Home Dania i dodatkiDomowe chleby Bułeczki maślane

Bułeczki maślane

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Już nie pamiętam kiedy piekłam domowe pieczywo, dlatego tydzień zaczynam od przygotowania maślanych bułeczek. Kiedy robiłam zdjęcia, bułki były jeszcze ciepłe, a w kuchni unosił się wspaniały zapach świeżego pieczywa. Przepis można uprościć i do środka nie dodawać już masła, wtedy ciasto dzielimy na równe części, z każdej robimy rulonik, który z kolei zwijamy na kształt ślimaka. Bułeczki będą idealne na śniadanie, na pewno zasmakują już bez dodatku masła z konfiturą, miodem, czy powidłami:)

IMG_3792

Składniki

  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 3 szklanki przesianej mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Do posmarowania bułeczek

  •  2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
  • rozkłócone jajko, oraz sezam lub mak do posypania.
  1. Do ciepłego mleka dodaję pokruszone drożdże i cukier, całość zostawiam w ciepłym miejscu na kilka minut
  2. Trzy łyżki masła rozpuszczam i dodaję do zaczynu, wraz z przesianą mąką, jajkiem i solą. Całość wyrabiam, jeżeli ciasto będzie się się kleić dosypuję trochę mąki. Wyrabiam do czasu, kiedy ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przykrywam lnianą ściereczką i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40 min.
  3. Gotowe ciasto dzielę na 8 równych części. Każdą część rozciągam na cieniutki placek. Placki smaruję rozpuszczonym masłem i zwijam w cieniutki rulonik, następnie każdy rulonik zwijam na kształt ślimaka. Koniec ślimaka dokładnie przyklejam do bułeczki.
  4. Bułki układam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję sezamem. Piekę ok.15 min. w temp. 190 stopni, do czasu kiedy bułeczki się zrumienią. Smacznego 🙂

IMG_3712

IMG_3731

IMG_3792

Powiązane posty

26 komentarzy

Kuchnia u Krysi 3 marca 2014 - 17:46

Świetny prosty przepis. Bardzo mi się podoba. A bułeczki mają taki ładny kształt ślimaczków, że nabrałam ochoty na nie, bo tak kuszą, że chyba jutro upiekę 🙂

Odpowiedź
napiecyku 3 marca 2014 - 17:56

Dziękuję:))

Odpowiedź
simply lifetime 3 marca 2014 - 19:09

takie bułeczki to istne niebo w gębie! 🙂

Odpowiedź
voncologne 3 marca 2014 - 19:15

Te zdjęcia mnie zniewoliły!!!
Lepiej uciekam, bo zaraz będę oblizywać monitor…hihi!

Odpowiedź
Ladylaura 3 marca 2014 - 19:37

Wspaniałe ,robiłam raz ze smarowaniem rozpuszczonym masłem i pamiętam ,że zachowały świeżość dłużej .

Odpowiedź
napiecyku 3 marca 2014 - 20:42

Pozdrawiam Serdecznie:))

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 3 marca 2014 - 20:15

Chętnie bym spróbowała 🙂 Świetny przepis – bułeczki wyglądają wyśmienicie 🙂

Odpowiedź
Ela 3 marca 2014 - 20:21

Ale delicje i pewnie z domowymi powidłami będą smakować doskonale 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 3 marca 2014 - 20:37

zrobiłaś je cudowne!!

Odpowiedź
studentka na diecie 3 marca 2014 - 23:24

Prześliczne! 😀 Wyobrażam sobie ten unoszący się zapach :))

Odpowiedź
Magda C. 4 marca 2014 - 08:22

Jakie śliczne! Zakochałam się w nich 🙂 Muszę zrobić!

Odpowiedź
Ava Valk 4 marca 2014 - 11:29

Aż chce się wstać!!!

Odpowiedź
ma fleur 4 marca 2014 - 12:23

no i wiem jak spędzę dzisiejszy wieczór 🙂 oby tylko gorączkowanie syna nie pokrzyżowało mi planów. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź
napiecyku 4 marca 2014 - 18:01

Dziękuję i pozdrawiam:))

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 4 marca 2014 - 13:06

Za sam zapach tych bułeczek oddałabym wiele : )

Odpowiedź
Gosia 4 marca 2014 - 17:07

Mmmmm ;-); jeszcze do tego kawusia z mlekiem; swoje konfitury i wolny dzień;żeby po takim śniadanku nie musieć iść do pracy ;-).

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 4 marca 2014 - 17:32

Wspaniałe bułeczki, wyglądają tak pysznie, ze od razu ma się ochotę je zrobić 🙂

Odpowiedź
zakateksmaku 4 marca 2014 - 18:58

Cudowne, domowe bułeczki! Pycha:)

Odpowiedź
Noc Majowa 4 marca 2014 - 20:24

Wspaniałe! Trochę podobne do bułeczek cynamonowych, na pewno je zrobię 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 4 marca 2014 - 20:32

Prześliczne zdjęcia, bardzo pięknie zakręcone maślane bułeczki. Szkoda, że człowiek na dicie.

Odpowiedź
Venus 4 marca 2014 - 21:10

super Ci one wyszył 🙂

Odpowiedź
Venus 4 marca 2014 - 21:11

super ci wyszły

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 4 marca 2014 - 22:24

Idealne na śniadanie:) Wyglądają jak sklepowe – w tym przypadku to komplement:)

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 5 marca 2014 - 00:47

Ale ślicznoty! Świetny kształt 🙂

Odpowiedź
KuchAsia 5 marca 2014 - 21:21

mm! na pyszne śniadanko!:)

Odpowiedź
Andrzej 4 maja 2015 - 20:26

Świetny i prosty przepis. A do opisanego zapachu jeszcze zapach świeżo mielonej kawy i piękny początek dnia 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz