Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kasza jaglana z warzywami i czarnuszką

Kasza jaglana z warzywami i czarnuszką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kasza jaglana to królowa kasz, bogata w witaminy z grupy B, krzemionkę, kwas foliowy i minerały. Dodatkowo nie zawiera glutenu, jest zalecana dla chorych na celiakię i alergików. Bardzo wskazana dla dzieci, jest lekko strawna, odżywcza i działa odkwaszająco na nasz organizm. Osoby, które chcą się odchudzić powinny włączyć ją do jadłospisu na stałe.
Potraw na bazie kaszy jaglanej możemy przygotować naprawdę wiele, wystarczą dobre chęci i odrobina kulinarnej wyobraźni. Dzisiaj prosty, ale bardzo smaczny obiad wegetariański, który przygotujemy w niecałą godzinę. Kasza jaglana z warzywami smakuje wyjątkowo o każdej porze dnia. Polecam na zdrowy obiad lub kolację 🙂
Polecam również kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami i cebulką

IMG_4066

Składniki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 łyżki oleju z sezamu
  • 1 marchewka obrana i pokrojona w krążki
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 10 dużych pieczarek obranych i pokrojonych na kawałki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka kolendry suszonej
  • masło klarowane + olej roślinny
Kaszę kilkakrotnie płukam na sitku w zimnej wodzie. Gotuję pod przykryciem w lekko posolonej wodzie z dodatkiem suszonej kolendry, około 12 minut od zagotowania. Odstawiam przykryty garnek z kaszą na 20 minut. Do ciepłej kaszy, dodaję 3 łyżki oleju sezamowego i całość mieszam.
Na patelni rozpuszczam odrobinę masła i oleju, dodaję cebulę i czosnek, całość smażę 1 minutę. Dodaję seler i marchewkę, wszystko smażę mieszając około 3 minuty. Dodaję pieczarki, czarnuszkę i sos sojowy, wszystko duszę pod przykryciem kolejne 8 minut. Warzywa od razu podaję z ciepłą kaszą. Smacznego 🙂

IMG_4043

IMG_4053

IMG_4095

Powiązane posty

25 komentarzy

Marta gotuje 11 marca 2015 - 09:56

Jak smaczne i pięknie wygląda 🙂 Bardzo zdrowo, lubię takie dania 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 11 marca 2015 - 10:32

Zdrowo, lekko i pysznie to tak jak lubimy 😀 Danie jest dla nas idealne! Do tego ładnie kolorowe więc idealne na słoneczne dni 🙂

Odpowiedź
kathyleonia 11 marca 2015 - 11:28

bym zjadła sobie teraz porcyjkę albo dwie;D

Odpowiedź
dżemdżus 11 marca 2015 - 12:00

Smakowity dodatek do zdrowej kaszy. Bardzo interesująca propozycja szczególnie jeśli grupa niejedzących mięsa (w domu) poszerza się 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 11 marca 2015 - 12:57

jaglanka sprawdza się nie tylko na słodko. W takim wydaniu w powodzeniem zastąpi cały obiad albo sytą kolację! Bardzo apetyczna!

Odpowiedź
Olka 11 marca 2015 - 14:44

To coś dla mnie, niebawem przechodzę na jaglany detox 🙂 pyszny obiad!

Odpowiedź
poproszę dokładkę 11 marca 2015 - 15:47

uwielbiam obiady typu kasza z warzywami, moje ulubione 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 11 marca 2015 - 17:26

Tak mogę jeść codziennie.

Odpowiedź
Natalie 11 marca 2015 - 17:32

Kaszy jaglanej na wytrawnie jeszcze nie jadłam!

Odpowiedź
Gaja 11 marca 2015 - 21:27

Ja z kolei tylko na wytrawnie jadam kaszę jaglaną, na słodko mi nie podchodzi, chociaż wszyscy zachwalają 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 11 marca 2015 - 19:47

Oj jak pysznie to wygląda 🙂

Odpowiedź
Dorota 11 marca 2015 - 21:50

Bardzo zdrowe danie, a do tego pięknie podane! 😉

Odpowiedź
Nemi 11 marca 2015 - 22:00

Zdrowo i kolorowo:) Danie idealne!

Odpowiedź
Agnieszka 12 marca 2015 - 10:23

Od samego patrzenia czuję się zdrowsz i szczuplejsza 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 12 marca 2015 - 14:09

Pysznie i zdrowo 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 12 marca 2015 - 14:15

Smacznie i zdrowo 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 12 marca 2015 - 16:02

świetnie podany obiad! Mniam, zjadłabym z wielką chęcią!

Odpowiedź
marcelina 12 marca 2015 - 16:27

Wiosennie wygląda! Kaszę jaglaną poznałam dość niedawno i staram się używać w kuchni jak najczęściej 🙂

Odpowiedź
Anna | Studio Kuchnia 12 marca 2015 - 20:00

Uwielbiam kaszę, pyszne danie:)

Odpowiedź
Biała Filiżanka 12 marca 2015 - 21:58

Bardzo smaczne i pięknie wygląda !

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 13 marca 2015 - 01:37

Na moje braki żelaza idealna kasza 🙂

Odpowiedź
róża 13 marca 2015 - 06:41

SMACZNE MNIM ,MNIAM

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 13 marca 2015 - 06:59

Kasza jaglana świetnie się sprawdza jako danie takie pyszne jak w Twoim wykonaniu jak również na słodko. Bardzo ja lubię. Teraz kiedy patrzę na Twoja propozycję to mam ogromna ochotę zjeść taki pyszny półmisek warzyw z kaszą 🙂

Odpowiedź
Polowanie na zdrowie 13 marca 2015 - 14:17

Nie lubię kaszy jaglanej. A ogólnie obiad wygląda super :-).

Odpowiedź
Ania 15 marca 2015 - 21:49

dopiero niedawno przekonałam się do jaglanej, ma tyle możliwości smakowych 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz