To ciasto piernikowe jest pyszne, mięciutkie i super wilgotne, dodatkowo długo utrzymuje świeżość. Ciasto bardzo proste i z podstawowych składników, pomieszaj suche i mokre produkty, dodaj starte jabłka i aromatyczne przyprawy. Smacznego 🙂
Składniki na ciasto piernikowe z jabłkami /foremka 11 x 25 cm.
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 20 g przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 mniejsze jabłka starte na dużych oczkach
Posypka
- garść posiekanych orzechów włoskich
- pełna łyżka cukru trzcinowego
Jogurt, olej i jajka, powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski daj przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę piernikową. Składniki pomieszaj.
Jogurt, olej i jajka pomieszaj rózgą kuchenną, dodaj cukier, ponownie pomieszaj.
Do mokrych składników dodaj suche, pomieszaj tylko do połączenia . Dodaj też jabłka, pomieszaj ponownie.
Foremkę o wymiarach 11 x 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia, masę przełóż do foremki, wyrównaj powierzchnię. Górę ciasta posyp orzechami i cukrem trzcinowym.
Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni, około 50 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto, zostaw do schłodzenia.
Smacznego 🙂
Inspiracja –> KLIK