Szybki piernik, ponieważ jest łatwy do zrobienia, ciasto nie wymaga długiego dojrzewania, a po upieczeniu leżakowana. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie a powidła śliwkowe wg. mnie znakomicie nadają się do świątecznego piernika. Jako polewy użyłam białej czekolady, która stanowi kontrast dla ciemnego piernikowego ciasta. Polecam:)
- 3 szkl. przesianej mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- szklanka mleka
- 3 łyżki powideł
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- łyżeczka przyprawy do pierników
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Polewa czekoladowa
- 1 tabliczka białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- garść płatków migdałowych
Jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Cały czas mieszając dodaję stopniowo powidła, mleko, olej, mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszam. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do lekko nagrzanego piekarnia, w moim piekarniku ciasto piekę ok.45min w temp.180 stopni (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika i studzę.
Śmietankę lekko podgrzewam na bardzo małym ogniu, dodaję połamaną czekoladę. Całość mieszam, kiedy czekolada się rozpuści odstawiam. Czekoladę można również rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej śmietankę.
Wystudzone ciasto polewam czekoladą i posypuję płatkami migdałowymi. Smacznego!!!
25 komentarzy
Zachęcający jest fakt, że ciasto nie wymaga długiego dojrzewania. No i na zdjęciach wygląda super : )
Pozdrowienia zostawiam gorące 🙂
Piernik na pewno przepyszny 😉
Pozdrawiam:)
Wygląda świetnie, lubię tego typu pierniki 🙂
Zainspirowałam się Twoim piernikiem:)
lubię takie ciasta- szybkie, proste i na pewno smaczne:)
Lubię takie szybkie przepisy! 😀 Pierniczek wygląda super
Pozdrawiam:)
Piernika nie odmawiam:) Pycha!
Ja nie za często, ale też lubię:)
też upiekłam ,bo w Hiszpanii nikt nie zna pierników ,czasem są w Lidl z Niemiec ,twój wspaniały!.
Mąż parzy kawę i za chwilę będziemy próbować. Pozdrawiam:)
Można kawałek?
Musisz się pospieszyć…szybko znika:)
Uwielbiam wszelkie rodzaje piernika czy murzynka – i tej wersji także muszę spróbować bo wygląda bardzo pysznie 😉
Pozdrawiam:)
nigdy nie piekłam żadnego piernika.. może ten byłby idealny na 1szy raz? 🙂
Na pewno się uda:)
Bardzo mi się podoba – wygląda pięknie. Ale żeby był piernikiem powinien mieć miód 🙂
Tak Natalia, zgadzam się z Tobą…ale dla mnie to ciasto ma tak zbliżony smak do piernika, że pozwoliłam go sobie tak nazwać:)
Ja ostatnio poszukuję szybkich, świątecznych przepisów, więc ten piernik idealnie się nadaje 🙂
idealny na święta:)
Idealny do porannej kawki:)
Pozdrawiam:)
Porywam kawałek 🙂