Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które było wypiekane już w XVI wieku. Paluszki są delikatne, kruche i trudno się od nich oderwać. Można do nich dodać mak, sezam, ulubione zioła, paprykę w płatkach czy czosnek. Najlepsze z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek. Sprawdzą się jako smaczna, imprezowa przekąska 🙂
Składniki
- 12 g drożdży
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 200 g mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- łyżka maku do posypania
- Drożdże i cukier rozpuszczam w letniej wodzie. Zostawiam w ciepłym miejscu na 15 min.
- Kiedy drożdże zaczną pracować daję przesianą mąkę, resztę składników i wyrabiam ciasto.
- Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ja wyrabiałam ok. 5 min. Gotowe ciasto daję do naoliwionej miski, przykrywam lnianą ściereczką i ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godz.
- Po tym czasie ciasto szybko wyrabiam i używając wałka rozciągam na prostokąt o grubości 3-4 mm. Tnę na paski o szerokości 2 cm. Paski smaruję oliwą i posypuję makiem.
- Każdy pasek skręcam i układam na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Piekę ok.10 min w temp.180 stopni. Paluchy powinny się lekko zrumienić, zbyt mocno przypieczone będą gorzkawe.
- Gotowe studzę na kratce. Smacznego 🙂
24 komentarze
Zachwycające chrupacze.
Wyglądają pysznie! Nadają się do pogryzania, co bardzo lubię czynić, ale podobno od tego się tyje. Przepis przedkładam córce i mam nadzieję, że wkrótce będę się nimi raczyć! Pozdrawiam!
Witam na blogu 🙂 Pozdrawiam Serdecznie 🙂
Do oliwy jak znalazł, lubię takie przekąski 🙂
Lubię coś schrupać i już widzę że mi zasmakuje :)))
Pozdrawiam
Świetny pomysł na pyszną przekąskę 🙂
Dziekuje za wizyte na moim blogu.Widzę,ze u Ciebie jest bardzo apetycznie, warto dodać do obserwowanych,pozdrawiam,Lena:-)
Witam na blogu, również pozdrawiam 🙂
Ślicznie zwinięte i idealne do wszystkiego. Pysznie się prezentują
Świetny pomysł i alternatywa dla tradycyjnych paluszków.
Ale Ty gotujesz! jestem pod wrażeniem, biorąc pod wagę że dla mnie każdy obiad to wejście na szczyt górski:) pozdrawiam serdecznie i zapraszam do częstych odwiedzin 🙂
Dziękuję, skorzystam z zaproszenia :))
Uwielbiam je 🙂 bardzo zgrabne,, zawijaski,,Ci wyszły :))
Rewelacyjna przekąska!
Wyglądają znakomicie. Chętnie bym pochrupała 🙂
Prezentują się świetnie, pyszna przekąska 🙂
Wspaniała przegryzka 🙂
jakie piękne – równiutkie , po prostu perfekcyjne
świetny pomysł !
Muszę je w końcu zrobić na imprezę, tak mnie kuszą 🙂
idealne chrupacze 😀 świetne do nauki przed sesją 🙂
Pyszne domowe paluchy, lubię także z kminkiem 🙂
Pięknie zarumienione. Ja również lubię takie smakołyki i zapewne też miałabym problem z oderwaniem się od nich 🙂
Uwielbiam pieczywo z dodatkiem oliwy, te paluszki pewnie też przypadłyby mi do gustu 🙂