Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Domowe paluszki-grissini

Domowe paluszki-grissini

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które było wypiekane już w XVI wieku. Paluszki są delikatne, kruche i trudno się od nich oderwać. Można do nich dodać mak, sezam, ulubione zioła, paprykę w płatkach czy czosnek. Najlepsze z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek. Sprawdzą się jako smaczna, imprezowa przekąska 🙂

IMG_8836

 

Składniki

  • 12 g drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka maku do posypania
  1. Drożdże i cukier rozpuszczam w letniej wodzie. Zostawiam w ciepłym miejscu na 15 min.
  2. Kiedy drożdże zaczną pracować daję przesianą mąkę, resztę składników i wyrabiam ciasto.
  3. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ja wyrabiałam ok. 5 min. Gotowe ciasto daję do naoliwionej miski, przykrywam lnianą ściereczką i ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godz.
  4. Po tym czasie ciasto szybko wyrabiam i używając wałka rozciągam na prostokąt o grubości 3-4 mm. Tnę na paski o szerokości 2 cm. Paski smaruję oliwą i posypuję makiem.
  5. Każdy pasek skręcam i układam na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Piekę ok.10 min w temp.180 stopni. Paluchy powinny się lekko zrumienić, zbyt mocno przypieczone będą gorzkawe.
  6. Gotowe studzę na kratce. Smacznego 🙂

 

IMG_8899

Powiązane posty

24 komentarze

Ladylaura 21 maja 2014 - 18:47

Zachwycające chrupacze.

Odpowiedź
Daniela 21 maja 2014 - 20:48

Wyglądają pysznie! Nadają się do pogryzania, co bardzo lubię czynić, ale podobno od tego się tyje. Przepis przedkładam córce i mam nadzieję, że wkrótce będę się nimi raczyć! Pozdrawiam!

Odpowiedź
napiecyku 21 maja 2014 - 21:03

Witam na blogu 🙂 Pozdrawiam Serdecznie 🙂

Odpowiedź
Gaja 21 maja 2014 - 22:27

Do oliwy jak znalazł, lubię takie przekąski 🙂

Odpowiedź
Ela 21 maja 2014 - 23:36

Lubię coś schrupać i już widzę że mi zasmakuje :)))
Pozdrawiam

Odpowiedź
Zakątek Smaku 22 maja 2014 - 08:43

Świetny pomysł na pyszną przekąskę 🙂

Odpowiedź
Lena 22 maja 2014 - 09:16

Dziekuje za wizyte na moim blogu.Widzę,ze u Ciebie jest bardzo apetycznie, warto dodać do obserwowanych,pozdrawiam,Lena:-)

Odpowiedź
napiecyku 22 maja 2014 - 09:44

Witam na blogu, również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 22 maja 2014 - 10:57

Ślicznie zwinięte i idealne do wszystkiego. Pysznie się prezentują

Odpowiedź
Królowa Karo 22 maja 2014 - 11:13

Świetny pomysł i alternatywa dla tradycyjnych paluszków.

Odpowiedź
aleksandra 22 maja 2014 - 13:39

Ale Ty gotujesz! jestem pod wrażeniem, biorąc pod wagę że dla mnie każdy obiad to wejście na szczyt górski:) pozdrawiam serdecznie i zapraszam do częstych odwiedzin 🙂

Odpowiedź
napiecyku 22 maja 2014 - 13:46

Dziękuję, skorzystam z zaproszenia :))

Odpowiedź
Olka 22 maja 2014 - 17:31

Uwielbiam je 🙂 bardzo zgrabne,, zawijaski,,Ci wyszły :))

Odpowiedź
Pati 22 maja 2014 - 19:41

Rewelacyjna przekąska!

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 22 maja 2014 - 22:01

Wyglądają znakomicie. Chętnie bym pochrupała 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 22 maja 2014 - 22:47

Prezentują się świetnie, pyszna przekąska 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 22 maja 2014 - 23:37

Wspaniała przegryzka 🙂

Odpowiedź
Anita 24 maja 2014 - 14:31

jakie piękne – równiutkie , po prostu perfekcyjne

Odpowiedź
lutka40 26 maja 2014 - 10:18

świetny pomysł !

Odpowiedź
Magda C. 26 maja 2014 - 10:29

Muszę je w końcu zrobić na imprezę, tak mnie kuszą 🙂

Odpowiedź
Ania 26 maja 2014 - 23:15

idealne chrupacze 😀 świetne do nauki przed sesją 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 27 maja 2014 - 14:06

Pyszne domowe paluchy, lubię także z kminkiem 🙂

Odpowiedź
Andźka 2 czerwca 2014 - 07:15

Pięknie zarumienione. Ja również lubię takie smakołyki i zapewne też miałabym problem z oderwaniem się od nich 🙂

Odpowiedź
passionatka 2 czerwca 2014 - 21:30

Uwielbiam pieczywo z dodatkiem oliwy, te paluszki pewnie też przypadłyby mi do gustu 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz