Rzadko jemy mięso wołowe, ale jeżeli już, to zawsze ze smakiem 😉 Dobrze przygotowana wołowina smakuje wyjątkowo. Ja marynuję mięso przynajmniej dwa dni, obracam mięso co kilka godzin, tak aby było zanurzone w marynacie i nie wysychało. Czas pieczenia zależy od Waszych upodobań kulinarnych, w zależności od tego, czy lubicie wołowinę krwistą, czy mocniej wypieczoną, ja wolę tą drugą.
Mięso można podać z sosem do pieczeni. Przepis na dole wpisu. Bardzo polecam na niedzielny i świąteczny obiad do sałatki lub surówki. Polecam również pieczeń z indyka wg. Ewy Wachowicz 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu “zPierwszegoTloczenia.pl”
Składniki
- 1 kg. Wołowiny pieczeniowej
- 3/4 szkl. Oleju Kujawskiego z bazylią i czosnkiem
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- Kilka ziaren jałowca i liści laurowych
- 3 ząbki czosnku
- Łyżeczka białego pieprzu
- 1 szkl. Białego wytrawnego wina
Mięso obwiązuję bawełnianym sznurkiem. W moździerzu rozcieram czosnek, zioła i przyprawy z trzema łyżkami oleju Kujawskiego z bazylią i czosnkiem. Marynatą dokładnie nacieram mięso i przekładam do szklanego naczynia, dolewam mieszankę wina i oleju Kujawskiego. Mięso trzymam w chłodnym miejscu 24 godziny, co kilka godzin obracam mięso.
Wołowinę dokładnie obsmażam na oleju Kujawskim, następnie przekładam do rękawa pieczeniowego i piekę 1 godz. 20 min. w temp. 180 stopni, do miękkości. Gotowe mięso odstawiam na 10 min, żeby odpoczęło, następnie kroję na porcje i podaję. Smacznego 🙂
Dobra rada : Jeżeli na 10 minut przed końcem pieczenia posmarujemy pieczeń konfiturą lub miodem, pieczeń będzie miała chrupiącą, apetyczną skórkę.
Składniki na sos do pieczeni
- 45 g masła klarowanego
- 45 g mąki pszennej, gryczanej lub orkiszowej
- 600 ml bulionu, lub mieszanki bulionu i wina czerwonego
- pół małej łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
-
W rondlu rozpuszczam masło. Zdejmuję z ognia i dodaję mąkę. Mieszam energicznie do połączenia składników.
-
Dodaję połowę bulionu i ubijam, kiedy masa będzie gładka dodaję resztę bulionu lub wina. Całość ponownie stawiam na ogień i chwilę gotuję cały czas mieszając.
-
Kiedy sos zgęstnieje, dodaję gałkę i przyprawy. Sos gotowy 🙂
19 komentarzy
Pozdrawiam milutko.Miłego nowego tygodnia.
Świetna pieczeń! to prawda, po wołowinę sięgamy rzadziej, ale dobrze przyrządzona smakuje zawsze wybornie.
Jestem ciekawa wszystkich przepisów z tego e-booka;)
U mnie nie je się wieprzowiny w ogóle ,ale smaczna.
Lubię wołowinę, ale nie w moim wykonaniu, wychodzi mi sucha i jak trociny. Może skuszę się na twój przepis. Pozdrawiam
uwielbiam pieczenie, przyznam, że wołowej jeszcze nie robiłam, a wygląda świetnie!
Idealna na Wielkanoc. Co prawda jakoś na szynkę specjalnie nie czekamy jeśli chodzi o świąteczny stół ale ta wygląda baardzo smakowicie 🙂
Wspaniały kawałek pysznego mięsa 🙂
Uwielbiam mięso w marynacie czosnkowej 🙂
Wygląda świetnie, ale muszę przyznać, że nie przepadam za wołowiną 🙂
Wygląda soczyście 🙂
Też rzadko jemy wołowina, a jeśli już jemy to ze smakiem. Fajny przepis, a mięso wygląda bardzo apetycznie.
Ależ pyszności! Dobrze przyrządzona wołowina jest wilgotna i pyszna 🙂
Piękna pieczeń a jaka śliczna zastawa 🙂
Uwielbiam takie mięso, choć sama nie potrafię dobrze piec pieczeni wołowych. Muszę wypróbować Twój przepis 🙂
Wołowej nie robiłam jeszcze nigdy. Rewelacyjnie wygląda! 🙂
Muszę spróbować 🙂
Ależ apetycznie przyrządzone mięsko 🙂
piękne zdjęcia.
robiłam pyszna wołowinka wyszła taka soczysta
Cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam 🙂