Chabry to moje ulubione kwiaty, dlatego nie może zabraknąć ich na blogu. Bławatki to najdroższe zioła i wcale mnie to nie dziwi, ponieważ mają wiele składników cennych dla naszego zdrowia i urody. Suszone płatki bławatka są często dodawane do czarnych i zielonych herbat. Mają właściwości oczyszczające i przeciwzapalne, pobudzają przemianę materii. Wyciąg z płatków znalazł zastosowanie w kosmetykach do opalania, pielęgnacji okolic oczu i włosów. Z suszonych płatków można w warunkach domowych robić płukanki do włosów. Z płatków powstają również syropy, wina, nalewki.
Kwiaty zbieramy do południa w miejscach czystych ekologicznie. Suszymy krótko w przewiewnym, suchym i ciemnym miejscu. Płatki nie powinny stracić koloru. Ja swoje płatki mieszam z zieloną lub ziołową herbatą. Na zdjęciu z rumiankiem. Więcej o bławatkach przeczytacietutaj.
A wiesz, że nigdy nie piłam herbaty z samych płatków !!! Zawsze jako dodatek do innych herbat, dlatego trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie, ale nadrobię to i zrobię napar z samych płatków. Dam znać. Pozdrawiam :))
Kiedyś kupiłam takiego gotowca – herbata z płatkami bławatka, ale zmienionego smaku nie wyczułam. Na pewno taka herbata wygląda też bardzo dekoracyjnie 🙂 Lubię bławatki ale maki też pięknie wyglądają.
Witaj kochana. Zaciekawiłaś mnie z tymi suszonymi kwiatami… pięknie to wygląda!!!! Może i ja takie ususzę!!!
Świetny blog, dziękuję za odwiedzinki i zapraszam częściej
pozdrawiam cieplutko
Natalia
31 komentarzy
zaskoczyłaś mnie, nie znałam ich właściwości 🙂 czy dodają jakiegoś konkretnego smaku?
A wiesz, że nigdy nie piłam herbaty z samych płatków !!! Zawsze jako dodatek do innych herbat, dlatego trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie, ale nadrobię to i zrobię napar z samych płatków. Dam znać. Pozdrawiam :))
Piękne zdjęcia ,chabry są piękne ,jak byłam mała to zawsze w zbożu rosły w ilościach imponujących .
Tak, to piękne kwiaty, teraz jest ich mało, ponieważ są chwastem..masowo tylko na plantacjach :))
Piękne te są kwiaty uwielbiam w ogóle kwiaty.Pozdrawiam.
Nie wiedziałam, że można robić także płukanki do włosów. Super 🙂
uwielbiam .sam kolor zzachwyca
bławatki są urocze, lubię ; )
Kwiaty, które od małego lubiłam zbierać i układać z nich bukieciki 🙂 Nie wiedziałam, że mają takie właściwości!
Piękne, jak byłam dzieckiem zbierałam je na polach i w zbożu będąc u dziadków
Od dzieciństwa uwielbiam te kwiaty i pamiętam, jak zrywało się je w polach, ale nie miałam pojęcia, że mają takie dobroczynne właściwości.
Ja też bardzo lubię te kwiaty! Wstyd się przyznać, ale nie wiedziałam, że mają takie wspaniałe właściwości!
łał! pięknie to wygląda! nie wiedziałam o nich wiele..
Przepiękne kwiatki też mam w swoim ogrodzie w Londynie, zawsze mnie urzekały. Doskonałe także do herbaty !
Dziekuję Samanta, Pozdrawiam :))
Piękne zdjęcia 🙂 i fajny pomysł, nie wiedziałam że je też można jeść…. Piękne są!!!
Miłego weekendu :))
Dziekuję Ola :))
Czasami piję, ale sama nigdy nie suszyłam 😉
Wiedziałam, że są zdrowe, ale nie aż tak! 😀
Szkoda, że u mnie w okolicy nie ma miejsc, w których mogłabym pozbierać takie skarby.
Ja też lubię te kwiatki, czasem pijam je właśnie w herbatkach 🙂
Nawet nie wiedziałam, że chabry są taaaaaaaaakie wspaniałe. Ale mnie oswiecias. Pozdrawiam Beata
Również Pozdrawiam :))
Śliczne kwiatuszki 🙂 Nie znałam ich właściwości 🙂
Piękne kwiatuszki 🙂
Kiedyś kupiłam takiego gotowca – herbata z płatkami bławatka, ale zmienionego smaku nie wyczułam. Na pewno taka herbata wygląda też bardzo dekoracyjnie 🙂 Lubię bławatki ale maki też pięknie wyglądają.
Tak, herbata z płatkami jest bardzo dekoracyjna 🙂
Witaj kochana. Zaciekawiłaś mnie z tymi suszonymi kwiatami… pięknie to wygląda!!!! Może i ja takie ususzę!!!
Świetny blog, dziękuję za odwiedzinki i zapraszam częściej
pozdrawiam cieplutko
Natalia
Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂
W sumie to widziałam jakiś krem czy żel pod oczy z bławatkiem, ale o takich szerokich właściwościach to nie słyszałam 😉
Ja w herbacie czarnej widuje te płatki i są urocze:)
najlepsze herbaty jakie do tej pory miałam okazje skosztować są z firmy basilur. Bławatek jest tam obecny w prawie każdym smaku – cudowna