Od dłuższego czasu mam ochotę na domowy ser, zdecydowałam się na ser podpuszczkowy – solankowy. Jest podobny smakowo do sera Korycińskiego, dodam, że 1 kg.sera Korycińskiego w sklepach, ze zdrową żywnością kosztuje około 50 zł. Tak przygotowany ser, jest bazą do przygotowania np. oscypków.
Najlepsze mleko do produkcji sera, jest oczywiście to prosto od krowy, z mlekomatu, ewentualnie sklepowe pełnotłuste z krótkim terminem ważności. Oprócz podpuszczki do mleka dodaję kefir z żywymi kulturami bakterii, to dzięki nim w serze wytworzą się dziury 🙂
Lista zalet jakie płyną ze spożywania mleka jest bardzo długa, najważniejsza dla mnie, to taka, że mleko działa osłonowo na układ pokarmowy, a szklanka mleka na długo daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt na podjadanie między posiłkami. Do tej pory nie udowodniono, że chude mleko i produkty mleczne wpływają na wzrost tkanki tłuszczowej, udowodniono natomiast, że sprzyjają odchudzaniu. Dyskusje nad mlekiem trwają i będą trwały nadal, ale jedno jest pewne, mleko i produkty mleczne to bomba witaminowa i odżywcza 🙂
Do produkcji sera potrzebne będą
- duży garnek z pokrywką
- termometr
- łyżka cedzakowa
- chusta serowarska lub gaza ( dostaniemy w aptece )
- duże sitko, lub durszlak
- 5- 6 kropel podpuszczki klasycznej lub mikrobiotycznej ( dostaniemy na allegro )
- 4 litry mleka pełnotłustego prosto od krowy
- pół szklanki kefiru z żywymi kulturami bakterii bez zagęszczaczy
- łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego + łyżeczka nasion czarnuszki
- cierpliwość, produkcja sera jest czasochłonna, ale przyjemna 😉
46 komentarzy
Boję się,że nie mam takiej cierpliwości,ale ser wygląda szalenie apetyczne 😉
WOW!! PYSZNOŚCI ! JAKI PIĘKNY !! JA ZAPRASZAM NA DOMOWE PRZETWORY: POZDRAWIAM!
http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/przetwory
zgrałyśmy się w domowej produkcji sera:) ja co prawda zaplanowałam cały proces na następny tydzień, ale już zacieram ręce na smak… u mnie też a’la koryciński będzie:)
Ooo mniam, taki ser z ziołami o jest to 🙂 Od dawna myślimy o wyrobie własnego sera 🙂
Wspaniale wygląda 🙂 Zjadłabym takiego sera z chęcią 🙂
A ten kefir bez zagęszczaczy to, jaki polecasz? Nie chcę zepsuć sera.
Większość kefirów na rynku ma dobry skład. Np. Krasnystaw, Zoot, Piątnica, Mlekovita. Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam ten ser, w każdym smaku 🙂 Często biegam po niego pod halę Mirowska, bo jedynie tam można go dostać. Żebym tak miała gdzie kupić właściwe mleko, ech
Ja mam szczęście, niedaleko mnie jest duże gospodarstwo w którym rolnik hoduje 20 mlecznych krów, zaopatruję się tam też w ziemniaki i jajka 🙂
Jakie zioła były użyte do tego sera (chodzi mi o to zielone ) i w którym momencie je dodać.
To suszony czosnek niedźwiedzi i trochę czarnuszki ( nie wszyscy lubią ). Dodajemy przed przełożeniem sera na gazę.
A ser pod tym garneczkiem z wodą to ma stać w temp. pokojowej czy w lodówce ma stać do obcieknięcia?
W lodówce 🙂
Muszę wypróbować przepis 🙂 Uwielbiam takie sery 🙂
Świetne zdjęcia.
Bardzo apetycznie wygląda, z przyjemnoscią spróbowałabym takiego rarytasu. Pozdrawiam 🙂
Ale solidna dawka białka, a się dziewczyna zawzięła i czarowała 🙂
Świetny przepis. Ser wyszedł genialnie. Zapiszę przepis, bo bardzo mnie kusi taki domowy ser 🙂
Świetny przepis, muszę koniecznie zrobić taki ser, bo sklepowy nie bardzo odpowiada mi smakowo…
Ach, smakowity! Lubię sery pod każdą postacią, lubię też bardzo zakosztowywać serowych nowości. Podoba mi się ta opcja 🙂 Nie jadłam jeszcze takiego serka chyba. Pozdrowionka 🙂
ależ on pysznie wygląda
Bardzo smacznie wygląda i zapisuje przepis do wypróbowania 🙂
Jaki apetyczny 🙂
Troche bardziej skomplikowany niż grecki ,pozostanę przy białym.
No, no jestem pod wrażeniem 🙂 Wygląda przepysznie 🙂
Musi być smaczny z tymi przyprawami. A może rób go więcej i wstawiaj gdzieś do sklepu? Tylko czy to sie opłaci…Dyskusje nad mlekiem ciągle słyszę, ale prawdziwie jedzie się po mleku z kartonu, że to bomba pełna martwych bakterii i wyciaga z kości wapń, zamiast dawać 🙂
Ooo, świetne :-).
Super! 🙂 Świetnie Ci wyszedł 🙂
Super Ci wyszedł ten ser 🙂
Nie mogę się napatrzeć na ten ser 🙂 Musiał być pyszny, nie ma opcji!
Pycha! TE SERY SA PRZEPYSZNE, 😉
Sporo pracy, ale z pewnością warto!
Świetnie wygląda, dałabym się skusić na kilka plastrów…
Jest boski, jeszcze ta czarnuszka i czosnek niedźwiedzi – pycha
Świetny, ja jakoś nie odważyłam się jeszcze, chociaż nieraz myśl o zrobieniu sera przychodziła mi do głowy 🙂
Małgosiu przepis zabieram, może tym razem uda mi się przygotować, bo Twój ser wygląda przepysznie, a do tej pory ciągle się wahałam:)
Powodzenia w konkursie:)
Dziękuję 🙂
O kurczaki, ambitnie! Jakoś nie mam odwagi, by samodzielnie zrobić ser, a szkoda, bo Twój wygląda niesamowicie smacznie 🙂 od samego patrzenia robię się głodna 🙂
Uwielbiam 🙂 Moja mama robi takie sery, muszę się zmobilizować i spróbować swoich sił!
Coś pięknego! Prawdziwy bohenek domowego sera 🙂 Ciekaw jestem co by się stało, gdyby go zostawić do dojrzewania na jakiś czas.
Na pewno byłby żółty ser, mój miejscami już zmieniał kolor 🙂
Będę robić ten ser i choć nieprędko, bo za 10 dni (wakacjusze zjeżdżają) , nie mogę się doczekać smaku. Mleko mam zamówione u gospodarza. Podzielę się na pewno efektami.
Dzień dobry, chcę podjąć wyzwanie i zrobić ser wg Pani przepisu, chciałabym jednak dopytać, czy mam zostawić mleko aż zrobi się zsiadłe, czy też zaczynamy pracę z mlekiem słodkim?
Witam. Bardzo mi miło, pracę zaczynamy ze słodkim mlekiem 🙂
Pysznie wygląda ten Pani ser. Acz kolwiek trudny do zrobienia. Jakby jeszcze był film oprócz opisu i zdjęcia byłoby super zobaczyć krok po kroku…
Dziękuję 🙂 Może zrobię dokładniejszy wpis, z opisem wykonania, krok po kroku 🙂