bez zarzutów, więc chętnie skorzystam po raz kolejny 🙂

Odpowiedź
Tyiu 4 czerwca 2015 - 14:07

Uwielbiam takie, jedno z niewielu jakie lubię.

Odpowiedź
Calluna 4 czerwca 2015 - 19:51

Wygląda niezwykle smakowicie, nie ma wyjścia trzeba wypróbować. Pozdrawiam

Odpowiedź
Potravel 4 czerwca 2015 - 22:02

Wygląda obłednie, mnie drożdżowe chyba jeszcze nigdy nie wyszło, ale się nie poddaję, kolejny przepis do wypróbowania 🙂

Odpowiedź
Sosna 7 czerwca 2015 - 17:07

Bez wyrabiania? Muszę spróbować 😀

Odpowiedź
Zuza 9 czerwca 2015 - 08:55

jest super!

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 11 czerwca 2015 - 07:29

Ten przepis Ci kradnę, bo warto upiec takie ciasto. Jest świetnie wyrośnięte a pracy przy nim niewiele 🙂

Odpowiedź
Grazyna Nowacka 4 lipca 2015 - 12:35

Witam, mam pytanie czy zamiast oleju można dodać roztopione masło?

Odpowiedź
napiecyku 4 lipca 2015 - 13:45

Oczywiście, można dodać masło 🙂

Odpowiedź
aleksandara 16 lipca 2018 - 12:29

NA PIECYKU- pomyśl: ciasto stoi kilka godzin i co stanie się wtedy z masłem?

Odpowiedź
napiecyku 16 lipca 2018 - 16:18

Masło jest składnikiem kruszonki, nie ciasta. Kruszonkę dajemy, przed pieczeniem.

Odpowiedź
Alicja 28 kwietnia 2020 - 01:29

W smaku ciasto jest bardzo dobre, ale niestety zakalec. Uzylam suche drozdze 2x7g i roztopione maslo zamiast oleju. Ciasto w ogole nie wyroslo w misce. Drozdze nie byly przeterminowane. Moze powinnam byla zrobic zaczyn z cukru, drozdzy i mleka, poczekac az wyrosnie, a na to dodac pozostale warstwy. Nastepnym razem uzyje tradycyjne drozdze oraz maslo i dam znac z jakim skutkiem :-)))))

Odpowiedź
Joanna 20 sierpnia 2015 - 09:33

Upiekłam wczoraj to ciasto, na wierzch dałam jagody, jest rewelacyjne!

Odpowiedź
Stoodent 10 września 2015 - 12:27

… wczoraj znalazłem ten przepis… od niechcenia wszystko wymieszałem widelcem… połozyłem śliwki i srruuuu do pieca….. pachniało w czasie pieczenia bosko…. dziś rano zostały tylko dwa kawałki…. znakiem tego …. BYŁO PYSZNE….!!!!!!!!!!!!

Odpowiedź
napiecyku 10 września 2015 - 12:58

Cieszę się bardzo, że ciasto smakowało, ze śliwkami musiało być pyszne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
KASIA 14 listopada 2015 - 18:56

Super przepis, dziś wypróbowany, wpisany na wieczne lata do notesu 🙂

Odpowiedź
Barbara Machtel 7 stycznia 2022 - 16:05

A czy pod kruszonkę mozna dać twaróg?

Odpowiedź
admin 12 stycznia 2022 - 12:30

Myślę, że tak 🙂

Odpowiedź
ewa123 21 listopada 2015 - 15:22

ciasto nawet wyszło choć drożdże czuć z daleka jesli to komuś nie przeszkadza to ok, nie podzielam zdania, że jest równie dobre jak te tradycyjne moim zdaniem nie dorasta nawet do pięt porządnemu drożdżowemu takiemu jak u babci 😉

Odpowiedź
Hania 25 stycznia 2016 - 15:20

Chciałam zapytać co to znaczy, “gotowe studzę na kratce”. Ja nigdy nie wiem czy jak wyłączy się piekarnik mam go otwierać i od razu wyjmować ciasto drożdżowe, czy też czekać aż się wystudzi. Napiszcie proszę jak to Wy robicie.

Odpowiedź
napiecyku 25 stycznia 2016 - 17:19

Haniu, dobrze, że zwracasz mi na to uwagę. Wyciągam ciasto z piekarnika i kładę na takiej kratce do studzenia ciast i ciasteczek ( zdjęcie- https://napiecyku.pl/2016/01/zdrowe-ciasteczka-z-ciecierzyca/)Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Sylwia 9 lutego 2016 - 15:50

Witam ,ciasto zrobilam ze sliwkami , wlasnie smakujemy ………jest pyszne, dzieki za pomysl , juz dawno chodzilo za mna drozdzowe , ale to wyrabianie !!!!. A to , chwila i jest w otworach gebowych , pozdrawiam . Sylwia

Odpowiedź
napiecyku 9 lutego 2016 - 18:35

Cieszę się, że ciasto zasmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Karola 18 kwietnia 2016 - 15:54

Pierwszy raz robie tak drożdżowe i one po tych 3 godz nie urosło wogole. Tak ma być? wstawilam do piekarnika zobaczymy co z tego wyjdzie :-/

Odpowiedź
napiecyku 18 kwietnia 2016 - 18:54

Może nie trzymałaś w cieple, albo zalałaś za ciepłym mlekiem. W sumie nic straconego, ciasto w piekarniku i tak powinno wyrosnąć.

Odpowiedź
Roxi 7 kwietnia 2020 - 15:31

Ile tych warstw ma być???? Czy dajemy na dno wszystkie drożdże potem koleiny w np cukier cały,jajka wszystkie..itd?
Proszę o wyjaśnienie. Dziękuję:)

Odpowiedź
napiecyku 7 kwietnia 2020 - 17:57

Najpierw pokruszyć drożdże na całej powierzchni, potem cukier, olej, jajka itd.

Odpowiedź
Karola 18 kwietnia 2016 - 19:04

No niestety nie urosło 🙁 zjeść się da ale do pani ciasta daleko.użyłam rozmrozonych drożdży może to przez to bo ciepło było od grzejnika :-/

Odpowiedź
napiecyku 18 kwietnia 2016 - 19:07

Nigdy nie używałam rozmrożonych drożdży, bardzo możliwe, że to jest przyczyna.

Odpowiedź
Karola 18 kwietnia 2016 - 19:19

Moja mama często mrozi drożdże żeby zawsze były pod ręką i zawsze ciasto drożdżowe wychodzi.Spróbuje jeszcze ze świeżymi drożdżami:-)

Odpowiedź
napiecyku 18 kwietnia 2016 - 19:52

Trzymam kciuki 🙂

Odpowiedź
jatta 21 kwietnia 2016 - 20:46

Skusił mnie bardzo ten przepis i zamierzam jutro spróbować. Mam tylko dwa pytania, jako , że jestem na diecie bezmlecznej, czy moźna zastąpic mleko krowie mlekiem roślinnym np sojowym i czy moźna użyć mroźonych owoców, czy trzeba je wcześniej rozmrozić?

Odpowiedź
napiecyku 21 kwietnia 2016 - 21:00

Można mleko zwierzęce, zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą. Duże owoce mrożone, można lekko obtoczyć w mące i ułożyć na ciasto. Małe np. maliny, porzeczki daję bezpośrednio na ciasto. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Wanda 15 maja 2016 - 09:56

czy ciasto po wyłozeniu na blache i daniu wrozonych sliwek ma jeszcze ruszyc sie na blasze czy dac prosto do piekarnika nagrzanego do 180 s?t Z góry dziękuję za pomoc

Odpowiedź
napiecyku 15 maja 2016 - 12:58

Przygotowane ciasto na blaszce, można dać od razu do piekarnika. Mrożone śliwki można obtoczyć w mące przed wyłożeniem na ciasto. Oczywiście można też zostawić ciasto z blaszką na 5-10 minut w ciepłym miejscu i dopiero po tym czasie dać do piekarnika 🙂

Odpowiedź
Ewa 18 maja 2016 - 20:18

Super przepis, jutro jadę do mamy która ma dzisiaj 87 lat a piekła nam pyszne ciasto drożdżowe jutro ja jej zawiozę.To po niej uwielbiam drożdżowe ze skórką pomarańczową i rodzynkami.Natomiast kilka razy piekłam według tego przepisu a dzisiaj zamiast oleju dodałam kostkę roztopionego masła zobaczę jaka będzie różnica.
Polecam przepis.

Odpowiedź
Halina 12 czerwca 2016 - 09:00

Udaje,się znakomicie,ale trochę przeszkadza mi pozostajacy zapach drozdzy:-)

Odpowiedź
napiecyku 12 czerwca 2016 - 10:41

To prawda, zapach drożdży jest wyczuwalny, ale u mnie, tylko w dzień po upieczenia ciasta. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Aggie Calus 14 kwietnia 2020 - 18:04

OMG, I love the smell of yeast! I wish I could bath in them!

Odpowiedź
madzia 18 czerwca 2016 - 18:14

Czy zamiast oleju można dać roztopione przestudzone masło?

Odpowiedź
napiecyku 18 czerwca 2016 - 18:42

Oczywiście można 🙂

Odpowiedź
madzia 19 czerwca 2016 - 13:29

Wszystkie truskawki opadły na dno ciasta, ma ono też b.intensywny zapach i smak drożdży, chyba nie będzie do jedzenia…;(

Odpowiedź
napiecyku 19 czerwca 2016 - 19:55

Zapach drożdży jest wyczuwalny, ale tylko w dniu upieczenia. Może dałaś za dużo truskawek. W przyszłości proszę dać mniej truskawek. Owoce powinny być małe. Można je obtoczyć w cukrze pudrze wtedy nie powinny opaść na dno 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 2 maja 2023 - 13:54

Super przepis , dziś też zabieram się do roboty, tym razem z jabłkami, ja go mogę jeść cały tydzień ( jak nie zniknie od razu , to ja odświeżam go w mikrofali , jedno okrążenie , jak prosto z piecyka ) , dzięki, pozdrawiam pa

Odpowiedź
kocon 20 lipca 2016 - 20:03

Ciasto pychotka:)Dzisiaj zrobiłam z jagodami,w końcu mi się udało ciasto drożdżowe-dziękuję:)

Odpowiedź
Natalia 23 marca 2020 - 17:47

Jak w przypadku suchych drożdży? Na dnie? Zmieszać z mąką?

Odpowiedź
napiecyku 23 marca 2020 - 20:45

Jak w przepisie, zamiast drożdży świeżych 🙂

Odpowiedź
Krystyna Majewska 11 sierpnia 2016 - 14:00

Czy ciasto wkładamy do rozgrzanego, czy jeszcze zimnego piekarnika i czy grzejemy góra- dół,czy tylko dół? Pozdrawiam Krystyna

Odpowiedź
napiecyku 18 sierpnia 2016 - 17:52

Ciasto piekłam z dwoma grzałkami, góra dół. Ciasto wkładam do nagrzanego lub średnio nagrzanego piekarnika 🙂

Odpowiedź
Joanna Brągiel 19 sierpnia 2016 - 22:33

To ciasto jest bardzo dobre, ale furorę robi drożdżówka z Więcławic. Ma konsystencję waty i nikt ze znajomych nie zna tego przepisu. Można go znależć w książce p. Ewy. To ciasto dla cierpliwych. Polecam spróbować chociaż raz.

Odpowiedź
napiecyku 20 sierpnia 2016 - 10:06

Dziękuję za sugestię, może znajdę przepis 🙂

Odpowiedź
iwona 17 marca 2017 - 14:40

Można dac suche drożdże? Jeśli tak to ile?

Odpowiedź
napiecyku 17 marca 2017 - 16:00

Dałabym dwie torebki, około 16 g. 🙂

Odpowiedź
Joanna Dudek 29 marca 2017 - 18:04

Zrobiłam ciasto idealnie według przepisu. I nie wiem dlaczego, ale środek ciasta podczas pieczenia, pod owocami, nie dopiekł się i wyrósł może jedynie o około 1/4 swojej wysokości.. Ciasto się klei. Jedynie brzegi ładnie wyrosły podczas pieczenia i są udane.
Po trzygodzinnym wyrastaniu wciąż widoczna była mąka. Czy tak powinno być, czy też wyrastające drożdże pod przykryciem powinny pokryć całość?
Sam smak ciasta też rewelacją nie jest. Jednak tradycyjny drożdżowiec z wyrabianiem jest o niebo lepszy.
Ale nie opuszczam stronki. Już mam upatrzony inny przepis
Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedź
napiecyku 29 marca 2017 - 18:30

Wg. opisu wnioskuję, że ciasto się nie dopiekło, może być wina owoców, które za bardzo puściły sok. Drobne owoce, warto oprószyć w mące lub w cukrze pudrze, przed wyłożeniem na ciasto. Większe układamy skórką do ciasta, lub dzielmy na mniejsze kawałki. Na pewno przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika, warto zrobić próbę drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek kilkakrotnie wbity w ciasto jest suchy, na pewno ciasto jest dopieczone. Jeżeli jest mokry, trzeba jeszcze dopiec ciasto.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂

Odpowiedź
Joanna Dudek 29 marca 2017 - 19:16

Dziękuję za porady. Ech, teraz to już po ptakach. Może warto byłoby te wskazówki dodać do opisu? – pomocne dla laików Owoce jakie wykorzystałam, to jagody. Nie miałam ich za wiele, także i soku z nich dużo nie było. Następnym razem oprószę je mąką i zobaczymy co wyjdzie. Chyba też dodam odrobinę wanilii. Dam znać czy wyszło

Odpowiedź
Engel 1 kwietnia 2017 - 12:01

Co to znaczy 10 dkg ?
Ile mam dać świeżych drożdży w gramach ?

Odpowiedź
napiecyku 1 kwietnia 2017 - 13:40

10 dkg, to 100 g drożdży 🙂

Odpowiedź
renjja 15 kwietnia 2017 - 15:36

chciałabym upiec to ciasto z serem zamiast owoców.Czy mam wyłożyc mase serową na wierz,czy podzielić ciasto na pół i do środka??

Odpowiedź
napiecyku 15 kwietnia 2017 - 17:15

Lepiej na wierzch 🙂

Odpowiedź
Beata 7 czerwca 2017 - 16:26

Zrobiłam, wg mnie za dużo drożdży!, pol kostki czyli 5dag by w zupełności wystarczylo. Na tę ilość mąki stanowczo za dużo.

Odpowiedź
Ja 18 czerwca 2017 - 20:00

Szybkie ciasto,fajnie wyszło,wyrosło,smaczne,wszystko ok,sprawdziła i polecam

Odpowiedź
Monia 1 lipca 2017 - 22:34

Zrobiłam niemal wg przepisu. Piekłam trochę dłużej, bo mój piekarnik już tak ma, że potrzebuje zawsze więcej czasu.
Wyszło dobre. Domownikom smakowało. Mnie osobiście… hm… za bardzo czułam drożdże.
Reszta REWELACJA. Jak mam wyrabiać ciasto do pizzy to już mi się odechciewa jej jeść. To idealny sposób wykonania jak dla mnie. Poeksperymentuje jeszcze z ilością drożdży, by ich smak w gotowym cieście nie był tak wyczuwalny.
Mam jeszcze pytanie… W przepisie jest sól, dlaczego?
Wiem, że dodaje się ją do wypieków na proszku do pieczenia, bo niweluje jego gorycz. Ale w drożdżowych…?
PS Proszę wybaczyć moją upierdliwą ciekawość 😉

Odpowiedź
napiecyku 2 lipca 2017 - 09:22

Sól dodajemy żeby podkręcić słodycz ciasta, ale nie jest koniecznością. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
ANIA 3 lipca 2017 - 23:11

SUPER przepis ,zrobiłam z czerwoną porzeczką , kruszonką i lukrem , wyrosło cudowne:)

Odpowiedź
Ewa 23 lipca 2017 - 20:27

Właśnie upiekłam ciasto wg przepisu Pani Ewuni, wyszło wspaniale tak jak jest w opisie, puszyste. Wspaniałe ciasto i nie nie wymaga dużo pracy. Jedna uwaga, przed posypaniem kruszonką dobrze byłoby posmarować roztrzepanym białkiem z jednego jajka.

Odpowiedź
Aneta 1 sierpnia 2017 - 19:40

Piekłam to ciasto już wielokrotnie jest przepyszne! tylko daję 5 dag i też zawsze wychodzi.

Odpowiedź
Katka 19 sierpnia 2017 - 14:48

Zrobiłam że śliwkami. Pychotka, mąż zadowolony;-)

Odpowiedź
Celestyna 19 września 2017 - 13:38

Bardzo się kruszyło po upieczeniu.Dlaczego?

Odpowiedź
napiecyku 19 września 2017 - 14:09

Ciasta nie wyrabiane w zasadzie mają tendencje do kruszenia. Może być też wina mąki 🙂

Odpowiedź
Celestyna 19 września 2017 - 14:21

Czy po wyrośnięciu ciasta mam go przemieszać na jednolitę masę czy wyłożyć na blachę w takiej postaci jak jest?

Odpowiedź
napiecyku 19 września 2017 - 14:32

Trzeba go dokładnie przemieszać 🙂

Odpowiedź
Ika 24 września 2017 - 07:53

Mało z nim pracy – to zaleta tego ciasta. Nie należy się jednak spodziewać super jakości. Brak sprężystości i delikatności. Poprawne, bez fajerwerków. Ale na pewno uda się każdemu. Polecam że śliwkami ☺

Odpowiedź
MĘCZYBUŁA 2 listopada 2017 - 11:31

WŁAŚNIE JEST W TRAKCIE PRODUKCJI DLA MNIE JAKO PIEKARZA TROCHĘ DZIWNE ALE EKSPERYMENT ZROBIĘ;

Odpowiedź
monia 15 grudnia 2017 - 20:03

A czy można to ciasto zrobić bez owoców, a dodać rodzynki np?

Odpowiedź
napiecyku 15 grudnia 2017 - 20:42

Oczywiście, że tak 🙂

Odpowiedź
Gosia 21 grudnia 2017 - 22:20

Robię po raz trzeci z rodzynkami i bez. Wszystko z drożdżami ok. Ciasto ładnie wyrośnięte po upieczeniu, a zjeść się nie da. Smakuje jak wódka

Odpowiedź
Alicja 6 stycznia 2018 - 22:58

Nie wiem czy w moim cukrze jest za mało cukru, ale ciasto wyszło zdecydowanie za mało słodkie. Porównując inne przepisy na to ciasto robione w ten sposób, warstwowo, było w nich więcej cukru. Zazwyczaj cała szklanka cukru + 2 łyżeczki bądź opakowanie cukru wanilinowego. Dodam, ze Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami, więc tym bardziej byłam zaskoczona smakiem…

Odpowiedź
Jacek 14 stycznia 2018 - 19:07

Nie działa.

Odpowiedź
Renata 24 stycznia 2018 - 03:45

Wydaje się być łatwe, a prawdopodobnie i tak mi nie wyjdzie. Postaram się przetestować.

Odpowiedź
Aneta 11 lutego 2018 - 16:58

Ciasto jest przepyszne i wcale nie jest dla leniwych, tylko dla tych, co cenią sobie jakość niewielkim wysiłkiem.

Odpowiedź
Grześ 14 kwietnia 2018 - 12:12

Cześć. robiłem ciasto dwukrotnie, jest super i pycha. raz robiłem z drylowanymi wiśniami, a drugi raz z brzoskwiniami z puszki. za każdym razem ekstra. drożdże rzeczywiście wyczuwalne, ale można wytrzymać, zwłaszcza, że ciasto naprawdę pięknie rośnie i jest łatwe do wykonania. jestem wg domowników świetny w kuchni i sam gotuję dla wszystkich itp, ale zawsze unikałem ciast, gdyż wole cały wysmarować się słoniną niż dotknąć palcem ciasta ;P wyrabianie zawsze było nie dla mnie.

Jak wspomniałem, ciasto pycha.
Mam jednak pytanie do autora bądź może kogoś, kto zrobił to ciasto.
czy ktoś zważył składniki?
przyznam się, że przepisy na “szklanki” i “łyżeczki” są dla mnie zawsze trudniejsze do zrobienia, bo wole postawić miskę na wadze i wsypać x gram mąki i y gram cukru, a nie wiosłować szklanką:)
Gdyby był ktoś tak dobry to chętnie przyjmę taką wiedzę, no chyba że sam zrobię wcześniej, to podam z własnego doświadczenia gramatury.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 14 kwietnia 2018 - 12:59

Dziękuję za miły komentarz 🙂 Co prawda w tym przepisie małe wahania wagi nie mają znaczenia, ale rozumiem, że wolisz mieć wszystko precyzyjnie odmierzone, jeżeli będę jeszcze piec to ciasto, podam dokładną wagę składników. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Grześ 14 kwietnia 2018 - 13:07

Ok. Zważyłem mąkę. jakby ktoś potrzebował – 4,5 szklanki to wyszło mi 770gram mąki.
Uważam także, że wahania rzędu 100 gram nie miały by wpływu.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 14 kwietnia 2018 - 15:30

Super. Dziękuję, informacja na pewno przyda się czytelnikom 🙂

Odpowiedź
Ania 18 maja 2018 - 10:44

Łatwy i najlepszy przepis, drożdżówka pyszna i pięknie wyrośnięta. Za każdym razem wychodzi

Odpowiedź
adamczyk1002 3 czerwca 2018 - 22:45

Czy zamiast owoców można dodać starta czekoladę ?

Odpowiedź
napiecyku 4 czerwca 2018 - 12:28

Nigdy nie robiłam, ale można zaryzykować. Czekolada powinna wtopić się w ciasto. Tutaj jest przepis na drożdżowe z masą czekoladową https://napiecyku.pl/2016/01/ciasto-krolewskie-na-swieto-trzech-krol/. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
halszka 5 lipca 2018 - 00:18

Nie jem ciasta, choć dawno temu piekłam tradycyjną drożdżówkę, z dziurkami, strasznie męczące i do tego nie było chętnych do zjedzenia… więc dałam sobie spokój, a do tego nie umiem piec… natknęłam się na ten przepis, zrobiłam i rewelacja, nawet synowa zdziwiona, że coś mi wyszło i takie dobre … podoba mi się pomysł z pozostawieniem go na noc, bo trochę denerwuje mnie to czekanie i płynne masło… zrobię tak następnym razem… dziękuję za przepis

Odpowiedź
napiecyku 5 lipca 2018 - 21:49

Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Klaudia 24 lipca 2018 - 15:25

Ciasto opadło, nie mam pojecia, co moglo byc przyczyną? Czy moze to być wynikiem zbyt duzej ilości owocow zatopionych wewnatrz ciasta?

Odpowiedź
napiecyku 24 lipca 2018 - 16:04

Zbyt mokre, soczyste i za ciężkie owoce, mogą sprawić, że ciasto opadnie. Przed dodaniem do ciasta, można owoce obtoczyć w mące lub w cukrze pudrze.

Odpowiedź
anna morawska 31 lipca 2018 - 22:49

Ciasto FANTASTYCZNE, robiłam kilkanaście razy i zawsze wyszło, SOCZYSTE i AROMATYCZNE, lecz u mnie piecze się dokładnie godzinę na dużej blaszce… denerwują mnie tylko komentarze- o jak pięknie wygląda lub chętnie bym zjadła – UPIECZ i wtedy się wypowiadaj !!!

Odpowiedź
Beata 18 sierpnia 2018 - 13:25

Witam.Upieklam wczoraj.Wyroslo piekne puszyste a ze sliwkami rewelacja.Dalam mniej drozdzy o polowe.Jedyny problem.Ciasto w reke sie kruszy.Dlaczego?

Odpowiedź
napiecyku 18 sierpnia 2018 - 17:20

Trudno powiedzieć, może zbyt wysoka temperatura wyrastania, albo ciasto było za długo w piekarniku i to spowodowało wysuszenie ciasta.

Odpowiedź
Paulina 29 sierpnia 2018 - 00:05

Ciasto wygląda baaaardzo apetycznie
Chcę skorzystać z przepisu tylko zastanawiam się czy śliwki nie będą za ciężkie ?
Bardzo prosiłabym o odpowiedź.
Pozdrawiam ; )

Odpowiedź
napiecyku 29 sierpnia 2018 - 09:36

Myślę, że nie, ale większe śliwki proszę podzielić na cztery części i ułożyć skórką do dołu 🙂

Odpowiedź
Renata 24 września 2018 - 20:53

Życie można dodać dżem zamiast owoców?

Odpowiedź
napiecyku 25 września 2018 - 15:17

Oczywiście, że tak 🙂

Odpowiedź
Kropka 4 listopada 2018 - 15:26

Bardzo pyszne ciasto. Ja do kruszonki dodałam jeszcze cukier waniliowy. Pychotka.

Odpowiedź
Iwona Wojtalik 21 listopada 2018 - 15:54

Dziekuje za przepis. Dalam tylko 42g drozdzy- ( takie opakowania sprzedaja we Francjii , gdzie mieszkam) ciasto sie udalo!
Super wyroslo! Bez zagniatania- cuowne ciasto na sniadanie i przekaske dla dziecka. Bravo!

Odpowiedź
napiecyku 21 listopada 2018 - 21:50

Cieszę się, że ciasto smakowało :)Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Janusz Cieślak 8 grudnia 2018 - 20:31

Nie wierzyłem, że mi się uda zrobić drożdżowe ciasto. A jednak udało się 🙂 Wyszło pyszne.
Teraz żona mówi do mnie mistrzu 🙂

Odpowiedź
napiecyku 8 grudnia 2018 - 20:37

Moje gratulacje 😀 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Gosia 12 stycznia 2019 - 18:18

Zribiłm ciasto dokładnie jak w przepisie i wyszł bardzo puszyste i pyszne:) Moja wersja byla z mrożonymi malinami:)

Odpowiedź
Sylwia 26 stycznia 2019 - 10:18

Witam mam pytanie czy mogę użyć drożdży instant dr oetkera? Bo tylko takie mam teraz w domu a naszła mnie ochota na ciasto drożdżowe

Odpowiedź
napiecyku 26 stycznia 2019 - 12:23

Myślę, że można. Drożdżowe na suszonych drożdżach, też są smaczne 🙂

Odpowiedź
Kamila 16 marca 2019 - 14:22

Ciasto ładnie wyrosło, w smaku średnie ponieważ jest w nim za dużo drożdży, bardzo się kruszy.

Odpowiedź
Yotu 17 marca 2019 - 17:03

Za dużo drożdży, połowa w zupełności by wystarczyła.
Jak dla mnie żadna rewelacja, od biedy da się zjeść.
Do normalnie wyrobionego ciasta drożdżowego nie ma jednak co porównywać

Odpowiedź
Hania 19 kwietnia 2019 - 20:46

Robię to ciasto pierwszy raz w życiu. Drożdżowe robiłam kilka razy, zawsze porażka. Będzie z rabarbarem. Jest godzina 21, ciasto w misce, rośnie, ale ja wypiłam już trochę wina, więc znając życie, nie dotrwam do godziny 24.. Zostawię w misce na noc. Jutro rano dokończę i dam znać:)

Odpowiedź
Wiesława Kamińska 30 kwietnia 2019 - 17:08

Dałam roztopione masło zamiast oleju, ale nieco więcej. REWELACJA 🙂

Odpowiedź
Ewa 16 maja 2019 - 13:30

Piekłam to ciasto juz kilka razy, zawsze pyszne, dzieciaki zachwycone.

Odpowiedź
Bogusia 4 czerwca 2019 - 16:53

Witam, chciałabym zamiast oleju dać masło ,ale ile czy też 25 dkg ? tak jak oleju ?

Odpowiedź
napiecyku 4 czerwca 2019 - 21:21

Tak, ale trzeba odmierzyć 25 dkg. masła rozpuszczonego 🙂

Odpowiedź
Justyna 4 czerwca 2019 - 22:42

Zrobiłam na dużej blaszce i trochę cieńszy wyszedł. Następnym razem spróbuję w mniejszej. To jednak nie przeszkadza 🙂 jest pyszny i nie czuje drożdży dziękuję.

Odpowiedź
Natalia 23 lipca 2019 - 09:17

Czy można takie ciasto wykorzystać na małe Jagodzianki z owocami w środku a nie na górze ???

Odpowiedź
napiecyku 23 lipca 2019 - 09:41

Nie robiłam. Można spróbować, ale nie wiem, czy ciasto surowe, nie będzie za rzadkie do robienia jagodzianek 🙂

Odpowiedź
Renata 21 października 2019 - 21:11

Pyszna drożdżówka. Wyszła puszysta, domownikom bardzo smakowała.

Odpowiedź
Jamama 3 stycznia 2020 - 10:26

Wypróbowałam przepis i ciasto wyszło rewelacyjne! Zamiast truskawek dodałam borówki, bo to nasze ulubione owoce i często stosuję je w wypiekach. Ciasto smakowało nawet mojej teściowej, która nie przepada za słodkościami 🙂 takie ciasto drożdżowe na pewno na stałe zagości w moim domu. Wypróbuję również z innymi owocami 🙂

Odpowiedź
Kinga 9 kwietnia 2020 - 13:19

Moje pachniało i smakowało za bardzo drożdżami. Mąż stwierdził, że dodałam stanowczo za dużo drożdży. Pomyśleliśmy, że to jakaś pomyłka, że aż 10 dag. Nie smakowało nam.

Odpowiedź
Sylwia 2 lutego 2020 - 17:17

Właśnie zabrałam się za ciasto, kiedyś już korzystałam z tego przepisu i ciasto wyszło ŚWIETNE!!! Trochę się martwię tym razem bo z roztargnienia pomyliłam kolejność… Dałam najpierw mleko a potem olej i niestety mleko było chłodne. Zobaczymy, jaki będzie efekt tego eksperymentu tym razem 😉

Odpowiedź
Grażyna 7 kwietnia 2020 - 14:36

Właśnie upiekłam. Skosztowała jeszcze ciepłe. Pycha, nigdy nie udało mi się upiec tak dobrego , drożdżowego ciasta.

Odpowiedź
Marzanna 19 kwietnia 2020 - 21:54

Robię to ciasto od wielu lat, z tym że ja zostawiam na noc. Jest naprawdę super

Odpowiedź
Małgorzata Szaniawska 26 kwietnia 2020 - 13:55

Właśnie piekę tą drożdżówkę, niestety chyba coś przedobrzyłam….zanim włożyłam do piekarnika ciasto z kruszonką ładnie podrosło w blaszce, niestety w piekarniku zrobiła się dziura…..i juz nie rośnie….nie wiem czy problemem jest to, że ciasto zrobiłam z pół procji podanych w przepisie a połasiłam sie na kruszonkę i zrobiłam całą porcję i przeciążyłam tym drożdżówkę…Ale przepis super.

Odpowiedź
napiecyku 26 kwietnia 2020 - 18:58

Czasami ciasto na początku opada pod ciężarem zbyt mokrych owoców i kruszonki, ale to nie znaczy, że będzie zakalec 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 2 maja 2020 - 09:16

Drożdżówka wyszła pyszna pomimo “dziury”. Zaraz zabieram się za powtórkę.

Odpowiedź
Natalia Pleśniak 6 maja 2020 - 11:38

Czy można dodać suche drożdże?

Odpowiedź
napiecyku 6 maja 2020 - 16:05

Tak, można 🙂

Odpowiedź
Dorota 10 maja 2020 - 14:12

Ciasto rewelacja!!!! Puszyste, pychotka 🙂 Ja zostawiłam na noc w lodówce, rano upieklam. Wyszło pierwszorzędnie i zniknęło tak szybko…. Robiłam już kilka takich ciast ale tu składniki są dobrane idealnie. U mnie z truskawkami i ktuszonką. Dziś piekę następne ale wypróbuję suche drożdże 🙂

Odpowiedź
Bożena Mówińska 9 grudnia 2020 - 19:39

Dziś upiekłam, ale z jabłkami. Wspaniały drożdżak z owocami i kruszonką.

Odpowiedź
Klaudia Ołownia 22 stycznia 2021 - 19:25

Czy można użyć suchych drożdzy instant? Ciasto wyjdzie? Jeslo tak, to ile?

Odpowiedź
admin 22 stycznia 2021 - 21:03

Dałabym około 10 g suchych drożdży. Albo proszę spróbować z tego przepisu 7 g drożdży https://napiecyku.pl/2020/11/ciasto-drozdzowe-z-jablkami-bez-wyrabiania/

Odpowiedź
Slava 22 maja 2021 - 17:34

A ja cały czas mam problem z drożdżami bo wydawało mi się niemożliwe dać cała paczkę, wiec daje jedna dziesiąta czyli 10 g i wychodzi pyszne. Dziś tez tak upiekłam, następnym razem dam polowe kostki może bardziej wyrośnie, w każdym razie nawet taka gafa niezepsuła tego ciasta ‍♀️

Odpowiedź
Alicja 22 września 2021 - 06:59

Robiłam juz parę razy i muszę powiedzieć że zostanę przy tym przepisie do końca życia… drożdżówka rewelacja .. duża pulchną i bardzo dobra …. polecam w 100 % warto zrobić

Odpowiedź
Edyta 30 lipca 2023 - 13:17

Wyszło mi bardzo dobre i puszyste, ale dałam mniej drożdży-niewiele ponad pół kostki.

Odpowiedź
admin 7 sierpnia 2023 - 21:16

Sprawdzone, ciasto wychodzi smaczne 🙂

Odpowiedź
EM 7 sierpnia 2023 - 07:07

Zrobiłam że 100 gr drożdży i zamiast oleju dodałam 200 gr masła rozpuszczonego w kąpieli wodnej – przestudziłam i wszystko się udało idealnie, gdyby ktoś się zastanawiał

Odpowiedź

Zostaw komentarz