Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto piernikowe bez użycia miksera

Ciasto piernikowe bez użycia miksera

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

To ciasto piernikowe jest pyszne, mięciutkie i super wilgotne, dodatkowo długo utrzymuje świeżość. Ciasto bardzo proste i z podstawowych składników, pomieszaj suche i mokre produkty, dodaj starte jabłka i aromatyczne przyprawy. Smacznego 🙂

 

Składniki na ciasto piernikowe z jabłkami /foremka 11 x 25 cm.

  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 20 g przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 mniejsze jabłka starte na dużych oczkach

Posypka

  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • pełna łyżka cukru trzcinowego

Jogurt, olej i jajka, powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski daj przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę piernikową. Składniki pomieszaj.

Jogurt, olej i jajka pomieszaj rózgą kuchenną, dodaj cukier, ponownie pomieszaj.

Do mokrych składników dodaj suche, pomieszaj tylko do połączenia . Dodaj też jabłka, pomieszaj ponownie.

Foremkę o wymiarach 11 x 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia, masę przełóż do foremki, wyrównaj powierzchnię. Górę ciasta posyp orzechami i cukrem trzcinowym.

Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni, około 50 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto, zostaw do schłodzenia.

Smacznego 🙂

 

Inspiracja –> KLIK

Powiązane posty

Zostaw komentarz