To ciasto jest jednym z moich ulubionych letnich deserów. Delikatny biszkopt, serek mascarpone i letnie owoce, świetnie do siebie pasują. Biszkopt zwykle robię dzień wcześniej, na następny dzień dodaję masę z mascarpone i galaretkę. Torcik przechowuję w lodówce. Bardzo polecam szczególnie na lato 🙂
Składniki na biszkopt
- 5 jaj (osobno żółtka i białka )
- 3/4 szkl. cukru
- 6 pełnych łyżek maki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijam na najniższych obrotach na pianę, dodaję stopniowo cukier i żółtka. Ubijam na puszysty krem. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam tylko do połączenia. Masę przekładam na tortownicę o śr.26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika, piekę 30 min.w temp.180 stopni, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt studzę na kratce.
Składniki na krem
- 250 g mascarpone
- 200 g mocno schłodzonej śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
- 3 szkl gorącej wody
- truskawki lub inne letnie owoce
Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do schłodzenia.
Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem do czasu, aż zgęstnieje. Dodaję serek mascarpone, mieszam tylko do połączenia. Jeżeli śmietana jest wodnista i słabo się ubija można dodać do masy jeden śmietan-fix, który usztywni masę.
Na wystudzony biszkopt daję masę, na masę wykładam owoce, na owoce daję tężejącą galaretkę (galaretka powinna być lekko ścięta, żeby nie spłynęła z ciasta). Gotowy torcik daję do lodówki. Udanych wypieków 🙂
25 komentarzy
Deser idealny na upały…
Apetycznie i smacznie wygląda uwielbiam takie z galaretkami.Miłego dnia,pozdrawiam.
To ciasto uwielbiam o każdej porze roku!
ciasto mojego dzieciństwa :-))
pyszne, letnie ciacho 🙂
Pierwsze ,jakie robiłam mając naście lat ,pyszne.
Obłędnie wygląda 🙂 też robię spód dzień wcześniej, wtedy wygląda na to że ciasto robi się o wiele krócej 🙂
Trzy warstwy pyszności 🙂 lekki, idealny na upały….
najlepsze ciasto latem:)
O, to coś dla mnie…wygląda smakowicie,pozdrawiam
Mascarpone jest cudowną alternatywą dla kremów i twarogu w ciastach :p
oj ,oj boskie jest
Po prostu kocham takie ciasta! 🙂
Ale przypomniałaś mi czasy dzieciństwa. I już wiem jakie ciasto zrobię w weekend, nie ma innej opcji, będzie pysznie 🙂
Wspaniałe lekkie ciasto, też takie lubię 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Wygląda baaaaardzo apetycznie 🙂
Cudowny ten biszkopt! I taki pełny truskawek <3
Bardzo dobry przepis na biszkopt. Wychodzi za każdym razem (piekłam już trzy razy).
Dziękuję pięknie 🙂 Grażyna
Dziękuję 🙂 Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
U mnie się właśnie robi wygląda przepysznie
Ja robię z 3 jajek ( z 5 biszkopt wychodzi mi zbyt wysoki w stosunku do kremu i owoców z galaretką ) , resztę składników biszkoptu proporcjonalnie zmniejszam.
Super, bardzo dziękuję za przepis, będzie na święta Bożego Narodzenia! pozdrawiam i Wesołych Świąt 🙂
Również pozdrawiam świątecznie 🙂
Czy można użyć truskawek mrożonych?
Oczywiście 🙂