Home Dania i dodatkiDomowe chleby Bułki z siemieniem lnianym

Bułki z siemieniem lnianym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Dzisiaj przepis na bułeczki z siemieniem lnianym. Zasmakują fanom zdrowego odżywiania, ponieważ dodatkowo w składzie produktów jest mąka razowa. Nasiona lnu kupiłam w ziarnach i zmieliłam w starym młynku do kawy, w sklepach ze zdrową żywnością można kupić zmielone nasiona. Mają lekko orzechowy smak, całą masę dobroczynnych właściwości na nasz układ pokarmowy, oraz sporą dawkę magnezu i witamin z grupy B. Inspiracja z blogu Fuzja Smaku.

IMG_7973

 

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 i 1/2  szklanki mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
  • 2 – 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 5 dkg. drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • 20 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki ciepłej wody + pół filiżanki na zaczyn
  1. Do miseczki kruszę drożdże, dodaję cukier i pół filiżanki ciepłej wody. Odstawiam w ciepłe miejsce.
  2. Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodaję przesiane mąki z siemieniem i resztę produktów.
  3. Wyrabiam ciasto, jeżeli ciasto będzie się kleić, lekko podsypuję mąką. Wyrabiam ciasto kilka minut, do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto można wyrabiać mikserem, przy pomocy haka drożdżowego.
  4. Ciasto przekładam do naoliwionej miski, przykrywam lnianą ściereczką i ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. Kiedy ciasto podwoi objętość, dzielę na dziesięć mniejszych kawałków i z każdego kawałka kształtuję podłużne, małe bułeczki ( takie na dwa kęsy). Można zrobić mniej większych bułek.
  6. Bułki posypuję mąką i odstawiam na 20 min. do napuszenia.
  7.  Nacinam wzdłuż ostrym nożem i daję do nagrzanego piekarnika. Piekę 20 min. w temp.190 stopni, do zrumienienia.
  8. Gotowe studzę na kratce.

IMG_7960

Powiązane posty

18 komentarzy

veggie 10 maja 2014 - 11:23

Nie uwierzysz, ale właśnie dziś przy śniadaniu snułam plany na temat pieczywa z siemieniem, jest rzeczywiście zdrowe i zasługuje na naszą uwagę 🙂

Odpowiedź
Ela 10 maja 2014 - 11:29

Jestem fanką zdrowego jedzonka i uwielbiam siemię lniane w różnych potrawach
Bułeczki wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Olka 10 maja 2014 - 13:25

Buleczki jak malowane:) piękne i zdrowe z tym siemieniem….idealne na śniadanko.
Chyba się pokuszę o taki wypiek :))
Miłego weekendu 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 maja 2014 - 13:27

Dziekuję nawzajem 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 10 maja 2014 - 13:41

Ciekawe bułeczki ,dodatek siemienia lnianego też interesujący .

Odpowiedź
rosier 10 maja 2014 - 21:39

Na pewno się skuszę! Wyglądają przepysznie!

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 11 maja 2014 - 17:43

Wspaniale się prezentują i na pewno tak smakują. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 11 maja 2014 - 18:42

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Marta 11 maja 2014 - 17:54

One są boskie!

Odpowiedź
moja pasja smaku 11 maja 2014 - 18:14

Śliczne te bułeczki <3 Muszę w końcu upiec swoje 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 11 maja 2014 - 21:13

Bułeczki jak marzenie 🙂 Świetne!

Odpowiedź
Natalia Poranne 11 maja 2014 - 22:16

Takie domowe bułeczki smakują milion razy lepiej *.*

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 12 maja 2014 - 01:16

Idealne na śniadanko 🙂

Odpowiedź
marcela 12 maja 2014 - 10:03

Łał! wyglądają wspaniale! i jakie zdrowe:)

Odpowiedź
Pati 12 maja 2014 - 11:54

Jak ja dawno nie piekłam bułek w domu….
Bardzo smakowite!

Odpowiedź
Salvador Dali 12 maja 2014 - 14:07

domowe pieczywo, czy jasne czy ciemne-jest najlepsze..
Ale kiedy właśnie doda się do niego siemia, czy nasion-zyskuje dużo lepsze aromaty, boskość.. <3

Odpowiedź
Królowa Karo 12 maja 2014 - 14:54

Od dłuższego czasu sobie obiecuję, że upiekę jakieś bułeczki i nic mi z tego nie wychodzi.

Odpowiedź
Magda C. 16 maja 2014 - 08:23

Fajne te bułeczki i super, że takie zdrowe 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz