Home Dania i dodatkiPrzetwory Konfitura z płatków róży

Konfitura z płatków róży

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kto nie próbował konfitury z płatków róży, nie wie co dobre. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale można również zrobić samemu. Gdybym się nie wybrała na niedzielną wycieczkę rowerem, tej konfitury pewnie by nie było. Jadąc skrótami, powrotną drogą znalazłam miejsce, gdzie rosną wspaniałe krzewy dzikiej róży. Wniosek ?… warto jeździć na rowerze, można wytropić ciekawe miejsca.
Płatki róż to prawdziwa esencja aromatu, idealny dodatek do herbaty. Można również bardzo łatwo zrobić płatki róż na surowo. Ucieram płatki róż z cukrem pudrem w malakserze na krem ( wagowo cukru dwa razy więcej od płatków). Można  dodać sok z cytryny, który pozwoli zachować piękny kolor. Taki przecier dajemy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Ucierana konfitura będzie znakomita do pączków. Dzisiaj przepis na przedwojenną marmoladę wg. Marii Disslowej, który znalazłam u Klaudyny z Ziołowego Zakątka. Szukajcie zdrowych i pachnących róż. 

IMG_0345.1

Składniki

  • 200 g płatków dzikiej róży pachnącej
  • 800 g cukru
  • 1/2 litra wody
  • 10 g kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
Płatki zbieramy do południa przy słonecznej pogodzie. Ja nie odcinam białych podstaw płatków, niektórzy twierdzą, że nadają konfiturze gorzkiego posmaku. Wg. mnie goryczka jest słabo wyczuwalna, a usuwanie końcówek zbyt czasochłonne. Myślę, że goryczka jest różna u różnych gatunków, jeżeli nie chcesz ryzykować, usuń  białe końcówki nożyczkami.
Czyste płatki przesypuję kwaskiem cytrynowym lub skrapiam sokiem z cytryny i ciasno układam w szklanym naczyniu. Przykryte zostawiam na noc. Na następny dzień gotuję wodę z cukrem na syrop. Do wrzącego syropu daję płatki. Gotuję do czasu, kiedy płatki staną się przeźroczyste, a syrop zgęstnieje. Gorące przekładam do czystych słoiczków, szczelnie zakręcam i przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. Zimą…..wspaniały, aromatyczny dodatek do gorącej herbaty. Smacznego 🙂

img0355.1

img0213.1

 

Powiązane posty

20 komentarzy

Kasia 4 czerwca 2014 - 12:47

Uwielbiam ten smak!

Odpowiedź
Ladylaura 4 czerwca 2014 - 14:20

Pyszna ,z herbatką ,oj tak.

Odpowiedź
marcela 4 czerwca 2014 - 16:14

mmm… to zdecydowanie moje smaki! pycha!

Odpowiedź
AGATA 4 czerwca 2014 - 16:57

Pysznie wygląda super pozdrawiam.

Odpowiedź
AGATA 4 czerwca 2014 - 17:46

Pyszności i smaczne.Pozdrawiam.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 4 czerwca 2014 - 21:14

Bardzo ją lubię, domowa musi być rewelacyjna 🙂

Odpowiedź
Pati 4 czerwca 2014 - 21:26

To prawdziwa uczta dla podniebienia…

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 4 czerwca 2014 - 21:31

O rany ale Ty jesteś pracuś, tyle płatków, tyle zabawy :))

Odpowiedź
napiecyku 4 czerwca 2014 - 21:34

Dziękuje Ela, ale wbrew pozorom płatki róż szybko się zbiera. pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magda C. 4 czerwca 2014 - 21:34

Mmm… moja babcia taką robi 🙂

Odpowiedź
Beata 4 czerwca 2014 - 22:35

Jak pysznie musi ta herbatka zima pachniec. Pozdrawiam Gosiu, jak zawsze cudowne zdjecia. Beata

Odpowiedź
napiecyku 4 czerwca 2014 - 22:44

Tak, magiczny zapach 🙂 Pozdrawiam :))

Odpowiedź
Łucja 4 czerwca 2014 - 23:13

Zazdroszczę 🙂 choć może i ja zrobię, ponieważ tak jak Ty będąc na rowerze z dziećmi znalazłam róże, teraz tylko muszę pilnować kiedy zakwitną 😀

Odpowiedź
simply lifetime 5 czerwca 2014 - 08:43

pączki czy rogaliki z takim nadzieniem to musi być coś pysznego 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 5 czerwca 2014 - 08:54

Pachniało chyba w całym domu 🙂 Ja dodawałam jeszcze (kiedyś) odrobinę wody różanej.
Muszę zacząć przetwarzanie to już chyba ten czas. 🙂

Odpowiedź
Trzy Apetyczne 5 czerwca 2014 - 12:13

Taka konfitura przywołuje wspomnienia z cudownych wakacji w Bułgarii. Tam takie powidła mogłyśmy kupować. Dziennie wyjadałyśmy jeden słoik – tak nam smakowało! 😀
Teraz czas spróbować własnych sił 🙂
Pozdrawiamy.

Odpowiedź
napiecyku 5 czerwca 2014 - 14:22

Również pozdrawiam :))

Odpowiedź
czarodziejka smaków 5 czerwca 2014 - 21:16

ja ostatnio ucierałam 🙂 Twoja konfitura wygląda rewelacyjnie 🙂

Odpowiedź
lutka40 5 czerwca 2014 - 22:23

z rogalikami i mlekiem to by smakowało bosko

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 6 czerwca 2014 - 21:12

Wygląda rewelacyjnie. Idealna do pączków czy rogalików i do rozgrzewającej herbatki w chłodny dzień 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz