Jeżeli nie macie pomysłu, jak wykorzystać niewielką ilość mięsa, polecam właśnie takie paszteciki. To rodzaj południowo – amerykańskich empanadas, czyli pierożków – rogalików z nadzieniem mięsno- warzywnym.
Zamiast pierożków z ciasta francuskiego zrobiłam roladki, z których uformowałam paszteciki. Rodzaj mięsa i warzyw można dobierać dowolnie. Gotowy farsz jest bardzo plastyczny i przygotowanie przystawki nie powinno przysparzać problemu. Paszteciki można przygotować wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać w piekarniku, smakują wyśmienicie 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu “zPierwszegoTloczenia.pl”
Składniki
- 350 g. mielonej baraniny ( comber, udziec )
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 płatki suszonych pomidorów
- 2 szalotki drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 30 ml.
- 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżki czarnuszki lub siemienia lnianego do posypania
- Sól morska, pieprz
15 komentarzy
Idealne:) I jeszcze kubek barszczu…mmm:)
Wyglądają bardzo apetycznie. Takie kąski na raz robią furorę na domówkach 🙂
Dokładnie takie ,z zewnatrz ,można kupić u mnie ,ale farsz to robi ogromną różnicę ,pysznie je nadziałaś.
Zawsze mam ochotę na takie paszteciki 🙂 Świetna przekąska
kocham paszteciki, kooocham! A szczególnie z kapustą i grzybami, mniam! 🙂
Wyglądają apetycznie, choć nie wiem gdzie ja baraninę dostane…
Bardzo lubię paszteciki i często robię, to znakomita metoda na wszelakie resztki.
Wyglądają przepysznie, zwłaszcza ta baranina mnie kusi:)
Muszą być pyszne 🙂 Lubię ciasto francuskie, z jego pomocą możemy wyczarować dużo pyszności 🙂
podoba mi się jak są one doprawione 🙂
Choć za baraniną nie przepadam, to w takim wydaniu na pewno jest zupełnie inna 🙂 wspaniałe
mmmm uwielbiam te paszteciki! pysznie wyglądaja 🙂
Bardzo smaczna przekąska 🙂
Eleganckie i smakowite! Na specjalne okazje! 🙂
właśnie mi się przypomniało, że od bardzo dawna nie jadłam pasztecików- takich domowych. Super przepis. Muszę koniecznie próbę zrobić tego przepisu u siebie. Do barszczyku byłoby jak znalazł! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Megly.