Prosta babka cytrynowa ze starego zeszytu mojej mamy, za każdym razem jest niezawodna. Lubię te stare przepisy, wielokrotnie testowane przez mamy i babki, są dużo bardziej przewidywalne, niż przepisy z drogich książek kucharskich W Lidlu udało mi się kupić cytrynę ekologiczną i taka będzie najlepsza do tego rodzaju ciasta. Informację jak pozbyć się pestycydów z owoców znajdziecie tutaj. Zapraszam na kawałek lekkiego, cytrynowego ciasta, będzie smakował do popołudniowej jesiennej herbatki 🙂
Składniki
- 5 jaj w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki maki ziemniaczanej
- 200 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- pół łyżeczki aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
- 60 g ciemnej czekolady + łyżka mleka ( do dekoracji )
31 komentarzy
Moja ulubiona babka to właśnie cytrynowa 😀 Kusisz jak nic!
Cudowna Małgosiu ,moja już co prawda znikłam ,ale są muffinki ,smacznego.
Dziękuję Laura, nawzajem 🙂
piękna, wyrośnięta baba!
Piękna domowa baba cytrynowa w cudnej czekoladowej zapasce 🙂
Ale piękna ta babka !
mmm lubię babki ;d
Och babeczko ale ty jesteś urodziwa. 🙂
Ale śliczna baba 🙂 musi być pyszna, dodatek cytryny w wypiekach sprawdza się rewelacyjnie 🙂
A jeszcze z glazurą cytrynową i niebo w gębie 🙂
Piękna babka, lubię cytrynową 🙂
Wygląda pięknie, a jak pysznie musi smakować 🙂
Piękna babeczka! Zapisuje przepis 😉
Jak babka to moja od zawsze cytrynowa jest ulubioną, pycha! 🙂
Jak babka, to moją ulubioną jest cytrynowa, pięknie Ci wyrosła 🙂
Ja też lubię sprawdzone przepisy mam i babć, najlepsze! A babka cytrynowa to niezawodna klasyka 🙂
Mmmm mniam 😀 Masz jakiś sprawdzony sposób na wyjmowanie babki z formy? Szczególnie z tej sylikonowej czubek mi zawsze zostaje 🙁
Nie używam silikonowej formy,jedynie do muffinek. Spróbuj dobrze natłuścić foremkę, ewentualnie posypać ją np.zmielonym siemieniem lnianym lub bułką tartą. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Śliczna i pyszna babeczka 🙂 chętnie wprosiłabym się na kawałeczek….
Miłej niedzieli Małgosiu 🙂
Dziękuję Olka, nawzajem 🙂
rzadko kiedy piekę baby wyszła ci perfekcyjnie 🙂
Dziekuję. Pozdrawiam 🙂
Matko jak tu pysznie!
wygląda rewelacyjnie! Jaka wyrośnięta, jaka dostojna!
Cudowna ta Twoja baba 🙂 Też uwielbiam te niezawodne przepisy ze starych rodzinnych przepisów, przechodzących z pokolenia na pokolenia 🙂
Wspaniała baba 🙂 uwielbiam cytrynową! 🙂
Piękna, jej cytrynowy smak świetnie by smakował z herbatką np. imbirowa z miodem… i jak tu porwać kawałek 🙂
Wygląda cudownie 🙂
Wygląda baaardzo apetycznie. Już czuję jej cytrynowy zapach i smak 🙂
Aż poczułam jej smak i zapach! Wspaniale wygląda.
Przepiękna baba i pyszne cytrynowe smaki !