Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Zacierkowa zupa z soczewicą

Zacierkowa zupa z soczewicą

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Soczewica to prawdziwa skarbnica potasu, kwasu foliowego i białka. W swoim składzie ma sporo błonnika, który wypełniając żołądek na długo zaspokaja głód. W przeciwieństwie do innych roślin strączkowych szybko się rozgotowuje i z dodatkiem warzyw stanowi pełnowartościowy i sycący posiłek.
Dzisiaj prosta zupa z soczewicą i warzywami. Ponieważ miałam dużo wywaru dodatkowo zagęściłam zupę zacierkami z mąki razowej. Zacierki to dobry pomysł na zagęszczenie zup, kiedy nie mamy makaronu. Polecam na sycący i zdrowy obiad jednogarnkowy 🙂
Więcej informacji o soczewicy znajdziecie tutaj.

IMG_1463

Składniki
  • 1 marchewka pokrojona na kawałki
  • 1 pietruszka pokrojona na kawałki
  • kawałek selera pokrojony na kawałki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka mąki z pełnego przemiału
  • wywar ( u mnie z szyi indyka )
  • płaska łyżka suszonego majeranku i pietruszki
  • dwa liście laurowe
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • koperek
Do mąki dolewam tyle letniej wody, żeby powstało elastyczne ciasto. Ciasto ścieram na dużych oczkach i rozkładam na papierze do przesuszenia.
W garnku rozgrzewam olej, dodaję marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe i pokrojony czosnek, wszystko podsmażam dwie-trzy minuty, cały czas mieszając. Dolewam wywar, dodaję przepłukaną soczewicę i naciętą cebulę, całość gotuję 15 minut. Dodaję zacierki, przyprawy do smaku ( oprócz soli ) i gotuję jeszcze 15 min. Pod koniec gotowania solę. Na talerzu zupę posypuję posiekanym koperkiem.
Potrawy z soczewicą należy solić nie wcześniej, niż 10 minut przed końcem gotowania, ponieważ późniejsze solenie zapobiega utracie białka. Smacznego 🙂

IMG_1457

Powiązane posty

18 komentarzy

Ladylaura 10 stycznia 2015 - 14:16

Pięknie podana i apetyczna.

Odpowiedź
Angelika_Monika (Candy Pandas) 10 stycznia 2015 - 14:51

Takie zupki są cudowne! Szczególnie gdy wracamy głodne z pracy/szkoły i taka ciepła już na nas czeka (marzenie gdy się mieszka bez mamy xD ). Soczewica to faktycznie prawdziwy skarb tak samo jak ceciorka ale duży plus ma właśnie za to szybkie gotowanie 🙂

Odpowiedź
Ela 10 stycznia 2015 - 15:42

Wygląda tak apetycznie :))
Pozdrawiam

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 10 stycznia 2015 - 19:15

Piękna zupka, na dziś jak znalazł. 🙂

Odpowiedź
czar-życia 11 stycznia 2015 - 00:02

Nigdy nie próbowałam zupy z soczewicy…ciekawe jak smakuje

Odpowiedź
Lena B 11 stycznia 2015 - 09:32

Uwielbiam zacierkową, a taka z soczewicą również by mi smakowała. Wygląda pysznie 😀

Odpowiedź
poproszę dokładkę 11 stycznia 2015 - 14:56

mmmm taka domowa, cudowna 🙂

Odpowiedź
marcelina 11 stycznia 2015 - 19:03

Ja się chyba wproszę na taką zupkę 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 12 stycznia 2015 - 01:42

Musi być pyszna!

Odpowiedź
Agnieszka 12 stycznia 2015 - 01:46

Bogactwo smaków! Super!

Odpowiedź
Anka 12 stycznia 2015 - 11:07

Na pewno pyszna! Soczewica i zacierki – lubię i jedno i drugie, ale jeszcze nie łączyłam ich razem. Chyba pora to nadrobić 🙂

Odpowiedź
Pati 12 stycznia 2015 - 14:24

Właśnie dziś zamierzam dodać soczewicę do zupy jarzynowej…

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 12 stycznia 2015 - 20:02

Wspaniale wygląda i na pewno tak smakuje. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 12 stycznia 2015 - 21:21

musi być bardzo sycąca i rozgrzewająca, mmm 🙂
Wygląda kusząco i z chęcią wprosiłabym się na miseczkę takiej zupki 🙂

Odpowiedź
iw-nowa 12 stycznia 2015 - 23:53

O jak fajnie, właśnie wprowadzam do mojego menu coraz więcej zup, a z soczewicą jeszcze żadnej nie umiem gotować. 🙂
Spróbuję przy najbliższej okazji!
pozdrowienia serdeczne!
iw

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 12 stycznia 2015 - 23:57

Pięknie podana !

Odpowiedź
Tajemnice Natury 13 stycznia 2015 - 13:01

Bardzo smakowicie wygląda, i pomysł na obiad już mam 🙂

Odpowiedź
Łucja 13 stycznia 2015 - 22:03

Wspaniała zupka 🙂 Jestem ciekawa czy moim dzieciom by smakowała, będę musiała spróbować 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz