Bardzo lubię kurczaka w marynacie z miodu, czosnku i ziół. Zwykle piekę go w skórce i chociaż nigdy jej nie jem, wydaje mi się, że pieczony bez skórki jest za suchy….ale to tylko moje zdanie. Często podaję kurczaka z kaszą kuskus i warzywami, dzisiaj zrobiłam z pieczonymi ziemniakami. Obiad dosyć prosty, ponieważ oprócz marynaty, całą pracę wykonuje piekarnik. Do potrawy dodałam sporo suszonych i świeżych ziół, które jeszcze rosną w moim ogrodzie. Do marynaty i pieczenia na sposób włoski, użyłam oleju z pestek winogron, dla mnie to najlepszy olej do smażenia i pieczenia. Oprócz właściwości zdrowotnych, pozwala zachować naturalny smak potrawy, ponieważ sam, nie ma wyrazistego smaku, ani zapachu. Polecam to danie na co dzień i na świąteczny obiad 🙂
Składniki
- 6 udek kurczaka, umytych i osuszonych
- 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1/3 szkl. oleju z pestek winogron
- 2 łyżeczki soli morskiej mielonej
- garść posiekanych ziół, świeżych lub suszonych tj. tymianek, majeranek, bazylia
Składniki na marynatę
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- płaska łyżka papryki wędzonej w proszku
- garść suszonego tymianku, majeranku i bazylii
30 komentarzy
Ale pyszny obiadek zrobiłaś 🙂 Super się prezentuje 🙂
Wspaniały ,pychaa.
Mniam jaki aromatyczny i rumiany 🙂
Jaki aromatyczny mięsny kąsek., Bardzo lubię mięsa z dodatkiem miodu.
z miodem moja mama robiła skrzydełka za młodu, ale szczerze ich nie lubiłam..
może gdyby dodawała tych ziół? Wygląda booosko!
Miód potrafi zmienić smak wielu potraw. Szczególnie nadaje się do kwaśnych owoców czy gorzkich ziół.
bardzo lubię takiego porządnie zamarynowanego kurczaka, pyszności :-))
A on taki słodki wychodzi?
Marzenka, słodycz jest słabo wyczuwalna, zawsze możesz zamiast dwóch, dać łyżkę miodu :))
A ja taka głodna! Pysznie wygląda 🙂
mniam kurczaczek jak marzenie 🙂
Świetny obiadek, mogę się do Ciebie wprosić na porcyjkę 🙂 pysznie wygląda, zrobię takiego kurczaczka 🙂 pozdrawiam 🙂
Pięknie przypieczona skórka 😀
Aż ślinka na sam widok leci….. 😉 Jadłbym!
Smaczny kurczaczek, marynata pysznie skomponowana, chętnie wykorzystam pomysł 🙂
Niebo w gębie :)))
Pozdrawiam
ale apetyczne :))))
Świetna marynata do kurczaka, chyba się skuszę!
bardzo ładnie wygląda 🙂
Wygląda po prostu nieziemsko 🙂 Uwielbiam marynaty na bazie miodu 🙂
wygląda obłędnie ! i jak sie tu nie skusić ?:)
Uf, ulżyło mi, bo myślałam, że ze mnie tylko taki “francuski piesek”, co to skórki nie jada 🙂 Kurczak bardzo apetyczny, a sam obiad z Twojego opisu bardzo smaczny 🙂
Świetny pomysł na obiad Gosiu 🙂
Bardzo smakowity kurczaczek, pycha! 🙂
Wygląda przepysznie!
Zdjęcia tak przyciągają wzrok, że trudno się oprzeć. Pyszny kurczak, świetny przepis 🙂
Uwielbiam taką marynatę z miodem – najczęściej piekę tak skrzydełka. Po pieczeniu w wysokiej temperaturze ta skórka robi się cudownie chrupiąca i lekka – inaczej też jej nie jem 🙂
Kurczak i miód to zawsze musi być pyszne 🙂
No, no, no, ale bym zjadła. Już sobie wyobrażam jaki musi być dobry. Uwielbiam takie dania. I dobrze przemarynowane mięsko 🙂 pyszności.
Pysznie chrupiący i taki miodowej glazurze jest najlepszy. Pozdrawiam serdecznie