Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Ogórki kiszone – jakiej użyć wody, soli i przypraw

Ogórki kiszone – jakiej użyć wody, soli i przypraw

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Rok temu, wyjątkowo nie zrobiłam kiszonych ogórków i już jesienią bardzo ich brakowało. Są znakomitym dodatkiem do  naszej ulubionej sałatki z serem bałkańskim i pomidorem, do obiadu, kanapek, do zupy ogórkowej z warzywami. Woda z kiszonek jest równie cenna jak ogórki, ma zbawienny wpływ na florę bakteryjną jelit, poprawia odporność.  Kiszonki są najlepszym i najtańszym sposobem, na dostarczenie naszemu organizmowi cennych bakterii kwasu mlekowego.

Kiszenie ogórków jest dziecinnie łatwe, warto jednak pamiętać o kilku zasadach, bez których ogórki nie będą smaczne lub  będą się źle przechowywać 🙂

 

  1. Wybieraj ogórki świeże, najlepiej małe, podłużne o cylindrycznym kształcie. Pytaj o odmiany przeznaczone do kiszenia.
  2. Najlepsze będą oczywiście ogórki nie przenawożone. Nie kupuj ogórków z pierwszych zbiorów, ponieważ właśnie takie są najmocniej nawożone.
  3. Nie kupuj ogórków w czasie suszy i po dużych opadach. Jeżeli właśnie takie kupiłeś, dokładnie je umyj i chwilę mocz w zimnej wodzie.
  4. Do solanki używam soli kamiennej do przetworów, bez żadnych dodatków.  Na 1 litr wody, łyżka soli.
  5. Woda może być gorąca lub zimna. Moja mama zalewa  gorącą ( prosto z kranu) i ma zawsze chrupiące ogórki, ja zalewam ciepłą i też jest ok 🙂  Jeżeli woda jest mocno chlorowana lub zanieczyszczona, lepiej użyć wody filtrowanej i odstanej lub źródlanej.
  6. Słoiki powinny być czyste i wyparzone. Ogórki dokładnie umyte.
  7. Do każdego słoika, dodaję mniejszy baldachim kopru i kawałek łodyżki, dwa przekrojone na pół ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu ( średnica około 2 cm, długość około 6 cm ). Niektórzy dodają liść dębu i liść czarnej porzeczki.
  8. Ogórki układam ciasno, pionowo i pod lekkim skosem. Zalewam solanką, do każdego słoika daję szczyptę cukru i zakręcam.
  9. Zostawiam w cieple na około dwa – trzy dni. Im cieplejsze otoczenie, proces fermentacji przebiega szybciej. Kiedy woda lekko zmętnieje, a ogórki zaczną zmieniać kolor, przenoszę ogórki do chłodniejszego pomieszczenia. Dobrze ukiszone ogórki przechowują się do 12 – stu miesięcy 🙂
  10. Domowe kiszonki z ekologicznych warzyw są najcenniejsze. Kiszenie ogórków i kapusty, to od lat nasz sport narodowy- warto o tym pamiętać, otwierając kolejny słoik kiszonek 😀

Powiązane posty

5 komentarzy

Ania 1 sierpnia 2018 - 00:10

Nie robię zbyt często, ale bardzo lubię, a Twoje rady bardzo mi sie przydadzą 🙂

Odpowiedź
Magda 1 sierpnia 2018 - 16:37

Dawno nie robiłam ogórków kiszonych, ale teraz nabrałam ochoty, rzeczywiście w zimie takie zapasy zawsze się przydają 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 4 sierpnia 2018 - 14:49

Ogóreczki 🙂 Ostatnio mamy fazę na kiszone buraki, robimy podobnie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 5 sierpnia 2018 - 12:59

Kiszonki! Uwielbiam i ogórki, i buraki, i kapustę 🙂 Niezastąpione składniki sałatek, zup, a i dobre do zjedzenia prosto ze słoika 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 7 sierpnia 2018 - 14:47

Robię bardzo podobnie. Faktycznie z tą wodą są dwie szkoły. Ja zalewam ogórki wrzątkiem.

Odpowiedź

Zostaw komentarz