Żadne inne ciasta nie kojarzą się z latem i wiosną tak, jak ciasta kruche z owocami. Są lekkie i delikatne, a dodatek owoców i bezy sprawia, że świetnie smakują. Rabarbar to wymarzone warzywo do tego typu ciast, jego cierpko-kwaśny smak dobrze się uzupełnia ze smakiem słodkiej bezy. Przygotujcie to ciasto-deser na słodki podwieczorek, a szeroki uśmiech pozostałych domowników będzie najlepszą nagrodą : )
Składniki na ciasto
- 2 szklanki przesianej mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 2 duże laski rabarbaru + łyżka cukru kryształu
Składniki na bezę
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam. Ciasto zawijam w folię i daję do lodówki na 30 min.
- Dno tortownicy o śr. 28 cm ( może być mała blaszka) wykładam papierem do pieczenia i wylepiam schłodzonym ciastem spód ( brzegi lekko podnoszę do góry ). Ciasto lekko nakłuwam widelcem i daję na 10 min do lodówki.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Rabarbar obieram i kroję na 2 cm. paski, przekładam do miseczki razem z cukrem i mieszam.
- Na schłodzone ciasto daję rabarbar. Całość daję do nagrzanego piekarnika, piekę 30 min. w temp. 180 stopni.
- Pianę ubijam z solą na najniższych obrotach na sztywno. Stopniowo dodaję cukier puder. Ubijam do czasu, aż piana stanie się gęsta i lśniąca.
- Na upieczony spód z rabarbarem wykładam pianę. Całość zapiekam 15 min. w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto studzę na kratce. Smacznego : )
31 komentarzy
Ach ta beza,pyszne ciasto!.
Wow, śliczne ci wyszło to ciasto 🙂 Z rabarbarem, pyszności <3
uwielbiam ciasta z beza… az sie zaczelam slinic 🙂
Wszędzie widzę ciasta z rabarbarem. Pora samemu upiec coś podobnego.
Tak, mnie również zaraziły rabarbarowe wypieki : )
ta pianka wygląda obłędnie!
i jak tu iść na dietę – jak takie pyszności prezentujesz 😛
Wow, cudownie wygląda 😛 Super!
http://wenus-lifestyle.pl/2014/05/recenzja-filmu-mundial-gra-o-wszystko/
Wyglada przepysznie 🙂
Mmm, zdecydowanie coś dla mnie. Uwielbiam połączenie rabarbaru z bezą 🙂
Mmm, zdecydowanie coś dla mnie. Uwielbiam połączenie rabarbaru z bezą 🙂
yuuummmmyyyyyyyyyy ! <3 przepysznie wygląda i za pewne smakuję tak samo :* !
Dziękuję Dziewczyny : )
Cudowne ciasto 🙂
rabarbar i beza- cudowne połączenie, a i wygląda bardzo smakowicie:)
Apetyczny, Małgosiu, ja tez wczoraj upiekłam z rabarbarem i pochłonęliśmy go gorącego, prosto z blaszki:-))))) Buziaki wiosenne dla Ciebie!
Dziekuję i pozdrawiam : )
Mnie najbardziej ucieszyłaby ta beza : ) Mniam!
Jak widzę ciasto z bezą to oczu nie mogę oderwać….
o matulu… i ta beza… <3
Miałam robić w weekend szarlotkę z bezą, ale chyba zmienię koncepcję.
Pysznosci nam serwujesz, znakomite 🙂
Wcześniej nie zauważyłam ,ktoś zjadł kawałek bratka ..:-)
Tak, ślimak zapewne u nas od dwóch lat plaga ślimaków : )
Rabarbar – smak mojego dzieciństwa! 🙂
Jakie efektowne!!!!
Pyszności! Rabarbar i beza – fantastyczne połączenie. Pozdrawiam Małgosiu 🙂
Również pozdrawiam 🙂
Wspaniale się prezentuje to rabarbarowe ciasto. Chętnie porwałabym Ci duuuuży kawałek 🙂
Rabarbar w wypiekach to moje klimaty. Ale bezę zrobiłaś fantastyczną 🙂
Dziękuję Krysia : )