Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Ser domowy jak Koryciński

Ser domowy jak Koryciński

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Od dłuższego czasu mam ochotę na domowy ser, zdecydowałam się na ser podpuszczkowy – solankowy. Jest podobny smakowo do sera Korycińskiego, dodam, że 1 kg.sera Korycińskiego w sklepach, ze zdrową żywnością kosztuje około 50 zł. Tak przygotowany ser, jest bazą do przygotowania np. oscypków.
Najlepsze mleko do produkcji sera, jest oczywiście to prosto od krowy, z mlekomatu, ewentualnie sklepowe pełnotłuste z krótkim terminem ważności. Oprócz podpuszczki do mleka dodaję kefir z żywymi kulturami bakterii, to dzięki nim w serze wytworzą się dziury 🙂
Lista zalet jakie płyną ze spożywania mleka jest bardzo długa, najważniejsza dla mnie, to taka, że mleko działa osłonowo na układ pokarmowy, a szklanka mleka na długo daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt na podjadanie między posiłkami. Do tej pory nie udowodniono, że chude mleko i produkty mleczne wpływają na wzrost tkanki tłuszczowej, udowodniono natomiast, że sprzyjają odchudzaniu. Dyskusje nad mlekiem trwają i będą trwały nadal, ale jedno jest pewne, mleko i produkty mleczne to bomba witaminowa i odżywcza 🙂

IMG_6365

Do produkcji sera potrzebne będą
  • duży garnek z pokrywką
  • termometr
  • łyżka cedzakowa
  • chusta serowarska lub gaza ( dostaniemy w aptece )
  • duże sitko, lub durszlak
  • 5- 6 kropel podpuszczki klasycznej lub mikrobiotycznej ( dostaniemy na allegro )
  • 4 litry mleka pełnotłustego prosto od krowy
  • pół szklanki kefiru z żywymi kulturami bakterii bez zagęszczaczy
  • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego + łyżeczka nasion czarnuszki
  • cierpliwość, produkcja sera jest czasochłonna, ale przyjemna 😉
Mleko wolno podgrzewam do temperatury 36 – 38 stopni, w wyższej temperaturze nie zadziała podpuszczka. Z letniego mleka odlewam kilka łyżek do filiżanki, dodaję podpuszczkę i mieszam.
Dokładnie wymieszany kefir i podpuszczkę wolno wlewam do mleka. Mleko dokładnie mieszam od dna, około 1 minutę. Garnek przykrywam pokrywką i odstawiam w ciepłe miejsce na 50 minut. W tym czasie powinien utworzyć się skrzep.
Skrzep kroję nożem w 1,5 cm. ziarno, dodaję czarnuszkę roztartą w moździerzu i zioła, całość odstawiam na kolejne 10 minut. Sito wykładam gazą i kładę je na garnku ( tam będzie wyciekała serwatka ), łyżką cedzakową ostrożnie przenoszę skrzep na gazę. Zostawiam skrzep na 0, 5 godziny, aby stężał ( ja tym razem pominęłam ten etap )
Po tym czasie mocno związuję chustę i odciskam nadmiar serwatki. Ser kładę na sitku i dociskam go talerzykiem, na którym kładę mały garnek wypełniony wodą. Ser zostawiam na całą noc do ,,sprasowania”. Rano trzymam w dłoni pięknie sprasowany ser o wadze 500 g. Tak przygotowany ser, można już zjeść na śniadanie. Kroję go na cienkie plasterki i delikatnie solę na razowej kromce, świetnie smakuje z pomidorem 🙂
Ser po sprasowaniu można dać do solanki na 4-5 godzin. W tym celu w małym garnku, rozpuszczam 4 pełne łyżki soli w chłodnej wodzie i zanurzam ser. Otrzymamy pyszny, naturalny ser własnej produkcji, w dzisiejszych czasach mało jest tak cudownych produktów. Jeżeli za pierwszym razem Wasz ser nie będzie idealny, nie zniechęcajcie się, warto eksperymentować aby wyprodukować swój własny ser idealny. Smacznego 🙂
Uwagi : nie wszystkie podpuszczki dostępne na rynku działają tak samo skutecznie. Jeżeli mleko po 50 minutach się nie zetnie, należy podgrzać je do temp. 38 stopni i ponownie dodać podpuszczkę rozpuszczoną w mleku, lub w kieliszku wody i dokładnie wymieszać.

IMG_6399

IMG_6376

Powiązane posty

46 komentarzy

Lena 5 czerwca 2015 - 10:11

Boję się,że nie mam takiej cierpliwości,ale ser wygląda szalenie apetyczne 😉

Odpowiedź
SU 5 czerwca 2015 - 11:33

WOW!! PYSZNOŚCI ! JAKI PIĘKNY !! JA ZAPRASZAM NA DOMOWE PRZETWORY: POZDRAWIAM!
http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/przetwory

Odpowiedź
Obiad gotowy! 5 czerwca 2015 - 11:50

zgrałyśmy się w domowej produkcji sera:) ja co prawda zaplanowałam cały proces na następny tydzień, ale już zacieram ręce na smak… u mnie też a’la koryciński będzie:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 5 czerwca 2015 - 14:10

Ooo mniam, taki ser z ziołami o jest to 🙂 Od dawna myślimy o wyrobie własnego sera 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 5 czerwca 2015 - 14:45

Wspaniale wygląda 🙂 Zjadłabym takiego sera z chęcią 🙂

Odpowiedź
Barbara 6 czerwca 2022 - 17:47

A ten kefir bez zagęszczaczy to, jaki polecasz? Nie chcę zepsuć sera.

Odpowiedź
admin 8 czerwca 2022 - 20:35

Większość kefirów na rynku ma dobry skład. Np. Krasnystaw, Zoot, Piątnica, Mlekovita. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 5 czerwca 2015 - 14:55

Uwielbiam ten ser, w każdym smaku 🙂 Często biegam po niego pod halę Mirowska, bo jedynie tam można go dostać. Żebym tak miała gdzie kupić właściwe mleko, ech

Odpowiedź
napiecyku 5 czerwca 2015 - 15:03

Ja mam szczęście, niedaleko mnie jest duże gospodarstwo w którym rolnik hoduje 20 mlecznych krów, zaopatruję się tam też w ziemniaki i jajka 🙂

Odpowiedź
Katarzyna 13 lutego 2021 - 20:05

Jakie zioła były użyte do tego sera (chodzi mi o to zielone ) i w którym momencie je dodać.

Odpowiedź
admin 13 lutego 2021 - 20:53

To suszony czosnek niedźwiedzi i trochę czarnuszki ( nie wszyscy lubią ). Dodajemy przed przełożeniem sera na gazę.

Odpowiedź
Monika 28 kwietnia 2021 - 08:47

A ser pod tym garneczkiem z wodą to ma stać w temp. pokojowej czy w lodówce ma stać do obcieknięcia?

Odpowiedź
admin 28 kwietnia 2021 - 20:24

W lodówce 🙂

Marta gotuje 5 czerwca 2015 - 16:46

Muszę wypróbować przepis 🙂 Uwielbiam takie sery 🙂

Odpowiedź
5000lib 5 czerwca 2015 - 17:38

Świetne zdjęcia.

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 5 czerwca 2015 - 17:54

Bardzo apetycznie wygląda, z przyjemnoscią spróbowałabym takiego rarytasu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 5 czerwca 2015 - 19:26

Ale solidna dawka białka, a się dziewczyna zawzięła i czarowała 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 5 czerwca 2015 - 22:45

Świetny przepis. Ser wyszedł genialnie. Zapiszę przepis, bo bardzo mnie kusi taki domowy ser 🙂

Odpowiedź
Dorota 5 czerwca 2015 - 23:17

Świetny przepis, muszę koniecznie zrobić taki ser, bo sklepowy nie bardzo odpowiada mi smakowo…

Odpowiedź
Megly 6 czerwca 2015 - 07:47

Ach, smakowity! Lubię sery pod każdą postacią, lubię też bardzo zakosztowywać serowych nowości. Podoba mi się ta opcja 🙂 Nie jadłam jeszcze takiego serka chyba. Pozdrowionka 🙂

Odpowiedź
iza 6 czerwca 2015 - 09:10

ależ on pysznie wygląda

Odpowiedź
smak i uczucie 6 czerwca 2015 - 09:13

Bardzo smacznie wygląda i zapisuje przepis do wypróbowania 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 6 czerwca 2015 - 13:35

Jaki apetyczny 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 6 czerwca 2015 - 15:55

Troche bardziej skomplikowany niż grecki ,pozostanę przy białym.

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 6 czerwca 2015 - 16:01

No, no jestem pod wrażeniem 🙂 Wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedź
Gaja 6 czerwca 2015 - 16:22

Musi być smaczny z tymi przyprawami. A może rób go więcej i wstawiaj gdzieś do sklepu? Tylko czy to sie opłaci…Dyskusje nad mlekiem ciągle słyszę, ale prawdziwie jedzie się po mleku z kartonu, że to bomba pełna martwych bakterii i wyciaga z kości wapń, zamiast dawać 🙂

Odpowiedź
Tyiu 6 czerwca 2015 - 21:18

Ooo, świetne :-).

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 6 czerwca 2015 - 22:21

Super! 🙂 Świetnie Ci wyszedł 🙂

Odpowiedź
beti 7 czerwca 2015 - 10:25

Super Ci wyszedł ten ser 🙂

Odpowiedź
Karo In The Kitchen 7 czerwca 2015 - 12:04

Nie mogę się napatrzeć na ten ser 🙂 Musiał być pyszny, nie ma opcji!

Odpowiedź
z majeczką w kuchni 7 czerwca 2015 - 15:04

Pycha! TE SERY SA PRZEPYSZNE, 😉

Odpowiedź
Ula 7 czerwca 2015 - 19:25

Sporo pracy, ale z pewnością warto!

Odpowiedź
Urszula 7 czerwca 2015 - 20:19

Świetnie wygląda, dałabym się skusić na kilka plastrów…

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 8 czerwca 2015 - 00:03

Jest boski, jeszcze ta czarnuszka i czosnek niedźwiedzi – pycha

Odpowiedź
Agnieszka - PolskaZupa 8 czerwca 2015 - 10:00

Świetny, ja jakoś nie odważyłam się jeszcze, chociaż nieraz myśl o zrobieniu sera przychodziła mi do głowy 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 8 czerwca 2015 - 11:28

Małgosiu przepis zabieram, może tym razem uda mi się przygotować, bo Twój ser wygląda przepysznie, a do tej pory ciągle się wahałam:)
Powodzenia w konkursie:)

Odpowiedź
napiecyku 8 czerwca 2015 - 11:29

Dziękuję 🙂

Odpowiedź
Czucherkowo 9 czerwca 2015 - 09:43

O kurczaki, ambitnie! Jakoś nie mam odwagi, by samodzielnie zrobić ser, a szkoda, bo Twój wygląda niesamowicie smacznie 🙂 od samego patrzenia robię się głodna 🙂

Odpowiedź
Łucja 10 czerwca 2015 - 23:03

Uwielbiam 🙂 Moja mama robi takie sery, muszę się zmobilizować i spróbować swoich sił!

Odpowiedź
Bomba Kaloryczna 11 czerwca 2015 - 13:18

Coś pięknego! Prawdziwy bohenek domowego sera 🙂 Ciekaw jestem co by się stało, gdyby go zostawić do dojrzewania na jakiś czas.

Odpowiedź
napiecyku 11 czerwca 2015 - 13:30

Na pewno byłby żółty ser, mój miejscami już zmieniał kolor 🙂

Odpowiedź
Smakowe Kubki 23 czerwca 2015 - 10:14

Będę robić ten ser i choć nieprędko, bo za 10 dni (wakacjusze zjeżdżają) , nie mogę się doczekać smaku. Mleko mam zamówione u gospodarza. Podzielę się na pewno efektami.

Odpowiedź
Dorota 22 listopada 2015 - 19:46

Dzień dobry, chcę podjąć wyzwanie i zrobić ser wg Pani przepisu, chciałabym jednak dopytać, czy mam zostawić mleko aż zrobi się zsiadłe, czy też zaczynamy pracę z mlekiem słodkim?

Odpowiedź
napiecyku 22 listopada 2015 - 20:33

Witam. Bardzo mi miło, pracę zaczynamy ze słodkim mlekiem 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 1 lipca 2021 - 01:24

Pysznie wygląda ten Pani ser. Acz kolwiek trudny do zrobienia. Jakby jeszcze był film oprócz opisu i zdjęcia byłoby super zobaczyć krok po kroku…

Odpowiedź
admin 1 lipca 2021 - 21:34

Dziękuję 🙂 Może zrobię dokładniejszy wpis, z opisem wykonania, krok po kroku 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz