Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Mam w domu dwóch facetów, jeden wszystko wiedzący drugi zakatarzony, obaj proszą o sernik. Podobno piekłam go dawno, jeszcze zanim zaczęłam pisać bloga…był pyszny, z kruchym spodem i pianką na górze, na dodatek rozpływał się w ustach. Wiem….oczywiście chodzi o stary przepis mojej mamy, na sernik z rosą. Upiekłam…w zamian dostałam wiele słów uznania i kilka szerokich uśmiechów 🙂

IMG_1773

 

Składniki na kruchy spód

  • 300 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
  • 170 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  ( nie dałam )
Mąkę siekam z masłem, dodaję resztę składników, wszystko wyrabiam na elastyczne ciasto. Ciasto owijam folia spożywczą i daję do lodówki na 30 min. Na blaszkę o wym. 24×35 cm. daję papier do pieczenia i dno wylepiam ciastem. Ciasto nakłuwam widelcem.

Składniki na sernik

  • 1 kg. sera trzykrotnie mielonego ( u mnie z wiaderka )
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
Żółtka i jaja ucieram z cukrem na pianę, dodaję ser, całość mieszam. Dodaję budyń i stopniowo resztę składników, wszystko dokładnie mieszam.
Masę serową wylewam na kruchy spód, całość daję na nagrzanego piekarnika i piekę ok.45 min w temp. 180 stopni. Sernik powinien się lekko zezłocić. Na sernik równomiernie wykładam pianę i wyrównuję powierzchnię. Piekę jeszcze 10-15 min, ale przy niższej temperaturze 150 stopni ( u mnie bez termoobiegu ). Gotowy sernik ostrożnie wyciągam z piekarnika i zostawiam do przestudzenia  🙂

Składniki na piankę

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru ( dałam 3/4 )
  • szczypta soli
Pianę zaczynam ubijać na 10 min, przed upieczeniem sernika. Wszystkie składniki ubijam na sztywną pianę. Piana powinna być mocno sztywna i błyszcząca.
Moje uwagi : białka powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy piana łatwiej się ubije. Miseczka i widełki od miksera powinny być suche i czyste. Do białek nie powinna się dostać nawet odrobina żółtka, w przeciwnym razie piana może się nie ubić. Udanych wypieków 🙂

IMG_1829

 

IMG_1804

 

Powiązane posty

25 komentarzy

Ladylaura 21 stycznia 2015 - 12:15

Pyszny ,choć zdziwił mnie olej w warstwie serowej .

Odpowiedź
napiecyku 21 stycznia 2015 - 12:23

Olej nadaje sernikowi zupełnie inną konsystencję, jest lekki i delikatny 🙂

Odpowiedź
ilovebakepl 21 stycznia 2015 - 13:16

cudowny sernik 🙂

Odpowiedź
beata redzimska 21 stycznia 2015 - 14:25

Gosiu jak zawsze pychotka. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
beata redzimska 21 stycznia 2015 - 14:28

Gosiu jakie Ty sliczne robisz fotki. Ja ostatnio probuje pisac posty kulinarne, ale robienie fotek zabiera mi tyle czasu. Robie fotki stadami, a potem malo co i tak mi sie podoba. czy Ty tez tak mialas na poczatku? Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
napiecyku 21 stycznia 2015 - 14:39

Robienie zdjęć jest czasochłonne, ja robię 20-25 zdjęć, potem część usuwam jeszcze z aparatu, część do obróbki i na koniec wybieram dwa, trzy zdjęcia. Na moje pierwsze zdjęcia nie mogę patrzyć bo robiłam bez statywu i nie czułam światła. Ogólnie o tej porze roku zdjęcia robię tylko do południa, bo potem nie mam wystarczająco światła, a przy sztucznym świetle wychodzą różnie. Dużo zależy od aparatu i ustawień. Ja co dziennie trafiam na blogach kulinarnych na wiele ładniejszych zdjęć zrobionych lustrzanką. Pozdrawiam Beatka, ćwiczenia czynią mistrza 🙂

Odpowiedź
Angelika_Monika (Candy Pandas) 21 stycznia 2015 - 16:12

Takie piankowe ciasta to jest to! Beza nie zawsze nam smakuje ale właśnie w serniku jak najbardziej jest wskazana 😀

Odpowiedź
ja i moje urwisy 21 stycznia 2015 - 18:33

Słodkości to dla mnie 🙂

Odpowiedź
rosier 21 stycznia 2015 - 19:07

Mam też przepis na “sernik z rosą” ale bez pianki i chyba co nieco inny. Ale upiekę wg Twojego przepisu. A patrząc na fotki ślinka mi cieknie! 🙂

Odpowiedź
Dorota 21 stycznia 2015 - 21:08

Wygląda naprawdę idealnie!

Odpowiedź
Ania 21 stycznia 2015 - 22:19

pyszny klasyczny sernik:)

Odpowiedź
poproszę dokładkę 22 stycznia 2015 - 08:33

bardzo lubię ten sernik, no i ta niezwykła rosa :-))

Odpowiedź
dżemdżus 22 stycznia 2015 - 12:26

Z tą pianką wygląda tak świetnie że aż trudno się mu oprzeć 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 22 stycznia 2015 - 18:37

Łał….ale wyrośnięty, cudny przepiękny 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 22 stycznia 2015 - 19:13

Piękna bursztynowa rosa;)
Jeśli do białek dostanie się trochę żółtka, należy dodać do nich soku z cytryny, u mnie to działa – piana ubija się bez problemu

Odpowiedź
napiecyku 22 stycznia 2015 - 19:29

Nie wiedziałam, dzięki za podpowiedz na pewno się przyda 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 22 stycznia 2015 - 22:08

zapiszę sobie ten przepis – ta “rosa” nigdy nie wychodziła mi taka idealna jak Tobie…

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 23 stycznia 2015 - 01:59

Ach bardzo lubię złotą rosę, sama piekłam niedawno 🙂 nie zawsze tylko chcą mi się zrobić kropelki

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 23 stycznia 2015 - 07:49

Cudowny jest ten sernik, beza doskonała i te kropelki rosy… Bajka 🙂

Odpowiedź
ewa 23 stycznia 2015 - 12:59

piękny serniczek :3

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 24 stycznia 2015 - 09:13

Pysznie wygląda. Takie piankowe ciasta lubię najbardziej 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 27 stycznia 2015 - 08:41

Obłędny sernik, przepyszny z rosą 🙂

Odpowiedź
Adrian 27 stycznia 2015 - 16:04

Wygląda niesamowicie! Jakież to wspaniałe ze tylu mastechefów jest w sieci i jaka szkoda, ze tak mało ich zna…

Sernik wygląda nieziemsko!

Odpowiedź
Konczi i Szpileczka 2 lutego 2015 - 15:13

Wygląda obłędnie!!!

Odpowiedź
AgnieszkaZ 19 kwietnia 2015 - 17:53

wygląda obłędnie :):)

Odpowiedź

Zostaw komentarz