Placki brokułowe będą alternatywą dla ziemniaków, oraz smacznym dodatkiem do surówek i mięs. Użyłam brokułów i ziemniaków w stosunku 1:1, dodałam jajko i przyprawę gyros. Jest to również pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Te placki-kotlety najbardziej smakują na ciepło:))
Składniki
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g brokułów ugotowanych i dobrze odsączonych bez łodyżek
- 1 jajko
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- bułka tarta
- 2 łyżki drobno startego parmezanu lub innego twardego sera
- olej do smażenia
Brokuły i ziemniaki przepuszczam przez praskę, dodaję jajko, przyprawę gyros i wszystko dokładnie mieszam. Z masy formuję małe placuszki, każdy obtaczam w panierce z bułki tartej i sera. Smażę krótko, kiedy panierka się zrumieni, obracam na drugą stronę. Po usmażeniu osuszam na papierowym ręczniku. Podaję ciepłe. Smacznego:)
21 komentarzy
świetny pomysł, zapisuję przepis:)
Coś dla mnie! 🙂
wyglądają strasznie apetycznie:)
pyszności, dawno nie robiłam nabrałam ochoty:)
Bardzo fajne !.
o jakie to musi być pyszne!
Ooooooo! To coś dla mnie! 🙂
Ale superzieloniaste!
Bardzo fajny przepis. Już sobie wyobrażam jakie muszą być pyszne 🙂
ale grubaśne. apetyczne <3
Zaintrygował mnie przepis, na pewno spróbuję 🙂
bardzo je lubię, zaraz obok kalafiorowych 🙂
Kalafiorowe i brokułowe prawie nie różnią się smakiem:))
Dla mnie pychota!
Wow, z wielką przyjemnością takie przygotuję. Zapisuję przepis 😉
Apetycznie i kolorowo na pewno świetne pozdrawiam zapisuje przepis
Bardzo mi przypadł do gustu przepis:) robiłam już z kalafiora, selera, kapusty, cukinii ale nie z brokuła. Na pewno do wypróbowania w najbliższych dniach:)
Prześliczny kolor mają! 😀
Kupuję, idę robić (w lodówce dogorywa brokuł)
Jaki świetny kolor! Muszę takie zrobić 🙂
Placki/kotleciki zrobione są rewelacyjne. Dodałam do nich kuminu (ostatnio mojej ulubionej przyprawy), biliśmy się o ostatniego 🙂