Najlepszy gulasz z dodatkiem delikatnego mięsa indyka, papryki i marchewki, prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Mięso z udźca indyka jest łatwe w obróbce, gulasz robi się stosunkowo szybko. Polecam ten pachnący papryką i ziołami gulasz w stylu węgierskim, na obiad dla całej rodziny 🙂
Składniki na gulasz z udźca indyka w stylu węgierskim
- 800 g mięsa z udźca indyka bez skóry, pokrojonego w kostkę
- 2 marchewki pokrojone na plasterki
- 3 papryki pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (można zastąpić ketchupem )
- masło klarowane do smażenia
- natka pietruszki
Przyprawy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki ( lub wg. uznania )
- 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
- 2 pełne łyżeczki majeranku
- 3 liście laurowe / kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Na dnie dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego, dodaj cebulę i czosnek, wszystko smaż do zrumienienia.
Pokrojone mięso posyp papryką słodką, ostrą i majerankiem, pomieszaj kawałki mięsa w przyprawach i daj na patelnię. Wszystko smaż mieszając, aż mięso zmieni kolor. Dodaj też marchewkę i paprykę, ponownie smaż około 3 minuty.
Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, dolej szklankę gorącej wody, pomieszaj i gotuj wszystko około 35 minut. Na koniec dodaj koncentrat, pomieszaj, dopraw gulasz do smaku. Gotuj jeszcze chwilę, aż gulasz zgęstnieje, a mięso będzie miękkie i kleiste. Na koniec posyp natką pietruszki 🙂
Smacznego 🙂
Uwagi – 1 łyżeczkę papryki słodkiej, można zastąpić papryką wędzoną o delikatnym, dymnym smaku.
1 komentarz
Wspaniałe danie jednogarnkowe Uwielbiam indyka i dość często go robię.