Gotowanie na parze to samo zdrowie. Moje mielone kotlety drobiowe, doprawiłam ziołami i papryką w proszku. Inne mięsa np. filety z kurczaka, dobrze jest zamarynować przed gotowaniem na parze. Kotlety wieprzowe można pokroić na mniejsze kawałki, żeby skrócić czas gotowania. W przypadku warzyw, do wody dodaję ulubione zioła, wtedy warzywa przesiąkną ich aromatem.
W garnku do gotowania na parze, ugotujesz jednocześnie ryż, kaszę lub ziemniaki, oraz warzywa i np. mięso ryby. Moje klopsy, gotowałam w ulubionym garnku do gotowania na parze.
Pod tym linkiem, znajdziesz Ranking najlepszych garnków do gotowania parze 🙂
Zapraszam na pyszne i zdrowe klopsy, sprawdzą się w żurku i innych zupach, oraz jako dodatek do makaronu, kaszy i ryżu 🙂
Najważniejsze zalety gotowania na parze :
-
produkty tracą o połowę mniej składników odżywczych w porównaniu do tradycyjnego gotowania, czy smażenia
-
znacząco ograniczamy spożycie tłuszczu i soli
-
warzywa zachowują naturalny smak i kolor
-
duża oszczędność czasu ( szczególnie kiedy używamy garnka do gotowania na parze )
-
dania przygotowywane na parze są lekkostrawne i bardzo aromatyczne
Składniki
- 250 g piersi z kurczaka
- 250 g piersi indyka
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 1 małe jajko
- cebula pokrojona na kawałki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- garść posiekanej pietruszki lub koperku
- zmielona sól morska
Cebulkę krótko przesmażam. Mięso mielę razem z cebulką i czosnkiem, dodaję resztę składników, całość dokładnie mieszam. Z masy formuję okrągłe kotlety.
Kotlety gotuję pod przykryciem w garnku do gotowania na parze, na małym ogniu, od 15 do 20 min, w zależności od ich wielkości. Gotowe podaję do zup, smakują również z sosem pomidorowym lub koperkowym.
Składniki na prosty sos pomidorowy
- 500 g pomidorowej passaty ( u mnie z kartonika )
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
- słodka śmietana lub jogurt ( opcjonalnie )
- ulubione przyprawy
25 komentarzy
fajnie i zdrowe 🙂 super pomysł
Pychotka, zawsze podpatruje Twoje fotki, sa super. Pozdrawiam beata
Pyszny obiad! Lekki i zdrowy, apetycznie podany z zielonym listkiem! 🙂
Piękne klopsiki samo zdrowie. 🙂
Wyglądają pięknie. Takie klopsy lubię, zachowują wszystkie wartości odżywcze 🙂
Takie chyba ostatnio jadłam w przedszkolu 🙂
Świetne klopsy ,na pewno je zrobię.
No po prostu identyczne klopsy jakie same robimy (rzadko jemy mięsko ale na takie klopsiki czasem przyjdzie ochota). Naszym zdanie gotowane na parze lub smażone na wodzie są dużo lepsze niż tłuste tradycyjne.
hmmm jak pysznie wyglądają 🙂 Przypomniała mi się taka zupa z klopsikami mojej Babci aż mi ślinką pociekła 😉
Jakie duże pulpeciki 🙂 Pyszne!
Prezentują się wspaniale. Nie przepadam za klopsami, ale tych bym spróbowała. 🙂
mam podobną, ale silikonową nakładkę:)
pyszne pulpeciki i zdrowe 🙂
Pychota! Lubię takie pulpety 🙂
pyszne i lekkie! takie klopsiki bardzo chętnie bym zjadła 🙂
Klopsy gotowane na parze świetny pomysł, wszystkie smaki zostają w środku klopsa. Wykorzystam ten pomysł bardzo chętnie 🙂
Para do gotowania nie jest mi obca. Szaleję i ja z tym sposobem przygotowania posiłków, nawet już wykańczam drugi parowar:) Klopsiki wyglądają super, a co najważniejsze są zdrowsze 🙂
uwielbiam klopsik. twoje wyglądają smakowicie. 😀
Ubóstwiam klopsiki na parze – Twoje wyglądają znakomicie 🙂
Bardzo takie lubię, duzo zdrowsze niż smazone
Pyszne i zdrowe 🙂
Mięsko drobiowe jest bardziej lekkostrawne, lubię z niego przyrządzać klopsiki. Gratuluję
Witam na blogu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Oczywiście wyśmienite 🙂
Wolę przyrządzać mięsko czy warzywa na parowarze. Smaczniejsze i zdrowsze niż tradycyjnie z tłuszczykiem. Teściowa podpatrzyła moje pomysły i zażyczyła sobie na urodziny parowar, tylko jakiej firmy wybrać? Zastawiam się nad zelmerem, philipiak i philips’a
Ja nie mam parowaru, używam nakładki tj. na zdjęciu. Zastanawiam się nad kupnem, poszukam informacji na jakimś forum, bo sama nie wiem jakiej firmy są najlepsze 🙂