Nie przepadam za ciastami z masą, mimo to okazjonalnie pokusiłam się na ciasto z masą z mleka w proszku. Żeby nieco wyciszyć wyrzuty sumienia, użyłam mleka odtłuszczonego, a zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam mąką z pełnego przemiału. W ten sposób powstało mocno odchudzone, smaczne ciasto o smaku mlecznej kanapki. To ciasto, najlepiej smakuje na na następny dzień i jeszcze na następny, o ile wcześniej nie zostanie zjedzone. Przygotowując biszkopt z mąki pełnoziarnistej musimy pamiętać, że ciasto będzie mniej wilgotne i nieco cięższe, niż na zwykłej mące pszennej. Na zdjęciach ciasto jeszcze bez polewy, za to udekorowane czekoladowymi gwiazdkami. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z bloga Moje Wypieki. Polecam dla dzieci i na święta 🙂
Składniki na ciasto
- 6 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
- 3/4 szkl. cukru brązowego
- 1/2 szkl. mąki pszennej z pełnego przemiału typ 1850 lub mąki pszennej zwykłej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Białka ubijam na na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Dodaję olej i na koniec mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość krótko, ale dokładnie mieszam. Masę przekładam do foremki o wym.23 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto daję do lekko nagrzanego piekarnika, piekę ok. 30 min w temp. 170 stopni, do suchego patyczka. Gotowe studzę na kratce i dzielę na dwie równe połowy.
Składniki na masę
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku ( jeżeli mleko jest granulowane, należy je zmielić na proszek )
- 200 g. masła w temp. pokojowej
Mleko krótko gotuję z cukrem i odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na krem i stopniowo dodaję mleko cukrem, całość nadal ucieram. Na końcu dodaję mleko w proszku, wszystko dokładnie ucieram na puch.
Składniki na polewę
- 100 g czekolady deserowej
- 70 g masła
24 komentarze
Nieźle Ci wyszło 😀
Wygląda wspaniale i skusiłabym się na kawałek, mimo, że też nie przepadam za ciastami z kremem 🙂
mniaam , ależ mi smaka narobilas;)))
Wygląda zupełnie jak w-zetka, za którą przepadam 🙂
Pyszne.
ojj coś dla mojego Chłopaka łasuchaaa :-))) super!!
A ja z kolei uwielbiam ciasta z masą:) Taką mleczną kanapką to bym nie pogardziła.
Pięknie wygląda! 🙂
mmm, świetna. zjadłabym!
Bardzo lubię to ciasto, zmodyfikuję trochę Twój przepis do zdrowszej wersji i siądzie jak ulał dla mojego czeko-pochłaniacza 🙂
Pychotka 🙂
Kiedyś robiłam te ciacho i było pyszne 🙂 Twoje wygląda super 🙂
Wygląda fantastycznie! Fajnie, że jest zdrowsze 🙂
Wygląda znakomicie :). Jak ja uwielbiam grudniowe wpisy na bloga. Kostki z gwiązdką wyglądają ślicznie 🙂
Rewelacja. Oj zjadłabym kawałek 🙂
Pycha! W dodatku w świątecznej oprawie…
Piękna Ci wyszła!
Nie lubię słodyczy, ale to mi się naprawdę podoba :-). Pamiętam mleczną kanapkę kinder, jedyne co mi z tego typu produktów smakowało. A, no i batonik ciniminis też był pyszny, ale jem takie rzeczy z raz na rok :-D.
Jadłam je na urodzinach u kuzynostwa, bardzo mi smakowało… 🙂
Niezwykle piękny placek. Takie idealnie proste kawałki, supersię prezentuje
Wygląda przepysznie i pięknie świątecznie 🙂
Smakowicie wygląda… zapisuję do przepisów do wypróbowania 🙂
uwielbiam to ciacho a w wersji chudszej też do mnie przemawia 🙂
Mniam, chętnie bym zjadła.