Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Pieczeń wołowa z marynaty czosnkowej

Pieczeń wołowa z marynaty czosnkowej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Rzadko jemy mięso wołowe, ale jeżeli już, to zawsze ze smakiem 😉 Dobrze przygotowana wołowina smakuje wyjątkowo. Ja marynuję mięso przynajmniej dwa dni, obracam mięso co kilka godzin, tak aby było zanurzone w marynacie i nie wysychało. Czas pieczenia zależy od Waszych upodobań kulinarnych, w zależności od tego, czy lubicie wołowinę krwistą, czy mocniej wypieczoną, ja wolę tą drugą.
Mięso można podać z sosem do pieczeni. Przepis na dole wpisu. Bardzo polecam na niedzielny i świąteczny obiad do sałatki lub surówki. Polecam również pieczeń z indyka wg. Ewy Wachowicz 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu “zPierwszegoTloczenia.pl”

IMG_3678

Składniki
  • 1 kg. Wołowiny pieczeniowej
  • 3/4  szkl. Oleju Kujawskiego z bazylią i czosnkiem
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • Kilka ziaren jałowca i liści laurowych
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka białego pieprzu
  • 1 szkl. Białego wytrawnego wina
Mięso obwiązuję bawełnianym sznurkiem. W moździerzu rozcieram czosnek, zioła i przyprawy z trzema łyżkami oleju Kujawskiego z bazylią i czosnkiem. Marynatą dokładnie nacieram mięso i przekładam do szklanego naczynia, dolewam mieszankę wina i oleju Kujawskiego. Mięso trzymam w chłodnym miejscu 24 godziny, co kilka godzin obracam mięso.
Wołowinę dokładnie obsmażam na oleju Kujawskim, następnie przekładam  do rękawa pieczeniowego i piekę 1 godz. 20 min. w temp. 180 stopni, do miękkości. Gotowe mięso odstawiam na 10 min, żeby odpoczęło, następnie kroję na porcje i podaję. Smacznego 🙂
Dobra rada : Jeżeli na 10 minut przed końcem pieczenia posmarujemy pieczeń konfiturą lub miodem, pieczeń będzie miała chrupiącą, apetyczną skórkę.
Składniki na sos do pieczeni
  • 45 g masła klarowanego
  • 45 g mąki pszennej, gryczanej lub orkiszowej
  • 600 ml bulionu, lub mieszanki bulionu i wina czerwonego
  • pół małej łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  1. W rondlu rozpuszczam masło. Zdejmuję z ognia i dodaję mąkę. Mieszam energicznie do połączenia składników.
  2. Dodaję połowę bulionu i ubijam, kiedy masa będzie gładka dodaję resztę bulionu lub wina. Całość ponownie stawiam na ogień i chwilę gotuję cały czas mieszając.
  3. Kiedy sos zgęstnieje, dodaję gałkę i przyprawy. Sos gotowy 🙂

IMG_3699

Powiązane posty

19 komentarzy

agata 23 marca 2015 - 15:59

Pozdrawiam milutko.Miłego nowego tygodnia.

Odpowiedź
Obiad gotowy! 23 marca 2015 - 16:16

Świetna pieczeń! to prawda, po wołowinę sięgamy rzadziej, ale dobrze przyrządzona smakuje zawsze wybornie.
Jestem ciekawa wszystkich przepisów z tego e-booka;)

Odpowiedź
Ladylaura 23 marca 2015 - 17:12

U mnie nie je się wieprzowiny w ogóle ,ale smaczna.

Odpowiedź
Calluna 23 marca 2015 - 19:26

Lubię wołowinę, ale nie w moim wykonaniu, wychodzi mi sucha i jak trociny. Może skuszę się na twój przepis. Pozdrawiam

Odpowiedź
poproszę dokładkę 23 marca 2015 - 21:18

uwielbiam pieczenie, przyznam, że wołowej jeszcze nie robiłam, a wygląda świetnie!

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 23 marca 2015 - 22:13

Idealna na Wielkanoc. Co prawda jakoś na szynkę specjalnie nie czekamy jeśli chodzi o świąteczny stół ale ta wygląda baardzo smakowicie 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 23 marca 2015 - 22:33

Wspaniały kawałek pysznego mięsa 🙂

Odpowiedź
czar-życia 23 marca 2015 - 23:04

Uwielbiam mięso w marynacie czosnkowej 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 23 marca 2015 - 23:06

Wygląda świetnie, ale muszę przyznać, że nie przepadam za wołowiną 🙂

Odpowiedź
Dorota 23 marca 2015 - 23:46

Wygląda soczyście 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 24 marca 2015 - 09:31

Też rzadko jemy wołowina, a jeśli już jemy to ze smakiem. Fajny przepis, a mięso wygląda bardzo apetycznie.

Odpowiedź
Ania 24 marca 2015 - 09:35

Ależ pyszności! Dobrze przyrządzona wołowina jest wilgotna i pyszna 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 24 marca 2015 - 20:28

Piękna pieczeń a jaka śliczna zastawa 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 25 marca 2015 - 00:35

Uwielbiam takie mięso, choć sama nie potrafię dobrze piec pieczeni wołowych. Muszę wypróbować Twój przepis 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 25 marca 2015 - 02:05

Wołowej nie robiłam jeszcze nigdy. Rewelacyjnie wygląda! 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 25 marca 2015 - 09:36

Muszę spróbować 🙂

Odpowiedź
Urszula 27 marca 2015 - 14:59

Ależ apetycznie przyrządzone mięsko 🙂
piękne zdjęcia.

Odpowiedź
izunia 29 sierpnia 2015 - 06:29

robiłam pyszna wołowinka wyszła taka soczysta

Odpowiedź
napiecyku 29 sierpnia 2015 - 10:27

Cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz