Kiedy robię żeberka zawsze sięgam po ten stary przepis mojej mamy. Jednak tym razem, po raz pierwszy sięgam po olej Kujawski z czosnkiem. Olej tak intensywnie wypełnia mięso czosnkowym aromatem, że przed pieczeniem nie ma potrzeby nacierać mięsa czosnkiem. Sezon grillowy już wkrótce, polecam tak przygotowane żeberka do obiadu, lub na ogrodowego grilla z przyjaciółmi 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu “zPierwszegoTloczenia.pl”
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- ¼ szklanki oleju Kujawskiego z czosnkiem
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- Pieprz biały
Marynata
- 1, 5 szklanki jasnego piwa
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 3 posiekane ząbki czosnku lub dwie pokrojone cebule
- 3 łyżki ostrej musztardy
16 komentarzy
Pięknie się prezentują 🙂 Zjadłabym z chęcią 🙂
Ciekawy przepis Gosiu – muszę wypróbować ten olej 🙂
Polecam, wczoraj dodałam olej z bazylią do sosu winegret, sałatka miała delikatny bazyliowy aromat 🙂
Nigdy żeberka nie były naszym ulubionym daniem 😛 Więcej zostawało “tego tłustego” na talerzu niż zostało zjedzone xD
pysznie wyglądają 🙂 dawno nie jadłam żeberek.
pyszna marynata do żeberek. mniam : )
Coś dla mojego męża ,wspaniałe!.
Oooo… mój mąż też należy do klubu fanów żeberek na piwie 🙂
O jakie kuszące…
Konkretnie i ze smakiem 🙂
nie mogę się przekonać do żeberek, ale taka marynata musi być boska!
Jak zwykle danie wygląda pysznie, chociaż ja za żeberkami nie przepadam 🙂
Niech się robi coraz cieplej, bo mam ochotę na grilla i takie żeberka 🙂
Lubię żeberka, byle nie za tłuste 😉 Za to narzeczony wciągnąłby je zanim byś się spostrzegła 🙂
Bardzo dobry przepis. Jak będę robić żeberka chętnie do niego wrócę!
Dobrze zrobione żeberka to moja słabość 🙂 wyglądają perfekcyjnie!