Myślę, że nie doceniamy pieczarek. Stawiamy je na równi z innymi grzybami, tymczasem to nie tylko smaczne, ale również zdrowe grzyby. Posiadają kwas foliowy, sporo białka, witaminę D, witaminy z grupy B i mikroelementy. Pieczarki sprawdzą się w przepisach dietetycznych, ponieważ są wyjątkowo mało kaloryczne. Najbardziej lubię pieczarki w sosie z makaronem, kaszą i ryżem. Spróbujcie podsmażyć pieczarki z cebulką i podać z jajkami w formie omletu lub jajecznicy….pycha. Dzisiaj dietetyczne pieczarki z kaszą jaglaną. Kto woli bardziej treściwe potrawy, może dodać do pieczarek podsmażony boczek, kiełbasę chorizo lub aromatyczną szynkę. Polecam na obiad 🙂
Składniki
- 400 g małych pieczarek, umytych, obranych i podzielonych na połowę
- 5 szalotek obranych i pokrojonych na plasterki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- 200 ml. jogurtu lub śmietanki do sosów
- kilka ziaren jałowca
- po pół łyżeczki tymianku, majeranku i rozmarynu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Kaszę prażę na gorącej patelni, cały czas mieszając, kiedy zacznie wydzielać orzechowy zapach, przekładam na sitko. Przelewam wrzątkiem i opłukuję zimną wodą. Następnie daję do wrzątku, solę i gotuję do miękkości. Ponieważ kasza mocno chłonie wodę, w razie potrzeby dolewam trochę wody. Gotową kaszę odstawiam w ciepłe miejsce.
Na patelni rozpuszczam oliwę i masło, dodaję szalotkę i czosnek, smażę 1 min. Dodaję pieczarki i dalej smażę ok. 4 min. Dodaję przyprawy, śmietankę lub jogurt i całość chwilę podgrzewam na małym ogniu, tak aby połączyły się aromaty wszystkich składników. Podaję z ciepłą kaszą i pietruszką. Smacznego 🙂
32 komentarze
Z chęcią bym przygotowała Twój dzisiejszy obiad Małgosiu ,jednak kaszy brak.Pysznie.
Bardzo lubię pieczarki. Jaglanki w wersji obiadowej jeszcze nie jadłam 🙂
Ja pieczarki uwielbiam szczególnie na zapiekance 😉
Na zapiekance również świetnie się sprawdzają 🙂
Jak zwykle pysznie 🙂 Jaglankę przyjmuję w każdej postaci, zwłaszcza z tak pysznym sosem pieczarkowym.
Składniki które uwielbiam. Poproszę na obiadek 🙂
ja z grzybków tylko pieczarki toleruję 😀
Świetna propozycja na obiad, pysznie i zdrowo. Pozdrawiam Gosiu 🙂
Ja bardzo lubię pieczarki i często wykorzystuję je w swojej kuchni 🙂 Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco i z chęcią zjadłabym taki obiadek 🙂 Pozdrawiam
Ja bardzo lubię pieczarki i często wykorzystuję je w swojej kuchni 🙂 Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco i napewno by mi posmakowała 🙂 Pozdrawiam
Również pozdrawiam 🙂
ależ apetycznie wygląda to danie! pycha!!
akurat ja doceniam.. są szybkie, są smaczne i nadają bardzo fajnego aromatu potrawą 🙂
Super połączenie, skuszę się niedługo na takie coś 😉
Pycha! Bardzo apetycznie! Ja zazwyczaj robię takie danie z kaszą gryczaną, ale z jaglanką też musi być super 😉
zdrowy i szybki obiad 🙂
Pyszny obiad 🙂 Jak dla mnie mięso już nie potrzebne 😀
p.s. moja mama kupiła sobie niedawno taką samą zastawę 😀
Ja mam tylko jeden talerz, wnioskując po cenie zastawa musiała być droga, ale za to jaka piękna 🙂
taki obiad, to ja poproszę!
Ja pieczarki uwielbiam. Zresztą grzybów nie lobię. Więc w domu idą pieczarki, a na święta to do krokietów, pierogów, i same takie uduszone. A takie dnie wygląda wspaniale, trzeba będzie wypróbować 😀
Swietne połączenie smakow, z kuskusem tez przepyszne byłoby.
Kasza jaglana jest najlepsza!;) właśnie lubię ją w wersji wytrawnej, na obiad -pycha!
A ja mam problem…każdy przepis muszę modyfikować. Karmię piersią, a mój maluszek ma skazę białkową, więc muszę unikać jak ognia wszystkiego co krowie białko zawiera.
Ale spróbuję bez śmietanki…
Bardzo zdrowo u Ciebie i w moich klimatach, super obiadek 🙂
Smaczne i zdrowe danie i pięknie sfotografowane! 🙂
Ja bardzo lubię pieczarki 🙂 super danie w połączeniu z tą kaszą i jak efektownie wygląda 🙂
Pycha, jaglanka jest świetna 🙂
Danie z pieczarkami to dla mnie danie udane. Uwielbiam pieczarki 🙂
Na zdjęciach wszystko wygląda u Ciebie baaaaardzo apetycznie;)
Lubię jaglankę i to bardzo, z pieczarkami nie jadłam.
Bardzo smaczna propozycja, nawet nie wiedziałam, ze pieczarki mają tyle dobrych składników w sobie 🙂
Apetyczne danie i piękny talerz.
To są moje smaki, pamiętam jak za dzieciaka babcia moja robiła takie dania i wcale mięso nie było potrzebne:) Pozdrawiam
Prosto i smakowicie!