Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Zapiekanka z piersi kurczaka z pieczarkami i cebulką

Zapiekanka z piersi kurczaka z pieczarkami i cebulką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Postanowiłam odnawiać te przepisy, które cieszyły się dużym powodzeniem na starym blogu. Pierwszy z nich to zapiekanka z piersi kurczaka z pieczarkami, cebulką i marchewką. Dosyć prosty i smaczny pomysł na obiad, oraz ciepły poczęstunek dla gości. Można ją podać z ziemniakami, ryżem lub jako samodzielne danie. Bardzo polecam 🙂

IMG_1743

 

Składniki
  • 4 filety z kurczaka
  • 2 cebulki pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dkg pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 2 marchewki obrane i pokrojone z plasterki
  • 3 łyżki majonezu
  • 7 dkg twardego, żółtego sera startego na drobnej tarce
  • domowa przyprawa do mięs
  • olej do smażenia
Jeżeli filety są grubsze, kroję je w poprzek na pół i delikatnie rozbijam. Każdą pierś nacieram czosnkiem i posypuję przyprawą domową do mięs. Na odrobinie oleju krótko smażę cebulkę, dodaję pieczarki, całość smażę około 3 min.
Na dno naczynia do zapiekania wykładam kolejno marchewkę, piersi kurczaka, pieczarki z cebulką, majonez i żółty ser. Całość zapiekam ok 40 min w temp.190 stopni. Gotową zapiekankę dzielę na porcje i od razu podaję. Smacznego 🙂

IMG_1736

Powiązane posty

27 komentarzy

Asia3city 10 lipca 2014 - 01:45

Ciekawy i prosty przepis, warty wypróbowania 🙂 Na zdjęciach wygląda smakowicie.

Odpowiedź
simply lifetime 10 lipca 2014 - 07:26

wygląda przesmacznie, przyznam się, że nie próbowałam nigdy robić tego rodzaju zapiekanek, które mogłyby być miłą odmianą:) a czy smarujesz czymś dno naczynia, czy nie trzeba?:)

Odpowiedź
napiecyku 10 lipca 2014 - 08:57

Ja nie smaruję, ze składników wytopi się wystarczająca ilość sosu 🙂

Odpowiedź
Ania 10 lipca 2014 - 07:33

mniam 🙂 ta zapiekanka ma wszystko, co lubie:)

Odpowiedź
marcela 10 lipca 2014 - 08:02

mmmm… ! Uwielbiam takie połączenie smaków! Pozdrawiam!! ( mam nadzieję, że komentarz się nie zdubluje, bo coś mi się zawiesiło podczas dodawania poprzedniego)

Odpowiedź
Ladylaura 10 lipca 2014 - 10:52

Fajne ,ja znam trochę inny sposób ,ale z marchewką na górze.

Odpowiedź
Królowa Karo 10 lipca 2014 - 15:40

Rzeczywiście wygląda fajnie. Muszę spróbować.

Odpowiedź
Salvador Dali 10 lipca 2014 - 19:51

uwielbiam zapiekanki makaronowe 🙂 Dobre na czyszczenie lodówki, ale dobre też na szybki i pełen smaków obiad 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 10 lipca 2014 - 21:37

mniam, uwielbiam takie zapiekanki : )

Odpowiedź
czarodziejka smaków 10 lipca 2014 - 22:05

wygląda apetycznie, aż chce się ją zjeść 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 11 lipca 2014 - 01:23

Świetna, ja w podobny sposób robię schab 🙂

Odpowiedź
Magda C. 11 lipca 2014 - 07:28

Smakowicie wygląda ta zapiekanka 🙂

Odpowiedź
anelise 11 lipca 2014 - 09:29

Wygląda przepysznie! 😀 Może uda mi się taką zapiekanką zaskoczyć chłopaka, który uważa, że skoro nie gotuje to znaczy że nie potrafię xD

Odpowiedź
napiecyku 11 lipca 2014 - 20:15

Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
wenus-lifestyle 11 lipca 2014 - 12:14

Mniam, prawdziwe pyszności <3

Odpowiedź
onehappylifeblog 11 lipca 2014 - 15:18

Tak jeszcze kurczaka nie robilam, musze sprobowac

Odpowiedź
Najdzela 11 lipca 2014 - 19:49

Zjadłabym sobie taką zapiekankę 🙂 Mniam…

Odpowiedź
Konczi i Szpileczka 11 lipca 2014 - 20:08

Często ostatnio do Ciebie trafiam, ale takim pysznościom nie można się oprzeć!

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 11 lipca 2014 - 21:11

Łał ale pyszności 🙂

Odpowiedź
Ania P 12 lipca 2014 - 03:29

Zjadłabym z chęcią, to moje smaki 🙂

Odpowiedź
Maszka 12 lipca 2014 - 10:35

Ojjjj…. wygląda obłędnie ! Pozdrawiam – M.

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 13 lipca 2014 - 21:26

Świetny przepis, muszę koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedź
Gaja 14 lipca 2014 - 14:31

O, coś nowego! Nigdy nie używałam majonezu do zapiekania 🙂

Odpowiedź
Ada 9 czerwca 2015 - 19:42

na ile osób przepis?

Odpowiedź
napiecyku 9 czerwca 2015 - 21:04

5- 6 osób 🙂

Odpowiedź
Lidia 4 grudnia 2015 - 18:38

A co z tym majonezem ? Dać na ser czy wymieszać z nim ? Dziękuje

Odpowiedź
napiecyku 4 grudnia 2015 - 19:06

Kolejno na pieczarki, daję równomiernie majonez, a na koniec ser starty na tarce 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz