Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Zupa z botwinką

Zupa z botwinką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Botwinka pojawiła się już na pólkach sklepowych, ja wypatrzyłam ją w moim warzywniaku. Będzie znakomitym dodatkiem do wiosennej zupy. Młode liście i pędy buraczków są jadalne, dlatego można wykorzystać je do przygotowania zup, chłodników, sałatek. Ponieważ za oknem pogoda raczej jesienna, zdecydowałam się na ciepłą zupę. Można ją podać z młodymi ziemniakami, drobnym makaronem, jajkiem 🙂

IMG_8532

 

     Składniki
  • 6 młodych buraczków i kilka łodyżek z liśćmi
  • 2 i 1/2 litra bulionu
  • 1 pietruszka starta na tarce o małych oczkach
  • 1 marchewka starta na tarce o małych oczkach
  • łyżka soku z cytryny
  •  mały kubek śmietanki do zup
  • łyżeczka cukru
  • kilka liści laurowych
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • przyprawa domowa do zup
Do bulionu daję pietruszkę z marchewką, buraczki i łodyżki z liśćmi pokrojone na kawałki. Po zagotowaniu, dodaję sok z cytryny i liście laurowe. Gotuję 15-20 min, dodaję śmietankę i doprawiam do smaku. Podaję z drobnym makaronem, młodymi ziemniakami, jajkiem lub koperkiem. Smacznego 🙂

IMG_8531

 

Powiązane posty

21 komentarzy

Piotr 15 maja 2014 - 18:32

To musi być naprawdę przepyszne

Odpowiedź
czarodziejka smaków 15 maja 2014 - 19:26

pachnie mi już początkami lata 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 15 maja 2014 - 20:20

Ja mam w ogródku. jeszcze mała ale się doczekam. 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 15 maja 2014 - 21:05

Bardzo apetyczna i pięknie podana.

Odpowiedź
napiecyku 15 maja 2014 - 21:12

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Natalia Poranne 15 maja 2014 - 22:14

Uwielbiam tą zupkę <3
Zdrowa i pyszna 😉

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 16 maja 2014 - 01:14

Muszę wpaść na botwinkę do Ciebie! Mąż jej nie lubi i nigdy nie mam okazji jej przyrządzić, a bardzo do niej tęsknię! 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 16 maja 2014 - 06:15

baardzo lubię to zupę 🙂
Jest lekka, wiosenna i buraczana, ot co 🙂

Odpowiedź
Magda C. 16 maja 2014 - 08:22

Kiedyś jej nie znosiłam, a teraz… mogę jeść garnkami 🙂

Odpowiedź
Konczi i Szpileczka 16 maja 2014 - 10:55

Cudowna zupka, strasznie taka lubię!!

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 16 maja 2014 - 12:18

Uwielbiam botwinkę, a zupę musiała być pyszna! : )

Odpowiedź
mysza75 16 maja 2014 - 17:39

Piękna misulka, piękny kolorek zupki uwielbiam botwinkową. Ale twoja to mi się bardzo podoba.

Odpowiedź
napiecyku 16 maja 2014 - 18:01

Witam na blogu i pozdrawiam :)))

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 16 maja 2014 - 19:31

Pięknie się prezentuje – cudownie podana. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 16 maja 2014 - 19:34

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
reni 16 maja 2014 - 21:48

Smakowita..ostatnio też taką gotowałam,pozdrawiam

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 16 maja 2014 - 22:42

Moja mama ją uwielbia, ja też lubię 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 16 maja 2014 - 22:59

Dzięki za cynka… chyba w najbliższych dniach i u mnie będzie botwinka.

Odpowiedź
dżemdżus 16 maja 2014 - 23:15

Wyjątkowo piękna i doskonała na tą aurę. Pięknie się prezentuje

Odpowiedź
lutka40 19 maja 2014 - 22:02

zjawiskowy kolor !

Odpowiedź
Anita 20 maja 2014 - 16:55

To pierwsza wiosenna zupa u mnie, nieeee druga, szparagowa pierwsza;)

Odpowiedź

Zostaw komentarz