Prozdrowotne działanie naparu z hibiskusa jest bardzo dobrze poznane. Takie herbatki mogą wspomagać funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego oraz zmniejszać ryzyko różnych chorób. Można je także stosować w profilaktyce nowotworów i schorzeń metabolicznych. Co musisz wiedzieć o właściwościach tego naparu?
Hibiskus zwany też ketmią szczawiową to roślina występująca na niemal wszystkich kontynentach. Jest ona stosunkowo łatwa w uprawie i ceniona za swoje walory estetyczne. Napar z hibiskusa znany był już w starożytności. Dzięki swojej nasyconej barwie i wyraźnemu smakowi, a także dużej dostępności, pijali go zarówno faraonowie, jak i robotnicy.
Hibiskus herbata – zobacz, komu jest zalecana!
Napar z hibiskusa a nadciśnienie tętnicze i układ krwionośny
Przedmiotem licznych badań był wpływ, jaki na ciśnienie tętnicze wywiera hibiskus. Herbata uzyskiwana z zaparzonych kwiatów tej rośliny może pomagać w walce z nadciśnieniem. Dzięki tym właściwościom herbata z hibiskusa działa ochronnie na układ krwionośny.
- Wykazuje właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu wspomaga sprawne funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
- Ten napój może także być wsparciem dla osób zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
- Uważa się, że regularne picie herbatek z hibiskusa pomaga zapobiegać rozwojowi miażdżycy, zawałom serca oraz udarom.
Prozdrowotne właściwości herbatki z hibiskusa można zauważyć przy regularnym spożywaniu 1-2 filiżanek dziennie. Może więc warto włączyć ten napar do swojej diety?
Hibiskus na odporność?
Roślina ta zawiera także duże ilości witaminy C, antocyjanów, polifenoli i bioflawonoidów. Są to substancje o silnych właściwościach przeciwutleniających i poprawiających odporność organizmu. Antyoksydanty pomagają także spowalniać proces starzenia. Regularne picie herbatki z hibiskusa może więc być wsparciem dla prawidłowej odporności organizmu.
Herbata z hibiskusa a nowotwory
Wspomniane już właściwości przeciwutleniające mają także znaczenie w profilaktyce nowotworów. Ich działanie powoduje neutralizację wolnych rodników – czyli silnie reaktywnych cząsteczek, które mogą dokonywać uszkodzeń wewnątrz komórek organizmu. Takie uszkodzenia są przyczyną powstawania niektórych nowotworów, więc spożywanie odpowiednich ilości przeciwutleniaczy jest bardzo ważne. Nie można stwierdzić, że herbata z hibiskusa leczy raka, takich właściwości nie ma żaden pokarm, jednak może być elementem zdrowej, przeciwnowotworowej diety.
Czy herbata hibiskusowa ma jakieś przeciwwskazania?
Niemal każda substancja, która wykazuje aktywne działanie na organizm, może być w pewnych sytuacjach szkodliwa. Ze względu na właściwości hipotensyjne, naparu z tej rośliny powinny unikać osoby, które na co dzień mają zbyt niskie ciśnienie. Nie zaleca się go także kobietom ciężarnym – badania nad jego wpływem na płód i przebieg ciąży nie mogłyby zostać przeprowadzone z powodów etycznych. W razie wątpliwości dotyczących przeciwwskazań należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
W upalne dni, schłodzona herbata z hibiskusa, będzie doskonałą alternatywą dla sklepowych napojów z plastikowej butelki.
Żeby otrzymać pyszny napój, zaparz odpowiednią ilość suszonej herbaty z hibiskusa w 1 litrze wody o temperaturze 90 – 95 stopni i zostaw pod przykryciem na około 8 minut. Zaparzoną i schłodzoną herbatę przelej do dzbanka, dodaj kostki lodu, gałązkę mięty cytrynowej i odrobinę naturalnego miodu. Smacznego 🙂
Wpis sponsorowany
1 komentarz
U mnie zawsze zimą dla odporności, ale nie wiedziałam, że ma jeszcze inne właściwości. Chyba będę ją pić częściej.